Profesor Miloš Duka obnavlja svoju staru školu kod Bileće

20.02.2024. 18:25
0
IZVOR: trebinjelive.info

Profesor sa Vojnomedicinske akademije u Beogradu, prof. dr Miloš Duka obnavlja školu u svom rodnom selu Zasada kod Bileće.

Profesor je, kako kaže, rano otišao od rodne kuće i ostao je željan, jer je odmah nakon završene osnovne škole otišao u Mostar, a onda u Beograd na studije, pa ga je, kako sa sjetom dodaje, i majka ostala željna.

Najprije je do svog sela doveo asfaltni put, koji su mještani kasnije nazvali Miloševim putem, u potpunosti je obnovio roditeljski dom, koji je u "bijeli svijet" ponio u mislima, ali je tu negdje uvijek bila i njegova škola.

- Asfalt sam doveo još dok je u selu bila živa moja mama Rosa, a u renoviranje škole ulažem da svoje detinjstvo otrgnem zubu vremena, sećajući se i moga čestitog učitelja Peka Vujovića, koji je još među nama - kaže Duka.

Budući da je prije nekoliko mjeseci otišao u penziju sa mjesta načelnika Odjeljenja za oralnu hirurgiju klinike za stomatologiju VMA Beograd, sav novac koji je tada dobio kao otpremninu i izostatke uložio je u izvođenje građevinskih radova na staroj školi.

Škola je počela sa radom kao područno odjeljenje škole "Petar II Petrović Njegoš" odmah poslije Drugog svjetskog rata, 1946. godine, i radila je sve do 1989, pa, iako je i kasnije bila u funkciji u smislu održavanja različitih zborova, organizovanja izbora i slično, nagrizao ju je zub vremena i sve više je prijetila da se uruši, tako da su i mještani sami pokrenuli akciju da je zaštite od daljeg propadanja.

Profesor Duka ne želi da govori o tome koliko je uložio novaca i šta sve još planira da uradi, ali zahvalni mještani rado govore o njegovim dobročinstvima.

Milorad Vujović je jedan od Zasađana koji se, nakon završenog radnog vijeka u Bileći, gdje je svojevremeno bio i načelnik opštine, kao i Trebinju, gdje je kao mašinski inženjer obavljao poslove u "Hidroelektranama na Trebišnjici", u kojima je bio i generalni direktor, takođe vraća korijenima i najviše je u Zasadi.

Budući da je i sam zainteresovan da sačuva školu u kojoj je i on pohađao nastavu, sretan je, kaže, što se ona obnavlja i zahvalan profesoru Duki na onome što radi.

- Mi smo mještani bili započeli rekonstrukciju i izlili ploču da objekat ne propada, ali je profesor onda dovršio radove, u smislu da je digao novi krov, dovršio udaranje novih otvora i sproveo novu strujnu instalaciju u objektu - kaže Vujović.

Duka na kraju dodaje da je ovu obnovu smatrao nekim svojim svojevrsnim zavjetom, jer, kako dodaje, na spomen-ploči palim borcima NOB-a, postavljenoj ispred škole, stoji i ime njegovog pokojnog ujaka Mirka Milićevića.

Komentari 0
Povezane vijesti
Tuga u Bileći, poginuo mladić iz Gacka Tuga u Bileći, poginuo mladić iz Gacka
U četvrtak iz Bileće put Ostroga kreće 350 poklonika U četvrtak iz Bileće put Ostroga kreće 350 poklonika
Za hodočašće do manastira Ostrog prijavilo oko 350 učesnika iz Bileće Za hodočašće do manastira Ostrog prijavilo oko 350 učesnika iz Bileće
Najčitanije
  • Sarajevsko-romanijski korpus - sami protiv svih (FOTO)
    12h 53m
    4
  • Egzotična piletina u sosu
    13h 9m
    0
  • Generalna skupština UN usvojila rezoluciju o Srebrenici!
    4h 32m
    5
  • Otvoreno Narodno pozorište Istočno Sarajevo (FOTO)
    50m
    5
  • Majdov ima specijalnu poruku nakon osvajanja srebra
    9h 9m
    2