U petak pomen za dvadeset četvoro Srba iz sela Krnjići

03.07.2024. 11:21
0
IZVOR: srna.rs

U porti Crkve Svetog Proroka Ilije u srebreničkom selu Krnjići u petak, 5. jula, biće služen parastos za 24 srpska civila i vojnika iz ovog sela, od kojih su 17 ubili pripadnici muslimanskih snaga iz Srebrenice na taj dan 1992. godine.

Parastos će biti služen od 11.00 časova.

Članovi porodica stradalih, delegacije opštine i organizacija proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata iz Srebrenice položiće cvijeće uz spomen-ploču u porti ovdašnje crkve koju su podigli mještani, uz pomoć Boračke organizacije i Vlade Republike Srpske.

Time će biti odata počast stradalima i obilježene 32 godine od svirepog ubistva mještana ovog srpskog sela.

Predsjednik Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Srebrenice Branimir Kojić rekao je Srni da će učesnici ovog skupa ponovo podsjetiti javnost na srpska stradanja u Podrinju, koja Tužilaštvo i Sud BiH godinama ignorišu, saučestvujući u zločinu i prikrivajući počinioce, odnosno opstrukcijom koja dovodi do toga da svjedoci umiru i nestaju, a počinioci kao slobodni građani čekaju duboku starost.

On je ukazao na diskriminatorski odnos pravosuđa BiH prema srpskim žrtvama, koje svojim pristrasnim radom i dvostrukim mjerilima nastoji da ispiše lažnu istoriju.

- Dominacijom u pravosuđu BiH i uz pomoć probošnjačkih stranih sudija Bošnjaci uporno rade na kreiranju lažne istorije koja odgovara samo njima, što je u suprotnosti sa istinom, egutantno je, žalosno, neprofesionalno i sramotno - istakao je Kojić.

On je podsjetio da su muslimanske snage iz Srebrenice u aprilu 1992. godine počele etničko čišćenje i kontinuirano nastavile ostvarivati genocidne ciljeve i uništavanje svega što je srpsko činići brojne masovne zločine nad civilima u srpskim selima.

Tako su 5. jula 1992. godine upali u srpsko selo Krnjići gdje su poubijali sve stanovnike koje su stigli, a uglavnom su to bili stariji civili.

Tog dana, između ostalih, ubijen je nepokretni seoski učitelj u penziji Vaso Parača, čije je tijelo spaljeno na vatri koju su u kući naložili njegovi bivši učenici.

Neke od žrtava pronađene su unakažene i u fazi raspadanja tek 15 i više dana nakon ubistva.

Preživjeli mještani Krnjića pričaju da su tog tragičnog dana, osim učitelja Vase, ubijeni direktor škole u Skelanima Rade Trimanović, starica Soka Vujić, te sveštenik Boban Lazarević koji je ubijen dok je obavljao vjerski obred.

Kao i u ostalim srpskim selima oko Srebrenice, u muslimanskom napadu opljačkana je sva pokretna imovina, a popaljena i uništena nepokretna imovina kako bi se uništili tragovi srpskog postojanja na ovom prostoru.

Muslimanske formacije su prije Krnjića, tokom maja i juna te godine uništile srpska sela Gnionu, Gostilj, Studenac, Viogor, Kovačice, Osredak, Čumaviće, Orahovicu, Pećišta, Bojnu, Karno, više sela na prostoru Osata, te Ratkoviće, Brežane i još desetak zaselaka u srebreničkoj opštini, te Loznicu, Zagone i još nekoliko sela u bratunačkoj opštini, ubijajući srpsko stanovništvo koje se nije uspjelo skloniti i pobjeći.

Za zločine nad civilima u Krnjićima niko nije odgovarao kao ni za brojne masovne zločine koje su nad Srbima u srednjem Podrinju počinile muslimanske snage iz Srebrenice pod komandom Nasera Orića.

Komentari 0
Povezane vijesti
Uz regionalni put Bratunac-Potočari-Srebrenica postavljene fotografije više od 600 ubijenih Srba (FOTO/VIDEO) Uz regionalni put Bratunac-Potočari-Srebrenica postavljene fotografije više od 600 ubijenih...
Sutra obilježavanje 32 godine od stradanja Srba u srednjem Podrinju i Birču Sutra obilježavanje 32 godine od stradanja Srba u srednjem Podrinju i Birču
Patrijarh Porfirije u subotu u Bratuncu služi pomen ubijenim Srbima Patrijarh Porfirije u subotu u Bratuncu služi pomen ubijenim Srbima
Najčitanije
  • Vozač kamiona u 15 minuta učestvovao u tri saobraćajne nezgode
    10h 22m
    1
  • Profesor doktor Kosta Todorović: Pionir srpske epidemiologije
    5h 25m
    1
  • Gibanica od lomljenih kora
    3h 15m
    0
  • Igor Kušić završio školovanje na Visokim studijima bezbjednosti i odbrane Republike Srbije
    7h 7m
    0
  • U ponedjeljak u Palama komemoracija povodom smrti Uroša Pene
    13h 21m
    0