Skuplja vožnja taksijem u Sarajevu

21.06.2022. 17:45
0
IZVOR: nezavisne.com

 Cijena starta taksi usluga u Sarajevu umjesto dosadašnjih 1,9 KM ubuduće će iznositi 2,5 KM, potvrđeno je iz najvećeg taksi udruženja "Sarajevo taksija".

Na ovaj potez odlučili su se zbog drastičnog i vrtoglavog rasta cijena goriva, koje su na nekim pumpama u Sarajevu i BiH dostigle skoro i četiri marke. Klijenti će usluge po novim cijenama početi da plaćaju od subote i, kako tvrde iz Udruženja "Sarajevo taksi", i dalje će biti minimalna i jedinstvena na području Federacije BiH.

- Nažalost, nismo imali drugog izbora. Cijene života drastično rastu iz dana u dan. Cijene goriva su vrtoglave, ali ne semo goriva nego i troškovi održavanja vozila. Cijena koja je do sada važila u nekim situacijama takođe nije bila isplativa. Sačinjena je u vrijeme dok je litar goriva bio dvije KM i niže. Sada je situacija potpuno drugačija i nemoguće je raditi ovaj posao sa profitom bez povećanja cijena - kazao je jedan od taksista u Sarajevu.

Cijena jednog kilometra do sada je iznosila 1,2 KM. Ubuduće će biti 1,5 KM. Poskupjeće i jedan sat čekanja na 15 KM, dok će prtljag po komadu iznositi pet KM. Loša vijest za građane svakako je i to da trenutno poskupljenje ne znači i kraj rasta. Nova korekcija cijena moguća je već ovog ljeta ponovo.

- U narednom periodu taksi prevoznici će izvršiti korekcije cijena, dok će početkom jula biti održani novi sastanci na kojima će se razmatrati novo povećanje cijena, a u skladu sa rastom cijena naftnih derivata na svjetskom tržištu i poskupljenja - istakli su iz udruženja taksista.

Na području Kantona Sarajevo djeluje nekoliko taksi firmi, koje su takođe najavile poskupljenje svojih usluga. Taksi prevoz prethodno je poskupio i u Banjaluci, gdje su vožnja po kilometru i startna cijena poskupjele za 20 feninga. Iz "Sarajevo taksija" tvrde da neće doći do povećanja cijena vožnje nedjeljom i u dane praznika, dok će prilikom vožnje van Kantona Sarajevo cijena biti formirana u dogovoru s putnikom.

 

Komentari 0
Povezane vijesti
Kako je stradao mitropolit Petar Zimonjić Kako je stradao mitropolit Petar Zimonjić
Mitropolit Hrizostom: Hristovo vaskrsenje da bude vaskrsenje u srcima, dušama, životu Mitropolit Hrizostom: Hristovo vaskrsenje da bude vaskrsenje u srcima, dušama, životu
Proslava Vaskrsa u Sarajevu kroz vijekove: Privrženi vjeri i u najtežim vremenima Proslava Vaskrsa u Sarajevu kroz vijekove: Privrženi vjeri i u najtežim vremenima
Najčitanije
  • Godišnjica smrti sarajevskih Romea i Julije
    5h 52m
    6
  • Studenti sa Elektrotehničkog fakulteta pokazali su da znaju dobro i sa loptom
    19h 2m
    0
  • Kandidat za gradonačelnika ubijen na predizbornom skupu!
    19h 34m
    0
  • Zakazana sjednica o pravilniku za utvrđivanje minimalca
    17h 53m
    0
  • Dogovoreno da JKP „Sveti Marko“ vrši naplatu za održavanje Gradskog groblja „Crkvice“
    23h 50m
    1