Sutra otvaranje ,,Petrovdanskih dana“ u Srebrenici

07.07.2022. 11:32
0
IZVOR: srna.rs

U Srebrenici će sutra zvanično biti otvorena tradicionalna memorijalna manifestacija „Petrovdanski dani“ koja se organizuje u znak sjećanja na veliko srpsko stradanje na Petrovdan 1992. godine u selima oko Srebrenice i Bratunca i odavanja počasti žrtvama.

Memorijalna manifestacija biće otvorena u 20.00 časova u Kulturnom centru.

Otvaranju će prethoditi promocija knjige „Drina plače i pamti“ autora Slobodana Smiljanića i služenje parastosa za sve poginule civile i borce iz srebreničke opštine u Odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Program „Petrovdanskih dana“ trajaće do Petrovdana, 12. jula.

Petodnevna manifestacija nastavlja se u subotu, 9. jula, tradicionalnom humanitarnom akcijom dobrovoljnog davanja krvi i početkom tradicionalnog memorijalnog fudabalskog turnira, te guslarskom večeri u porti Crkve Svetih apostola Petra i Pavla u Skelanima.

Trećeg dana memorijala, u nedjelju 10. jula, delegacije Boračke i Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Srebrenice posjetiće porodice nekoliko poginulih boraca i ratnih vojnih invalida i uručiti im poklone, a biće održan i jednodnevni turnir u malom fudbalu u mjesnoj zajednici Toplica u slavu sveštenomučenika Bobana Lazarevića ubijenog 5. jula 1992. godine u selu Krnjići.

U ponedjeljak, 11. jula, biće završeni sportski turniri i uručene nagrade pobjednicima, a nakon večernjeg bogosluženja u hramovima na području ove opštine i paljenja petrovdanskih lila.

Memorijal će biti završen 12. jula, na Petrovdan, kada će, nakon svete liturgije u srebreničkoj Crkvi Pokrova Presvete Bogorodice, biti organizovane posjete i polaganje cvijeća na grobljima u Bratuncu, Biljači i Sasama te kod spomen-obilježja iz posljedenjeg rata i spomen-kosturnice stradalima u Drugom svjetskom ratu na Zalazju kod Srebrenice, gdje će biti služen parastos za 69 poginulih i 22 zarobljena pa ubijena Srbina na Petrovdan 1992. godine.

Deset zarobljenih na Petrovdan 1992. godine još se vode kao nestali dok ih je 10 slučajno pronađeno i ekshumirani su 2011. godine na Zalazju prilikom traženja nastradalih Bošnjaka, a dvoje nestalih pronađeno je na drugim lokacijama.

Za zlostavljanja i ubistva zarobljenih Srba, kao i onih koji su na početku rata ostali lojalni tadašnjoj muslimanskoj vlasti i svi su pobijeni u srebreničkim logorima, niko nije odgovarao.

 

Komentari 0
Povezane vijesti
Kojić: Među poginule u Potočarima upisani još živi ljudi Kojić: Među poginule u Potočarima upisani još živi ljudi
Vučić: Šanse su minimalne, ali Srbija će se boriti protiv rezolucije o Srebrenici do posljednjeg trenutka Vučić: Šanse su minimalne, ali Srbija će se boriti protiv rezolucije o Srebrenici do poslje...
Dodik: Srpska će organizovati veliki miting u Banjaluci i prestati da odlučuje u BiH Dodik: Srpska će organizovati veliki miting u Banjaluci i prestati da odlučuje u BiH
Najčitanije
  • Godišnjica smrti sarajevskih Romea i Julije
    21h 47m
    10
  • Vozač kamiona poginuo u sudaru sa autobusom
    19h 49m
    0
  • Kod Budve ulovljena plava ajkula teška skoro 200 kilograma
    18h 42m
    1
  • Božović: Mi branimo Republiku Srpsku, a vi svoj prljavi kapital!
    17h 50m
    1
  • Direktoru Srednjoškolskog centra Foča gorjelo vozilo
    18h 47m
    0