Све везано за Светог Саву је свијетло, узвишено и величанствено

10.05.2024. 15:27
0
ИЗВОР: srna.rs

Спаљивање моштију Светог Саве било је његово посмртно мучеништво и посљедње жртвовање, истакао је Његово високопреосвештенство митрополит црногорско-приморски Јоаникије који је данас, на Источни петак и празник Спаљивања моштију Светог Саве на Врачару, служио у Манастиру Савина Главица у Грбљу.

- У ове дане Васкрсења Христовог, када нас обасјава Божија свјетлост и слава, сија и свјетлост Светог оца нашег Саве - првог архиепископа српскога - рекао је митрополит Јоаникије.

Високопреосвећени митрополит је напоменуо да је од Светог Саве све почело да цвјета и да је дух српског народа добио нови замах.

- Све што је везано за Светог Саву је свијетло, узвишено, величанствено, а данашњи дан, с једне стране је тужан и потресан, а толико је и славан. Шта има потресније од спаљивања моштију Светог Божијега угодника, нарочито Светога Саве, око чијих моштију се у турском ропству сабирао наш народ и ту добијао духовно окрепљење, живот и слободу - рекао је митрополит Јоаникије и подсјетио да су чак и други народи долазили да се помоле крај његовог ћивота у Милешеви.

Митрополит Јоаникије је указао на ужас понижења и трауму претрпљену спаљивањем моштију Светог Саве, напомињући да је то доживљено и као његово посмртно мучеништво, посљедње жртвовање.

- Он је за свој род жртвовао цијело своје биће, све своје умне, психичке и физичке силе је принио Богу на дар, жртвујући се за православну вјеру и свој род - рекао је митрополит Јоаникије и подсјетио да су тада многе породице почеле да славе Светог Саву као своју крсну славу.

Српска православна црква данас обиљежава дан када су Турци спалили мошти Светог Саве на Врачару.

Коментари 0
Повезане вијести
На данашњи дан Турци спалили мошти Светог Саве На данашњи дан Турци спалили мошти Светог Саве
Митрополит Јоаникије: Косово - српско огњиште које оставити нећемо! Митрополит Јоаникије: Косово - српско огњиште које оставити нећемо!
Приказан руски филм о Светом Сави у Палама Приказан руски филм о Светом Сави у Палама
Најчитаније
  • Рагиб Халиловић – Херој са Грбавице
    11h 22m
    7
  • Село које је проклео цар Лазар и данас живи клетву
    11h 27m
    1
  • Пет лица повријеђено у саобраћајној незгоди на путу Љубогошта - Подроманија
    12h 19m
    0
  • Саобраћајна незгода на путу Љубогошта-Подроманија
    12h 33m
    0
  • Паљанин Горан Круљ освојио злато на Eвропском првенству у дизању тегова
    23h 22m
    0