Srpska izdvaja 15 miliona KM za hitnu nabavku pšenice, ulja i šećera

03.03.2022. 19:06
1
IZVOR: capital.ba

Vlada Republike Srpske izdvojiće 15 miliona KM za nabavku određene količine merkantilne pšenice, jestivog ulja, šećera, riže, soli, konzervi hrane i određenu količinu nafte i naftnih derivata, rekla je danas nakon sjednice Vlade ministar trgovine i turizma Republike Srpske Suzana Gašić.

On je istakla da na tržištu trenutno nema nestabilnosti, ali da je Vlada u skladu sa situacijom odlučila da interventno nabavi određene vrste osnovnih životnih namirnica.

- Radi se o prvom koraku, o direktnoj nabavci. Razgovarali smo sa trgovcima i proizvođačima i možemo reći da nema nestabilnosti na tržištu u smislu bilo kakve nestašice niti ima naznaka da će biti nestašica. Ipak, odlučili smo da nabavimo određene količine osnovnih životnih namirnica i naftnih derivata. Ova nabavka se vrši u skadu sa Zakonom o interventnim nabavkama jer želimo da budemo spremni za sve eventualne situacije u kojima se možemo naći - rekla je Gašićeva.

Kazala je da su cijene porasle svuda i da se to dešava i u našim prodavnicama.

Podsjetila je da je na snazi još ograničenje marži na naftu i naftne derivate i istakla da ne bi bilo dobro dodatno ograničenje jer bi moglo doći do vještačkih nestašica.

Pojasnila je da će i nafta i pšenica biti uskladištene kod dobavljača s obzirom na to da Republika Srpska nema Robne rezerve jer su one u stečaju.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić rekao je da je ovo jedna u nizu mjera koje se preduzimaju još od početka pandemije.

Komentari 1
  • Generic placeholder image
    Crni 03.03.2022. 22:44
    Da su taj novac dali domaćim proizvođačima, ne samo psenica već i meso i ostale poljoprivredne kulture bi imali u vise nego dovoljnim količinama. Ali ne može i lopovima i narodu. Tek nam dolazi na naplatu neozbiljnost, neodgovornost i kriminal.
    Sad se koprcajte!!!
Povezane vijesti
Ove namirnice će biti jeftinije u Srpskoj Ove namirnice će biti jeftinije u Srpskoj
Jod – Moćan mineral protiv upale pluća Jod – Moćan mineral protiv upale pluća
Rekordne cijene svinjetine, mlijeka, jaja i soli Rekordne cijene svinjetine, mlijeka, jaja i soli
Najčitanije
  • „Ako izađeš, bićeš zaklan“: Ispovijest Danila Beribake koji je preživio pakao Doborovoljačke ulice
    1h 20m
    4
  • Saobraćaj u prekidu zbog udesa na putu Foča-Gacko, sedam lica povrijeđeno
    19h 1m
    0
  • NATO avioni na Svjetski dan medija, prije 25 godina, srušili zgradu TV Novi Sad
    16h 0m
    0
  • Normalizovan saobraćaj na magistralnom putu Foča-Gacko
    17h 12m
    0
  • Momčilo Gavrić, dječak hrabrog srca u vojničkom odijelu
    16h 6m
    0