U ponedjeljak obilježavanje Dana primirja u Prvom svjetskom ratu 

10.11.2019. 16:23
0
IZVOR: Katera

Dan primirja u Prvom svjetskom ratu obilježiće se u ponedjeljak, 11. novembra, u Parku solunskih boraca na Sokocu sa početkom u 11 časova.

Polaganju vijenaca na Spomenik solunskim borcima prisustvovaće predstavnici Ambasade Srbije u Bosni i Hercegovini, Gradske uprave Istočno Sarajevo, opštine Sokolac i članovi Udruženja potomaka i poštovalaca oslobodilačkih ratova 1912-1918. godine.

Spomenik solunskom dobrovoljcu podignut je 2008. godine i na njemu su upisana 363 imena dobrovoljaca sa područja Romanije. Izgrađen je po uzoru na obilježje srpskom ratniku koje se nalazi ispred crkve Ružica na Kalemegdanu.

Slika

Dan primirja u Prvom svetskom ratu obeležava se svake godine 11. novembra u znak sjećanja na primirje potpisano između saveznika i Njemačke, koje je označilo ujedno prekid neprijateljstava i kraj rata. 

Kao glavni motiv za amblem ovog praznika koristi se cvijet Natalijine ramonde, a Srbi i Srbija, uz velike žrtve i sa više od 1.200.000 poginulih, uspjeli su da odbrane svoju slobodu.

 

Komentari 0
Povezane vijesti
Na Đurđevdan ka manastiru Ostrog kreću 33 hodočasnika Na Đurđevdan ka manastiru Ostrog kreću 33 hodočasnika
Hodočasnici iz Sokoca na Đurđevdan polaze na petnaesto poklonjenje moštima Svetog Vasilija Ostroškog Hodočasnici iz Sokoca na Đurđevdan polaze na petnaesto poklonjenje moštima Svetog Vasilija O...
Mitropolit Hrizostom: Priprema za radosni trenutak pobjede Mitropolit Hrizostom: Priprema za radosni trenutak pobjede
Najčitanije
  • Preminula Vera Grgić
    8h 2m
    0
  • Proslava Vaskrsa u Sarajevu kroz vijekove: Privrženi vjeri i u najtežim vremenima
    8h 46m
    0
  • Vaskrsi vaskrsle srpske vojske
    12h 51m
    0
  • Srećno i Bogom blagoslovljeno Hristovo vaskrsenje – Hristos vaskrse!
    12h 55m
    2
  • Na aerodromu otkrivena vreća sa zmijama u pantalonama putnika
    23h 6m
    0