Svojatanje jezika: Sve napisano na srpskom Univerzitet Crne Gore pripisaće svojoj baštini

03.06.2024. 11:55
2
IZVOR: RT Balkan

Sve što je na Univerzitetu u Crnoj Gori napisano na srpskom jeziku od početka devedesetih godina do danas, biće tretirano kao da je napisano na crnogorskom jeziku.

Ovu otimačinu srpske baštine najavili su crnogorski lingvistički stručnjaci na tribini Studijskog programa za crnogorski jezik i južnoslovenske književnosti u Nikšiću, a povodom pola vijeka Univerziteta CG.

Tako je prekrajanje istorijskog i institucionalnog trajanja srpskog jezika u Crnoj Gori najavljeno kao "krupan projekat" i veliki posao koji neće imati kraja, a profesor dr Rajka Glušica, predsmednica Upravnog odbora Univerziteta CG, rekla je da će svi radovi profesora, magistarske i doktorske disertacije, naučni radovi i naučni skupovi - biti crnogorska baština!

Dekan Filološkog fakulteta u Nikšiću Igor Lakić istakao je da će taj novi korpus biti osnova za sva moguća lingvistička istraživanja, ne samo u oblastima crnogorske nego i istraživanjima u drugim oblastima.

Međutim, da to neće ići tako lako, kako su na univerzitetu zamislili, upozorava docent dr Jelena Gazdić, rukovodilac Studijskog programa za srpski jezik i južnoslovenske književnosti, koja kaže da nije moguće sve ono što se stvara i piše u Crnoj Gori svojevoljno i proizvoljno pripisivati korpusu nekih drugih jezika.

- Naročito to nije moguće u javnim istupima u kojima se pokušava manipulativno preinačiti i prisvojiti istorijska i naučna istina o evoluciji i genezi filoloških studija ili tradiciji institucionalnog izučavanja srpskog jezika od 1947. do danas. Srpski jezik, istorijski i institucionalno, kroz njegovo postojanje, izučavanje i upotrebu je jedna konstanta u Crnoj Gori bez obzira na promenljive društveno istorijske i sociolingvističke okolnosti - kaže Jelena Gazdić.

Komentari 2
  • Generic placeholder image
    Skijaš 03.06.2024. 13:27
    I drugu su svojatali našu baštinu.
  • Generic placeholder image
    Građanin 03.06.2024. 12:45
    Sve crnogorsko je srpsko, pojednostavite to ovakvim rezonom.
Povezane vijesti
Vraćanje ćirilice u državne institucije Crne Gore Vraćanje ćirilice u državne institucije Crne Gore
Strašno nevrijeme pogodilo Crnu Goru: Dvije osobe poginule Strašno nevrijeme pogodilo Crnu Goru: Dvije osobe poginule
Bombaški napad na Cetinju: Jedna osoba poginula, više povrijeđenih Bombaški napad na Cetinju: Jedna osoba poginula, više povrijeđenih
Najčitanije
  • Sjećanje na ubijene civile u selu Presjenica
    20h 9m
    9
  • Održan sastanak sa predstavnicima Doma zdravlja – Nagomilane probleme hitno rješavati!
    21h 55m
    1
  • Građani iseljavaju, Dodik bi da im "mijenja svijest"
    20h 17m
    0
  • Sutra Ivanjdan
    20h 1m
    0
  • Veliki ulov carinika na prelazu Stara Gradiška: I oni ostali u šoku
    11h 56m
    0