Sukob će se završiti kad Zapad ozbiljno shvati Rusiju

11.03.2022. 20:16
0
IZVOR: politika.rs

Zvanični Kremlj je saopštio danas da će se sukob u Ukrajini okončati čim Zapad bude djelovao povodom više puta izražene zabrinutosti Rusije zbog ubijanja civila u istočnoj Ukrajini i proširenja NATO-a na istok.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je, na pitanje novinara o tome kako bi kriza mogla da se završi, iznio stav Rusije i rekao da vjeruje da Ukrajina razgovara o zahtjevima Moskve sa Sjedinjenim Državama i drugim saveznicima, prenosi agencija Rojters.

- Rusija je formulisala konkretne zahtjeve Ukrajini vezano za rješavanje ovih pitanja. Koliko razumijemo, o tim zahtjevima Ukrajinci razgovaraju sa svojim savjetnicima, prije svega Sjedinjenim Državama i zemljama Evropske unije - izjavio je Peskov.

- Nadajmo se. To mora da se uradi. Onda će se sve završiti - poručio je portparol Kremlja.

Prema njegovim riječima, Rusija je u proteklih osam godina više puta pokušavala da zamoli svoje zapadne kolege da izvrše pritisak na Kijev „i da natjeramo Kijev da prestane da ubija svoj narod u Donbasu i da ispuni sporazume iz Minska”.

- Takođe, u proteklih nekoliko decenija, naša zemlja je u više navrata govorila da osjećamo da smo u opasnosti nakon što ste pomjerili svoju vojnu infrastrukturu u našem pravcu. To nam se ne sviđa i osjećamo da smo u opasnosti i ne možemo da zatvorimo oči pred tim - izjavio je Peskov.

Dodaje i da je upitao Zapad zašto to radi, ali, kako tvrdi, nije bilo odgovora.

Peskov naglašava da je neophodno da se pronađe rješenje za ova dva pitanja i da je Rusija formulisala konkretne zahtjeve Ukrajini da riješi ta pitanja, prenosi Tanjug.

Komentari 0
Povezane vijesti
Srušen spomenik Lenjinu Srušen spomenik Lenjinu
Novi uspjeh ruske nauke: Vakcina protiv tuberkuloze sredinom 2025. godine Novi uspjeh ruske nauke: Vakcina protiv tuberkuloze sredinom 2025. godine
Upucana u glavu, podlegla povredama u bolnici Upucana u glavu, podlegla povredama u bolnici
Najčitanije
  • Slani mafini
    7h 46m
    0
  • Sudbinu Velikog rata tog dana odlučilo 62.000 Srba
    9h 41m
    0
  • Marina Blagojević: Cilj PDP-a Pale je pomoći mladima pri kupovini ili izgradnji prve stambene jedinice
    23h 46m
    0
  • Glas moguć za samo tri kandidata, teže do mandata sa niže pozicije na listi
    7h 35m
    0
  • Oštar odgovor Majdova nadležnima nakon suspenzije: Citirao Đokovića, pomenuo dvojicu sudija
    20h 44m
    3