Својатање језика: Све написано на српском Универзитет Црне Горе приписаће својој баштини

03.06.2024. 11:55
2
ИЗВОР: RT Balkan

Све што је на Универзитету у Црној Гори написано на српском језику од почетка деведесетих година до данас, биће третирано као да је написано на црногорском језику.

Ову отимачину српске баштине најавили су црногорски лингвистички стручњаци на трибини Студијског програма за црногорски језик и јужнословенске књижевности у Никшићу, а поводом пола вијека Универзитета ЦГ.

Тако је прекрајање историјског и институционалног трајања српског језика у Црној Гори најављено као "крупан пројекат" и велики посао који неће имати краја, а професор др Рајка Глушица, предсмедница Управног одбора Универзитета ЦГ, рекла је да ће сви радови професора, магистарске и докторске дисертације, научни радови и научни скупови - бити црногорска баштина!

Декан Филолошког факултета у Никшићу Игор Лакић истакао је да ће тај нови корпус бити основа за сва могућа лингвистичка истраживања, не само у областима црногорске него и истраживањима у другим областима.

Међутим, да то неће ићи тако лако, како су на универзитету замислили, упозорава доцент др Јелена Газдић, руководилац Студијског програма за српски језик и јужнословенске књижевности, која каже да није могуће све оно што се ствара и пише у Црној Гори својевољно и произвољно приписивати корпусу неких других језика.

- Нарочито то није могуће у јавним иступима у којима се покушава манипулативно преиначити и присвојити историјска и научна истина о еволуцији и генези филолошких студија или традицији институционалног изучавања српског језика од 1947. до данас. Српски језик, историјски и институционално, кроз његово постојање, изучавање и употребу је једна константа у Црној Гори без обзира на променљиве друштвено историјске и социолингвистичке околности - каже Јелена Газдић.

Коментари 2
 • Generic placeholder image
  Skijaš 03.06.2024. 13:27
  I drugu su svojatali našu baštinu.
 • Generic placeholder image
  Građanin 03.06.2024. 12:45
  Sve crnogorsko je srpsko, pojednostavite to ovakvim rezonom.
Повезане вијести
Херцег Нови скупљи од Малдива Херцег Нови скупљи од Малдива
Враћање ћирилице у државне институције Црне Горе Враћање ћирилице у државне институције Црне Горе
Страшно невријеме погодило Црну Гору: Двије особе погинуле Страшно невријеме погодило Црну Гору: Двије особе погинуле
Најчитаније
 • Дјечаку из Источног Сарајева спашена рука брзом реакцијом љекара КЦУС-а
  19h 30m
  11
 • Саслушан свештеник са Пала: Сумња се да је продавао лажне дипломе "по повољној цијени"
  16h 21m
  2
 • Идентификована лица која се доводе у везу са наношењем повреда лицу у Источном Новом Сарајеву
  21h 25m
  1
 • У ПУ Источно Сарајево саслушана три лица због продаје и куповине диплома
  20h 12m
  4
 • Пале: Ухапшени осумњичени за изазивање пожара
  21h 0m
  0