Svjetski dan dijabetesa: Zdravstvene ustanove prošle godine registrovale 460 novooboljelih

14.11.2023. 14:31
0
IZVOR: katera.news

Obilježavanje Svjetskog dana dijabetesa (WDD) najveća je svjetska kampanja podizanja svijesti o dijabetesu. Pokrenuta je 1991. godine od strane Međunarodne dijabetičke federacije (IDF) i Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) i obilježava se 14. novembra svake godine.

Dijabetes, pored kardiovaskularnih i malignih bolesti, predstavlja jedan od vodećih uzroka obolijevanja i smrtnosti kako kod nas, tako i u svijetu. Dijabetes se naziva globalnom epidemijom jer broj oboljelih dramatično raste iz godine u godinu.

Diabetes mellitus ili šećerna bolest je stanje povišene količine glukoze (šećera) u krvi. Nastupa kada tijelo ne proizvodi dovoljno hormona inzulina ili taj inzulin više nije djelotvoran. Inzulin je „ključ“ koji omogućava šećeru da uđe u ćeliju.

Bez inzulina, ćelije tijela ne dobivaju iz hrane dovoljno glukoze koja im je potrebna za svakodnevni život. Taj šećer se zadržava u krvi, pa nastaje hiperglikemija.

Simptomi šećerne bolesti su pretjerana žeđ i znojenje, učestalo mokrenje, zamor i drhtavica, zamagljenost pred očima, vrtoglavica i zbunjenost, posjekotine ili ranice koje veoma sporo zarastaju.

Ukoliko imate dijabetes treba da izbjegavate prženu i masnu hranu, te slatkiše, jedete više svježeg voća, vježbate ili šetajte 30 minuta svaki dan, održavate tjelesnu težinu u granicama normale, javite se svake godine očnom ljekaru radi kontrole, svaki dan pratite i pregledajte stopala radi eventualnih promjena i nikad ne hodati bosi, te ne konzumirajte duhan i alkohol.

Važni faktori rizika za nastanak šećerne bolesti su starija životna dob - preko 60 godina, muški pol, prethodna pojava hiperglikemije u toku trudnoće, nasljedni faktor (majka, otac, brat ili sestra koji boluju od šećerne bolesti), visok krvi pritisak, nedostatak fizičke aktivnosti, prekomjerna tjelesna težina.

Prevencija šećerne bolesti podrazumijeva regulisanje tjelesne težine i njeno svođenje na optimalne vrijednosti što ima značajan uticaj na smanjenje rizika obolijevanja od dijabetesa i pravovremeno upućuje na potencijalno povećanje rizika.

Važne činjenice o dijabetesu

– Najčešće komplikacije dijabetesa – sljepilo, srčani udar, bubrežna slabost, amputacije.

– Jedna od dvije osobe sa dijabetesom ne znaju da ga imaju – da li si i ti u opasnosti?

– Zdravim stilovima života može se spriječiti do 70 posto slučajeva dijabetesa tipa 2.

– Zdrava i uravnotežena ishrana uveliko smanjuje rizik za obolijevanje.

Zdravstvene ustanove u Republici Srpskoj su tokom prošle godine registrovali 460 novih slučajeva oboljelih od dijabetesa, od čega je 36 novootrkivenih slučajeva dijabetes Tip 1 (7,8 odsto), a 424 Tip 2 (91,2 odsto).

Od ukupnog broja novooboljelih, 249 su muškarci, a 211 su osobe ženskog pola, podaci su koje je saopštio Institut za javno zdravstvo Republike Srpske.

Kako kažu, na osnovu dostavljenih prijava zdravstvenih ustanova, ukupan broj prijavljenih od šećerne bolesti, zaključno sa 31. decembrom prošle godine, je 71.429, a najveći broj prijavljenih je u regiji Doboj, zatim slijede Banjaluka, Zvornik, Istočno Sarajevo, Trebinje, i Foča, prenosi „Srpskainfo“

Analizom podataka o tipu dijabetesa, od ukupnog broja prijavljenih, 16.993 (24 %) je Tip 1, a 54.436 (76 %) je Tip 2.

Prema polnoj strukturi, od ukupnog broja prijavljenih, 39.132 (55 %) su osobe ženskog pola, a 32.297 (45 %) su osobe muškog pola.

Prema uzrasnim grupama, najveći broj oboljelih je registrovan u sedmoj deceniji života.

Komentari 0
Povezane vijesti
Udruženje „Pobijedimo dijabetes“ broji trideset troje oboljele djece (FOTO) Udruženje „Pobijedimo dijabetes“ broji trideset troje oboljele djece (FOTO)
Udruženje „Pobijedimo dijabetes“ obilježava Svjetski dan borbe protiv dijabetesa Udruženje „Pobijedimo dijabetes“ obilježava Svjetski dan borbe protiv dijabetesa
Obilježavanje Svjetskog dana borbe protiv dijabetesa – Pobijedi dijabetes Obilježavanje Svjetskog dana borbe protiv dijabetesa – Pobijedi dijabetes
Najčitanije
  • Tijana Bošković u Prebilovcima: Hercegovina je sa mnom gdje god krenem (FOTO)
    23h 43m
    2
  • Održane "Vaskršnje radosti", jedan od najljepših događaja u Istočnoj Ilidži (FOTO)
    8h 19m
    0
  • Porodilištu u Istočnom Sarajevu uručeni paketi povodom Nedjelje Crvenog krsta
    7h 35m
    0
  • Rodbina prislužila svijeće na "Novom Zejtinliku"
    4h 51m
    3
  • Danas Markovdan
    12h 1m
    0