Sporazum o saradnji Filozofskog fakulteta i Istorijskog instituta

15.09.2022. 19:01
1
IZVOR: srna.rs

Predstavnici Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu i Instituta za savremenu istoriju u Beogradu danas su na Palama potpisali sporazum o saradnji koji će omogućiti kvalitetniju i intenzivniju saradnju dvije institucije.

Sporazum su potpisali zamjenik direktora Instituta za savremenu istoriju u Beogradu Bojan Dimitrijević i prodekan za nastavu Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu Vladan Bartula.

- Potpisani sporazum otvara mogućnost da dvije institucije prodube saradnju koja je do sada bila na ličnoj i prijateljskoj osnovi - rekao je Dimitrijević.

Prema njegovim riječima, ovim se stvara mogućnost da saradnici Instituta budu saradnici, predavači na Filozofskom fakultetu, ali i da profesori i studenti Filozofskog fakulteta na Palama dobiju pomoć Instituta u istraživanjima.

Dimitrijević je istakao da će sporazum omogućiti i učešće Instituta za savremenu istoriju i Filozofskog fakulteta u zajedničkim projektima.

- Mislim da je to neophodno u današnje vrijeme da ste uvezani u više naučnih institucija, a nema razloga da institucije Srbije i Republike Srpske to ne budu - zaključio je Dimitrijević, koji je biblioteci Filozofskog fakulteta uručio četrdesetak novijih naslova u izdanju Instituta.

Bartula je ocijenio da će sporazum dodatno unaprijediti postojeću dobru saradnju i omogućiti profesorima i istraživačima Filozofskog fakulteta, kao i saradnicima Instituta, bržu i efikasniju razmjenu informacija i naučnih istina.

- Sporazum podrazumijeva i zajedničku izdavačku djelatnost i saradnju, koja će unaprijediti izdavaštvo našeg univerziteta i fakulteta, kao i uopšte srpske istoriografije na ovim prostorima - precizirao je Bartula.

On je dodao da je predviđeno i učešće saradnika Instituta u mentorstvima, te zajedničko učešće Instituta i Fakulteta u projektima.

Bartula je zahvalio za donirana izdanja Instituta za savremenu istoriju, kao i za učešću njihovih saradnika na današnjoj naučnoj konferenciji "Uloga i značaj Srpskog Sarajeva u stvaranju Republike Srpske", održanoj povodom obilježavanja 30 godina postojanja Univerziteta u Istočnom Sarajevu.Komentari 1
 • Generic placeholder image
  Urke 15.09.2022. 22:41
  Džaba vam sporazum, uz toliku i takvu brigu o univerzitetu uskoro ćete ključ u bravu.
Povezane vijesti
Sutra Međunarodni obrazovni forum u Palama Sutra Međunarodni obrazovni forum u Palama
U ponedjeljak Međunarodni obrazovni forum u Palama U ponedjeljak Međunarodni obrazovni forum u Palama
Počele sesije o nemjerljivom doprinosu mitropolita Georgija Počele sesije o nemjerljivom doprinosu mitropolita Georgija
Najčitanije
 • U pucnjavi u Istočnom Novom Sarajevu ranjena jedna osoba
  23h 40m
  4
 • Preminuo Veselin Puketa
  2h 56m
  1
 • Učenik, koji je izmakao stolicu profesorici, pokušao da se ubije
  4h 0m
  0
 • Oštećenja na autobusu nisu od vatrenog oružja
  19h 15m
  0
 • Osumnjičeni za brutalno ubistvo mladića predat Tužilaštvu
  19h 34m
  1