Sve dobrobiti vode iz kiselih krastavaca

03.01.2022. 00:46
0
IZVOR: Nezavisne

Ako ste ljubitelj kiselih krastavaca, vjerovatno ste se pitali šta uraditi kada završite s teglom i morate odlučiti šta ćete učiniti sa ostatkom soka. Iako je mnogima prva pomisao prosuti ga i baciti u smeće - postoji mnogo načina za ponovno korištenje ove tečnosti.

Možda ćete se iznenaditi da sok od kiselih krastavaca ima neke prilično zanimljive zdravstvene prednosti, što je razlog više da ga još bolje iskoristite. Voda od kiselih krastavaca može se iskoristiti za pravljenje umaka, marinada, a nerijetko se preporučuje samostalno ispijanje ove tečnosti zbog brojnih dobrobiti po organizam.

Komponente soka od krastavaca pomažu u balansiranju šećera u krvi, poboljšanju nivoa holesterola i regulisanju visokog krvnog pritiska. Takođe, ako je vaš sok od kiselih krastavaca fermentiran, a ne konzerviran, dobijate dodatne prednosti.

Ako ponovo koristite sok od kiselih krastavaca kupljen u trgovini, velike su šanse da će trajati duže od domaćeg soka od kiselih krastavaca, zbog konzervansa komercijalnog kvaliteta.

Kiselo povrće

Ostatak soka od slanih kiselih krastavaca savršen je za pravljenje novih kiselih krastavaca ili drugog ukiseljenog povrća. Narežite krastavce i drugo povrće po želji - dodajte ih u teglu i budite kreativni.

Ovo je sjajan način da iskoristite dodatne komade povrća iz drugih jela, kao što je salata. Ali nemojte dodavati dodatnu tečnost, jer će to poremetiti kiselost i slanost, što utiče i na ukus i na sposobnost kiseljenja.

Zamjena za sirće

Samo nekoliko kašika aromatične tečnosti od kiselih krastavaca može različite recepte brzo učiniti ukusnijim. Koristite ostatak soka od kiselih krastavaca umjesto (ili kao dodatak) sirćetu i soli u receptima za krompir salatu ili druga jela po želji.

Marinada za meso

Većina marinada za omekšavanje mesa sadrži ključne sastojke poput sirćeta i soli. Dodavanje namirnica poput bijelog luka, soli, bibera pa čak i malo šećera poboljšava ukus i krajnji rezultat. Kako sok od kiselih krastavaca može biti zamjena za sirće, istovremeno može poslužiti kao sastojak u marinadi.

Kokteli

Dodajte kašiku ili dvije ostatka soka od kiselih krastavaca u željeni koktel za "slani udarac" i zasigurno drugačiji ukus od onog na koji ste navikli.

Sos za pomfrit

Napravite sopstveni sos za pomfrit (ali i druga jela) po ovom receptu: 2 kašike majoneze, 1 kašika kečapa, 1/2 kašičice bijelog luka u prahu i 1 kašika soka od kiselih krastavaca. Dobro promiješajte i uživajte.

Komentari 0
Povezane vijesti
Najbrža pogača sa jogurtom Najbrža pogača sa jogurtom
Posni voćni kolač Posni voćni kolač
Posni kolač sa jabukama i grizom Posni kolač sa jabukama i grizom
Najčitanije
 • Nezgoda u Dečanskoj ulici, automobil otkinuo stub ulične rasvjete
  7h 24m
  0
 • Uhapšena lica zbog krađe u Istočnom Novom Sarajevu
  19h 26m
  0
 • Minimalac u Srpskoj 650 KM
  13h 39m
  0
 • Da li se nekadašnji gigant definitivno gasi?
  15h 28m
  0
 • Svjedok: Pričao sam sa djetetom da ne čuje kako mu siluju majku
  15h 5m
  0