Sve vezano za Svetog Savu je svijetlo, uzvišeno i veličanstveno

10.05.2024. 15:27
0
IZVOR: srna.rs

Spaljivanje moštiju Svetog Save bilo je njegovo posmrtno mučeništvo i posljednje žrtvovanje, istakao je Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije koji je danas, na Istočni petak i praznik Spaljivanja moštiju Svetog Save na Vračaru, služio u Manastiru Savina Glavica u Grblju.

- U ove dane Vaskrsenja Hristovog, kada nas obasjava Božija svjetlost i slava, sija i svjetlost Svetog oca našeg Save - prvog arhiepiskopa srpskoga - rekao je mitropolit Joanikije.

Visokopreosvećeni mitropolit je napomenuo da je od Svetog Save sve počelo da cvjeta i da je duh srpskog naroda dobio novi zamah.

- Sve što je vezano za Svetog Savu je svijetlo, uzvišeno, veličanstveno, a današnji dan, s jedne strane je tužan i potresan, a toliko je i slavan. Šta ima potresnije od spaljivanja moštiju Svetog Božijega ugodnika, naročito Svetoga Save, oko čijih moštiju se u turskom ropstvu sabirao naš narod i tu dobijao duhovno okrepljenje, život i slobodu - rekao je mitropolit Joanikije i podsjetio da su čak i drugi narodi dolazili da se pomole kraj njegovog ćivota u Mileševi.

Mitropolit Joanikije je ukazao na užas poniženja i traumu pretrpljenu spaljivanjem moštiju Svetog Save, napominjući da je to doživljeno i kao njegovo posmrtno mučeništvo, posljednje žrtvovanje.

- On je za svoj rod žrtvovao cijelo svoje biće, sve svoje umne, psihičke i fizičke sile je prinio Bogu na dar, žrtvujući se za pravoslavnu vjeru i svoj rod - rekao je mitropolit Joanikije i podsjetio da su tada mnoge porodice počele da slave Svetog Savu kao svoju krsnu slavu.

Srpska pravoslavna crkva danas obilježava dan kada su Turci spalili mošti Svetog Save na Vračaru.

Komentari 0
Povezane vijesti
Na današnji dan Turci spalili mošti Svetog Save Na današnji dan Turci spalili mošti Svetog Save
Mitropolit Joanikije: Kosovo - srpsko ognjište koje ostaviti nećemo! Mitropolit Joanikije: Kosovo - srpsko ognjište koje ostaviti nećemo!
Prikazan ruski film o Svetom Savi u Palama Prikazan ruski film o Svetom Savi u Palama
Najčitanije
 • Uhapšen zbog pucnjave u Palama
  10h 43m
  0
 • Koncert Željka Samardžića večeras u sportskoj dvorani na Trgu Srbije
  10h 5m
  1
 • Mošti Svete Tekle i Svetog Varnave na čelu današnje Spasovdanske litije u Istočnom Novom Sarajevu
  10h 34m
  1
 • Marija Karađorđević, srpska kraljica koja zaslužuje poštovanje ravno svetici
  9h 23m
  2
 • Srbima na Žuči oteta zemlja u bescijenje
  23h 48m
  0