Ročište odgođeno zbog bolesti jednog optuženog

16.10.2023. 09:51
0
IZVOR: srna.rs

Ročište u predmetu "Atif Dudaković i drugi" koje je trebalo da bude održano danas u Sudu BiH otkazano je jer se jedan od optuženih nalazi na bolničkom liječenju, rečeno je Srni u ovoj pravosudnoj instituciji.

Na suđenju za zločine u više krajiških opština u predmetu "Atif Dudaković i drugi" svjedoci su govorili o članovima svojih porodica koji su u ljeto 1995. godine bili na području Bosanskog Petrovca i naveli da su im posmrtni ostaci pronađeni nakon rata na područjima kojima je prolazio Peti korpus takozvane Armije BiH, a neki još nisu pronađeni.

Za zločine počinjene na području Bosanskog Petrovca, Ključa, Bosanske Krupe i Sanskog Mosta optuženi su bivši komandant i pripadnici Petog korpusa takozvane Armije BiH Atif Dudaković, Sanel Šabić, Ibrahim Šiljedić, Safet Salihagić, Adis Zjakić, Hasan Ružnić, Redžep Zlojić, Samir Solaković, Fatmir Muratović, Muharem Alešević, Husein Balagić, Edin Domazet, Ejub Koženjić, Ibrahim Nadarević i Said Mujić.

Optužnica ih tereti za ubistvo više od 300 Srba, među kojima najviše civila, uglavnom starije dobi, kao i vojnika koji su se predali ili bili zarobljeni.

Komentari 0
Povezane vijesti
Suđenje Dudakoviću: Povrede na pojedinim stradalim Srbima ukazuju na oštećenja od metaka i eksplozivnih sredstava Suđenje Dudakoviću: Povrede na pojedinim stradalim Srbima ukazuju na oštećenja od metaka i e...
Otkazano suđenje za zločine nad Srbima u Jošanici Otkazano suđenje za zločine nad Srbima u Jošanici
Namješteni konkursi u institucijama BiH stara boljka Namješteni konkursi u institucijama BiH stara boljka
Najčitanije
  • Sjećanje na Ognjena Kuljanina
    20h 28m
    0
  • Desanka Maksimović: Književna vila pjesnikinja duše
    22h 1m
    0
  • Priča o Siniši i božijem čudu
    18h 27m
    1
  • Na "Viberu" aktuelna zloupotreba broja telefona
    20h 40m
    0
  • Partizan mijenja ime!
    11h 9m
    3