Током празника обратити пажњу на правилну исхрану

29.12.2021. 09:52
0
ИЗВОР: Срна

Институт за здравље и безбједност хране из Зенице савјетовао је грађанима да током празника обрате пажњу на правилну исхрану јер неријетко богата празнична трпеза као посљедицу има нежељени вишак килограма.

- Многи се у ово доба године посебно опусте уз изговоре да ће све лоше навике промијенити од 1. јануара сљедеће године. Можда је боље да овај пут размишљате на начин - боље спријечити, него лијечити - савјетовали су из Института.

Нутриционистица Маја Јоњић Трифковић напомиње да већина људи у вријеме празника, који су увијек посебан изазов, добије који килограм вишка, али сматра да је упркос изобиљу укусне хране могуће одржати здраву килажу уз мало самоконтроле и неколико једноставних савјета.

Према њеним ријечима, најважније правило за вријеме празника је умјереност у конзумирању калоричне хране.

- Не морате се устручавати да пробате све деликатесе са празничног стола, али ограничите порције сервирајући мање залогаје /свега по мало/ на тањиру - истакла је Трифковићева и додала да, умјесто сокова, треба пити воду, биљне чајеве или цијеђене незаслађене сокове.

Колачи и посластице, нагласила је, нису забрањени, али треба ограничити њихов унос само на посебне дане и прилике, те савјетовала на шетњу до куће у трајању од пола часа ако се мало претјера.

- Интернет је препун рецепата здравијих верзија колача и десерта, па зашто ове године не бисте покушали с колачима од житарица, сувог воћа и тамне чоколаде, умјесто нездравих калоријских бомби препуних маргарина, брашна и шећера - рекла је Трифковићева.

Она је савјетовала да треба пратити сигнале тијела и јести искључиво онда када се осјети глад, а завршити са оброком баш у тренутку кад се осјети ситост, без додатних залогаја.

Трифковићева је додала и да је недовољно сна окидач за унос додатних калорија и појачане жеље за слаткишима, те да су неопходне здраве животне навике и физичка активност.

- Убрзајте свој метаболизам макар и минималном свакодневном физичком активношћу /шетња након ручка, кориштење степеница, игра с дјецом/, али и избјегавањем преједања у једном до два дневна оброка. Умјесто тога, распоредите оброке у четири-пет мањих порција у току дана и бићете витални и пуни енергије, а уз то одржати килажу или чак изгубити који килограм, без велике муке - поручила је Трифковићева.

Коментари 0
Повезане вијести
Посна царска пита Посна царска пита
Зелени смути је идеалан прољећни детокс Зелени смути је идеалан прољећни детокс
Направите посну посластицу са урмама и орасима Направите посну посластицу са урмама и орасима
Најчитаније
  • Породица Крунић из Источног Сарајева добила кров над главом
    16h 46m
    5
  • Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
    20m
    0
  • Ујић ослобођен оптужбе за злочине у Рогатици
    19h 29m
    0
  • Билборд у Палама: „Не псуј Бога“ (ФОТО)
    14h 21m
    6
  • На планинарском походу на Романији очекује се око 200 учесника
    23h 14m
    0