Све везано за Светог Саву је свијетло, узвишено и величанствено

10.05.2024. 15:27
0
ИЗВОР: srna.rs

Спаљивање моштију Светог Саве било је његово посмртно мучеништво и посљедње жртвовање, истакао је Његово високопреосвештенство митрополит црногорско-приморски Јоаникије који је данас, на Источни петак и празник Спаљивања моштију Светог Саве на Врачару, служио у Манастиру Савина Главица у Грбљу.

- У ове дане Васкрсења Христовог, када нас обасјава Божија свјетлост и слава, сија и свјетлост Светог оца нашег Саве - првог архиепископа српскога - рекао је митрополит Јоаникије.

Високопреосвећени митрополит је напоменуо да је од Светог Саве све почело да цвјета и да је дух српског народа добио нови замах.

- Све што је везано за Светог Саву је свијетло, узвишено, величанствено, а данашњи дан, с једне стране је тужан и потресан, а толико је и славан. Шта има потресније од спаљивања моштију Светог Божијега угодника, нарочито Светога Саве, око чијих моштију се у турском ропству сабирао наш народ и ту добијао духовно окрепљење, живот и слободу - рекао је митрополит Јоаникије и подсјетио да су чак и други народи долазили да се помоле крај његовог ћивота у Милешеви.

Митрополит Јоаникије је указао на ужас понижења и трауму претрпљену спаљивањем моштију Светог Саве, напомињући да је то доживљено и као његово посмртно мучеништво, посљедње жртвовање.

- Он је за свој род жртвовао цијело своје биће, све своје умне, психичке и физичке силе је принио Богу на дар, жртвујући се за православну вјеру и свој род - рекао је митрополит Јоаникије и подсјетио да су тада многе породице почеле да славе Светог Саву као своју крсну славу.

Српска православна црква данас обиљежава дан када су Турци спалили мошти Светог Саве на Врачару.

Коментари 0
Повезане вијести
На данашњи дан Турци спалили мошти Светог Саве На данашњи дан Турци спалили мошти Светог Саве
Митрополит Јоаникије: Косово - српско огњиште које оставити нећемо! Митрополит Јоаникије: Косово - српско огњиште које оставити нећемо!
Приказан руски филм о Светом Сави у Палама Приказан руски филм о Светом Сави у Палама
Најчитаније
 • Ухапшен због пуцњаве у Палама
  10h 41m
  0
 • Концерт Жељка Самарџића вечерас у спортској дворани на Тргу Србије
  10h 3m
  1
 • Мошти Свете Текле и Светог Варнаве на челу данашње Спасовданске литије у Источном Новом Сарајеву
  10h 32m
  1
 • Марија Карађорђевић, српска краљица која заслужује поштовање равно светици
  9h 21m
  2
 • Србима на Жучи отета земља у бесцијење
  23h 46m
  0