Primjena BIM-a u BiH - studija izvodljivosti i BIM standardi

14.04.2021. 10:08
0
IZVOR: Katera

Svaka inovacija ili pronalazak se javnosti predstavlja kroz tehničke standarde. Standardi su najčešće tehnička specifikacija ili opis nekog proizvoda, zahtjevi za proizvod ili uslugu, opis neke metode, opis procesa, rezultat nekog naučnoistaživačkog rada i slično.

Institut za standardizaciju BiH započeo je proces predstavljanja i uvođenja "Biulding Information Modeling"  – BIM u BiH. To je inovacija, bitna za svakog inženjera bilo koje struke, za svakog investitora, izvođača radova, projektanta koji se bavi izgradnjom objekata koju kroz standarde, studije, seminare, ankete Institut predstavlja bosanskohercegovačkoj javnosti.

Važno je istaći da BIM nije samo softver, nije samo oblik baze podataka, BIM je proces koji koristi BIM model za razmjenu i dijeljenje informacija i upravljanje istim. BIM prati objekat, slijedeći sve faze, od idejnog rješenja, do održavanja i upravljanja nakon izgradnje.

Dana 12. aprila 2021. godine uspješno je održan vebinar na temu „Primjena BIM-a u BiH - studija izvodljivosti i BIM standardi”. Vebinar je pratilo preko 80 učesnika, predstavnika privrede, javne uprave i akademske zajednice.

Učesnicima vebinara predstavljeni su rezultati projekta „Podrška primjeni BIM-a u BiH” te „Studija izvodljivosti” i BIM standardi.

Češka kancelarija za standarde, metrologiju i testiranje u saradnji s Institutom za standardizaciju Bosne i Hercegovine implementirala je projekat „Podrška primjeni BIM-a u Bosni i Hercegovini”, a u okviru Challenge fonda Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP). U okviru projekta ostvareni su sljedeći rezultati:

• Izrađena je Osnovna studija o implementaciji BIM-a u Bosni i Hercegovini koja predstavlja polaznu tačku za identifikaciju ključnih pitanja vezanih za BIM,   a koja treba riješiti, te koraka/mjera koje treba preduzeti kako bi se obezbijedili potrebni uslovi i okruženje za naprednu primjenu BIM metode u BiH;
• Izrađen je Koncept uvođenja
BIM metode kojim se nastoje prikazati ciljevi koji bi u određenim oblastima mogli biti realno dostižni uključujući identifikaciju osnovnih pretpostavki i preporuka za postizanje ovih ciljeva;
• Studija izvodljivosti koja predstavlja plan implementacije
BIM-a u BiH;
• Prevedeni su osnovni
BIM standardi;
• Organizovana su dva vebinara o primjeni
BIM-a.

Bosanskohercegovački stručnjaci govorili su o ulozi javnog sektora u donošenju i primjeni BIM-a kako u svijetu tako i u Bosni i Hercegovini, implementaciji BIM-a u sistemu formalnog obrazovanja, standardizaciji struktura podataka za elektronske kataloge proizvoda građevinskih usluga i o BIM-u u praksi.

Zaključeno je da je implementacija BIM-a u Bosni i Hercegovini u ranoj fazi te da su adekvatna i pravilna intervencija u ovoj fazi od velike važnosti za brzo usvajanje i primjenu BIM-a u budućnosti. Uloga vlade je presudna za usvajanje BIM-a i njegovu primjenu. Potrebno je napraviti multidisciplinarni i integrisan rad između različitih aktera u različitim oblastima (arhitektura, inženjerstvo i građevinska industrija), kako u privatnom tako i u javnom sektoru. Isto tako, akcenat je stavljen na važnost stvaranja kulturnih promjena kroz BIM obrazovanje. Uključivanje BIM-a posebno u nastavne planove i programe akademskog obrazovanja, omogućavajući studentima da se upoznaju s konceptom BIM-a i steknu neke osnovne vještine, osnovni je preduslov za napredak i uspješnu primjenu BIM metode.

Komentari 0
Povezane vijesti
Karić novi direktor DKPT-a, Todorović Instituta za standardizaciju BiH Karić novi direktor DKPT-a, Todorović Instituta za standardizaciju BiH
Korak ka Evropi u proračunu toplotnih gubitaka u zgradama Korak ka Evropi u proračunu toplotnih gubitaka u zgradama
Cincar: Moji saradnici su zaslužni za uspjeh Instituta za standardizaciju Cincar: Moji saradnici su zaslužni za uspjeh Instituta za standardizaciju
Najčitanije
  • Više od dvije decenije od sramne arbitraže za Dobrinju
    9h 38m
    0
  • Krađa u Palama
    7h 56m
    0
  • Doktor Šupić obavio 42 pregleda u preventivnoj akciji u Istočnom Starom Gradu
    22h 15m
    2
  • Radnik pao sa zgrade, teško povrijeđen
    4h 23m
    0
  • Sa tržišta povučena ženska torba iz "Pepka"
    7h 11m
    0