Tokom praznika obratiti pažnju na pravilnu ishranu

29.12.2021. 09:52
0
IZVOR: Srna

Institut za zdravlje i bezbjednost hrane iz Zenice savjetovao je građanima da tokom praznika obrate pažnju na pravilnu ishranu jer nerijetko bogata praznična trpeza kao posljedicu ima neželjeni višak kilograma.

- Mnogi se u ovo doba godine posebno opuste uz izgovore da će sve loše navike promijeniti od 1. januara sljedeće godine. Možda je bolje da ovaj put razmišljate na način - bolje spriječiti, nego liječiti - savjetovali su iz Instituta.

Nutricionistica Maja Jonjić Trifković napominje da većina ljudi u vrijeme praznika, koji su uvijek poseban izazov, dobije koji kilogram viška, ali smatra da je uprkos izobilju ukusne hrane moguće održati zdravu kilažu uz malo samokontrole i nekoliko jednostavnih savjeta.

Prema njenim riječima, najvažnije pravilo za vrijeme praznika je umjerenost u konzumiranju kalorične hrane.

- Ne morate se ustručavati da probate sve delikatese sa prazničnog stola, ali ograničite porcije servirajući manje zalogaje /svega po malo/ na tanjiru - istakla je Trifkovićeva i dodala da, umjesto sokova, treba piti vodu, biljne čajeve ili cijeđene nezaslađene sokove.

Kolači i poslastice, naglasila je, nisu zabranjeni, ali treba ograničiti njihov unos samo na posebne dane i prilike, te savjetovala na šetnju do kuće u trajanju od pola časa ako se malo pretjera.

- Internet je prepun recepata zdravijih verzija kolača i deserta, pa zašto ove godine ne biste pokušali s kolačima od žitarica, suvog voća i tamne čokolade, umjesto nezdravih kalorijskih bombi prepunih margarina, brašna i šećera - rekla je Trifkovićeva.

Ona je savjetovala da treba pratiti signale tijela i jesti isključivo onda kada se osjeti glad, a završiti sa obrokom baš u trenutku kad se osjeti sitost, bez dodatnih zalogaja.

Trifkovićeva je dodala i da je nedovoljno sna okidač za unos dodatnih kalorija i pojačane želje za slatkišima, te da su neophodne zdrave životne navike i fizička aktivnost.

- Ubrzajte svoj metabolizam makar i minimalnom svakodnevnom fizičkom aktivnošću /šetnja nakon ručka, korištenje stepenica, igra s djecom/, ali i izbjegavanjem prejedanja u jednom do dva dnevna obroka. Umjesto toga, rasporedite obroke u četiri-pet manjih porcija u toku dana i bićete vitalni i puni energije, a uz to održati kilažu ili čak izgubiti koji kilogram, bez velike muke - poručila je Trifkovićeva.

Komentari 0
Povezane vijesti
Posna sataraš pica Posna sataraš pica
Posni roštilj od krompira Posni roštilj od krompira
Posna tortilja sa tunjevinom i povrćem Posna tortilja sa tunjevinom i povrćem
Najčitanije
  • Sutra obustava saobraćaja na području Policijske uprave Istočno Sarajevo
    15h 20m
    0
  • Humanitarna grupa „Vukovi“ pokrenula humanitarnu akciju za porodicu Čečar sa Pala
    13h 34m
    0
  • U toku srednjoškolski humanitarni bazar u Istočnom Sarajevu (FOTO)
    11h 24m
    0
  • Republika Srpska dobila novi Izborni zakon
    14h 39m
    0
  • U utorak besplatni pregledi dojke u Istočnom Starom Gradu
    9h 22m
    0