Šesnaest godina od "Kristalne noći na Kosovu", velikog albanskog nasilja nad Srbima

17.03.2020. 21:12
0
IZVOR: Meet the Serbs

Šesnaest godina je prošlo od velikog albanskog nasilja na Kosovu i Metohiji 2004. godine, kada se na meti našao srpski narod, njihova imovina, kulturni spomenici i svetinje Srpske pravoslavne crkve.

U nasilju poznatom i kao „Kristalna noć na Kosovu“, ubijeno je 19 osoba, a protjerano 4012 Srba, etnički očišćeno šest gradova i devet sela, porušeno, zapaljeno ili teško oštećeno 935 srpskih kuća i 10 društvenih objekata (škole, domovi zdravlja, pošte).

Posebna meta ekstremista bili su duhovno nasljeđe i baština srpskog naroda, pri čemu je srušeno, zapaljeno ili teško oštećeno 35 vjerskih objekata, među kojima 18 spomenika kulture. Manastir Devič kod Srbice i konaci manastira Svetih Arhangela kod Prizrena srušeni su do temelja, a izgorele su i crkva Bogorodice Ljeviške iz 14. i crkva Svetog Đorđa iz 16. vijeka. Uništena je Prizrenska bogoslovija, episkopsko sjedište u Prizrenu, oskrnavljena srpska groblja, a nestalo je ili oštećeno više od 10 000 vrijednih freski, ikona, putira, odeždi i drugih crkvenih relikvija, kao i knjige krštenih, vjenčanih i umrlih koje svjedoče o vjekovnom postojanju Srba na Kosovu i Metohiji.

Povod za pogrom bio je lažni izvještaj albanskih medija u kojem su Srbi optuženi da su psima natjerali preko rijeke Ibar šest albanskih dječaka iz sela Čabar kod Zubinog potoka, od kojih su se trojica udavila. Kasnija istraga UNMIK-a utvrdila je da su albanske optužbe lažne i da je sve bilo unaprijed planirano, navodeći da su „preživjeli albanski dječaci poslije tragedije bili pod jakim pritiskom albanskih novinara i političara da optuže Srbe iz susjednog sela“.

Više od 20 000 pripadnika međunarodnih snaga nije bilo spremno, ili nije htjelo, da osujeti i spriječi etnički motivisano nasilje nad Srbima. Bio je to drugi veliki pogrom koji su Albanci počinili u miru otkako je nad pokrajinom uspostavljen protektorat UN-a. Ni dan danas niko od glavnih aktera iz političkih struktura i redova bivše OVK nije za ovo odgovarao.

Komentari 0
Povezane vijesti
Više od 600 vjernika u manastiru Visoki Dečani na praznik Cvijeti (FOTO) Više od 600 vjernika u manastiru Visoki Dečani na praznik Cvijeti (FOTO)
Ko je bila Marica Mirić čiju je sliku pokazao Vučić na sjednici Savjeta bezbjednosti UN? Ko je bila Marica Mirić čiju je sliku pokazao Vučić na sjednici Savjeta bezbjednosti UN?
Kosovski specijalci pretukli Srbina i prijetili mu pištoljem kod Zubinog Potoka Kosovski specijalci pretukli Srbina i prijetili mu pištoljem kod Zubinog Potoka
Najčitanije
  • U paklu Skenderije
    44m
    8
  • Malobrojni izletnici na prvomajskom uranku u Istočnom Novom Sarajevu
    20h 53m
    3
  • Dan kada je otišao Sena - „Kišni čovjek“
    21h 58m
    4
  • Ženu ugrizao poskok dok je čupala mladi luk
    15h 41m
    0
  • Dječak iz BiH pao pod traktor, helikopterom prebačen u bolnicu
    11h 55m
    0