Sarajevu smeta dobrodošlica u Republiku Srpsku

23.02.2023. 20:45
9
IZVOR: srpskainfo.com

Table sa natpisom “Dobrodošli u Republiku Srpsku” na srpskom i engleskom jeziku mogle bi da budu novi kamen spoticanja na relaciji vlast Srpske i njihovi politički partneri iz “osmorke” sa kojima čine vlast na nivou BiH.

Ove table nalaze se na nekoliko graničnih prelaza, pri ulazu u Srpsku, odnosno BiH, što odavno “bode” oči pojedinim političarima iz FBiH.

Da se te table uklone tražila je bivša poslanica Naše stranke, Mirjana Marinković Lepić, u prošlom mandatu, ali tada njena stranka nije bila dio vlasti na nivou BiH, pa je inicijativa brzo zaboravljena.

Povratak na staru priču

Ona je, naime, prije dvije godine podnijela inicijativu da se table s natpisom “Dobrodošli u Republiku Srpsku” uklone i da umjesto njih stoje table s natpisom “Dobrodošli u Bosnu i Hercegovinu”.

Marinković Lepić se tada pozivala na odgovor Ministarstva transporta i komunikacija BiH, na čijem čelu je u to vrijeme bio Vojin Mitrović (SNSD), a u kojem je stajalo da je jedina tabla koja se može nalaziti u zoni graničnog prelaza ona sa natpisom “Bosna i Hercegovina”.

Kao odgovorne za uklanjanje table s natpisom “Dobrodošli u Republiku Srpsku” naveli su Upravu za indirektno oporezivanje BiH i Ministarstvo bezbjednosti BiH.

Međutim, ta tema je brzo zaboravljena i nije se pominjala sve do sada, a opet ju je aktuelizovala Marinković Lepić. Ona je za federalne medije izjavila da će insistirati na uklanjaju navedenih table s obzirom da je njena stranka sada dio vlasti.

Istakla je da će svoju inicijativu samo “prebaciti” svojim stranačkim kolegama koji su ostali u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

– Sada imamo novi Savjet ministara i našeg ministra transporta i komunikacija. Ovo se treba riješiti, ali prije toga je potrebno utvrditi ko je tačno nadležan s obzirom da smo ranije imali slučaj prebacivanja odgovornosti s jedne institucije na drugu – rekla je Marinković Lepić.

“Suluda inicijativa”

Poslanik SNSD u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Milorad Kojić ističe da je potpuno nerealno i suludo pokretati ovakve i slične inicijative jer je Republika Srpska, koja je stvorena 9. januara 1992. godine, verifikovana Dejtonskim mirovnim sporazumom 1995. godine.

Slika

Foto: Dejan Božić/RAS Srbija

– Dakle, kome god to smetalo Republika Srpska je međunarodno priznata tako da takve inicijative neće i ne mogu biti realizovane. Republika Srpska je činjenica, a table na kojima piše “Dobrodošli u Republiku Srpsku” su nešto što je sasvim legitimno – tvrdi Kojić za "Srpskainfo".

Ističe da ove table ne bi trebale nikome da smetaju, jer je sasvim logično i normalno da one stoje na ulazu u Srpsku, kao što imamo table na ulazu u bilo koju opštinu/grad na kojima piše dobrodošlica i obavještenje da ulazite na teritoriju te opštine/grada.

– Isto je i sa tablama na kojima piše Republika Srpska. Inicijative za uklanjanje ovih tabli definitivno ne mogu i neće dobiti podršku u Srpskoj – poručuje Kojić.

“Prošlo vrijeme nametanja”

Poslanik SDS u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Darko Babalj kratko je naveo da političari iz FBiH imaju pravo da pokreću šta god žele, isto kao što Republika Srpska ima pravo da ono što ne želi da uradi – to i ne uradi.

Slika

Foto: BNTV/Youtube/Screenshot

– Nadam se da imamo toliko odgovornosti u Srpskoj da to nećemo dozvoliti. Prošlo je vrijeme nametanja. Ne mogu oni nama narediti da uklonimo table ako mi nećemo. Neka se Mirjana brine o tablama u Federaciji BiH, a nama neka pusti naše table – ističe Babalj za "Srpskainfo".

Njegov stav dijeli i poslanik pokreta “Za pravdu i red” u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Nenad Grković koji smatra da je ponovno pokretanje teme koja se tiče uklanjanja tabli sa natpisom “Dobrodošli u Republiku Srpsku” politikanstvo koje za cilj ima skretanje pažnje javnosti sa stvarnih problema u BiH.

– Kada bi to riješilo sve naše probleme u državi i kada bi se tim automatski ukinula korupcija, krađe, lopovluci, lažne diplome, siromaštvo i sve što tišti ovo društvo, prvi bih glasao da se table uklone. Međutim, ovdje je očito riječ o politikanstvu i nepotrebnom podizanju tenzija – zaključuje Grković.

Piše: Snježana Karić

 

Komentari 9
  • Generic placeholder image
    .Mitar 28.02.2023. 09:42
    Pa smetaju i nama zelene table sa natpisima i brojevima ulica . Sto bas zelene? Sto nisu plave, crvene pa mogu biti i zute. Sto bas zelene?
  • Generic placeholder image
    haha 26.02.2023. 14:22
    Koga boli briga hoce li pisati dobrodosli u RS ili BIH daj narode opametite se bolje razmisljajte kako svoju djecu prehraniti i izvesti ih na pravi put u ovoj mafijaskoj drzavi.
    Samo se glupostima bavimo dok politicari sve tri strane kradu u timu i mazu nam oci nacionalizmom 30 godina nakon rata i nista se nije promijenilo....
  • Generic placeholder image
    Tamo neko 25.02.2023. 09:41
    "Aaaa" bravo za komentar.Upravo tako nikako Srbi da se opamete !!?.Ako ovi prokletnici sto prodaju stanove, samo da bi dosli do para po svaku cijenu, ne razmisljaju o buducim posljedicama po SRPSKI narod onda "obican" narod tzv agresor treba tamo njima iz federacije, koji dolaze ovamo da kupuju stanove i uveliko bahate,stave na znanje kome pripada Srpsko Sarajevo kao sto to oni rade Srbima koji su skoro 100% napustili nekadasnje sarajevo.
  • Generic placeholder image
    Mladen 24.02.2023. 14:05
    Bice table makar ih u dvoristima svojim postavljali.
  • Generic placeholder image
    Aaaa 24.02.2023. 13:53
    A ne smeta im kupovati stanove po Lukavici? Ponasaju se kao da su vecina u Istocnom Sarajevu.... Al dzaba nas bi dao i tatu i mamu za pare... Zali Boze poginulih boraca koji si zivote dali da bi se oni sto su bjezali u ratu bogatili...
  • Generic placeholder image
    Goran 24.02.2023. 08:28
    Vi politicari ne smijete dozvoliti da se to skloni,dosta je ucjena,dobro vi znate sta je sve dato za Republiku Srpsku.
  • Generic placeholder image
    ukidanje 24.02.2023. 07:23
    čim se priča o tablama one će biti ukinute, tako to nama vlast podvaljuje. Sve ono za šta se naši branioci "zalažu" bude kontra urađno.
  • Generic placeholder image
    Mirjana 24.02.2023. 07:20
    Mirjana nek stavi prst na čelo i zapita se ko je ona uopšte.
  • Generic placeholder image
    Tamo neko 23.02.2023. 21:45
    Ako joj smeta tekst "Dobrodosli u Republiku Srpsku" onda neka ne dolazi u Republiku Srpsku.
Povezane vijesti
Koliko je danas teško steći normalne uslove za život Koliko je danas teško steći normalne uslove za život
Snijeg ponovo zabijelio BiH Snijeg ponovo zabijelio BiH
Rusija će iskoristiti svoj uticaj da rezolucija o Srebrenici ne bude usvojena Rusija će iskoristiti svoj uticaj da rezolucija o Srebrenici ne bude usvojena
Najčitanije
  • Krađa u Palama
    22h 51m
    0
  • Na današnji dan rođen Filip Višnjić
    1h 13m
    0
  • Radnik pao sa zgrade, teško povrijeđen
    19h 18m
    0
  • Sa tržišta povučena ženska torba iz "Pepka"
    22h 6m
    0
  • Autobus sletio u provaliju kod Makarske (VIDEO)
    15h 27m
    0