U regionu cijene padaju, kod nas sve po starom

14.09.2023. 18:10
0
IZVOR: srpskainfo.com

U Srbiji je od juče 20 osnovnih proizvoda za ishranu, higijenu i kućnu hemiju znatno jeftinije. Hrvatska Vlada je na pragu dogovora sa trgovcima da cijene oko 300 namirnica spuste na nivo od 31. decembra.

Da li je moguće da i kod nas dođe do značajnijeg pojeftinjenja osnovnih proizvoda?

U Ministarstvu trgovine i turizma Republike Srpske podsjećaju da je tokom juna u Srpskoj zaživjela kampanja „Društveno odgovorno“ u okviru koje se trgovački lanci, po principu dobrovoljnosti, odriču dijela svoje marže u znak solidarnosti sa kupcima.

– Slična kampanja pokrenuta je u proteklim danima i u Srbiji – kažu u ministarstvu.

Zašto nema spiska jeftinijih namirnica.

 U Ministarstvu trgovine RS nisu razmišljali da objave listu koji su to proizvodi pojeftinili i za koliko, već su samo imenovali trgovine koje su se odazvale kampanji. Na tom spisku nema trgovačkih lanaca koji imaju najveću maloprodajnu mrežu u Srpskoj.

Kada je riječ o proizvodima koji su obuhvaćeni kampanjom, kako navode, ostavljen je na izbor svakom trgovcu ponaosob, a prema informacijama koje u ministarstvu imaju sa terena, kampanjom su obuhvaćeni artikli iz širokog spektra proizvoda – od konditorskih proizvoda, mliječnih proizvoda, kafe, sredstava za higijenu i drugih roba široke potrošnje „koji su u prosjeku sniženi od 15 do 30 odsto“.

Međutim, po podacima Zavoda za statistiku RS, cijene hrane u julu su niže za jedan odsto u odnosu na jun ove godine, a indeks svih potrošačkih cena nije značajnije promijenjen u odnosu na prethodni mjesec. Zvanična mesečna inflacija je 0,1 odsto.

– Ministar trgovine i turizma Republike Srpske Denis Šulić boraviće naredne sedmice u radnoj posjeti Ministarstvu unutrašnje i spoljne trgovine Srbije, gdje će se sastati s ministrom Tomislavom Momirovićem. Jedna od tema razgovora biće i ova kampanja, načini njene realizacije i efekti, kao i ono što je moguće prenijeti u naše okvire – navode u Ministarstvu trgovine Republike Srpske.

Marža

Kada je riječ o mjerama koje su u resornoj nadležnosti ovog ministarstva, podsjećaju da je Vlada Republike Srpske još u novembru 2021. godine uredbom dodatno ograničila marže u prometu robe sa 10 na 8 odsto, a u veleprodaji sa 8 na 6 odsto.

Uredbom o ograničavanju marži u prometu robe marža se ograničava isključivo na proizvode koji spadaju u osnovne životne namirnice (so, životinjska mast, suncokretovo ulje i biljna mast, margarin, pasterizovano mlijeko, jogurt, pšenično brašno, hljeb, šećer, hrana za dojenčad i hrana za bebe, lijekovi).

Podsjećaju i da je ograničena marža na naftne derivate, a koja u maloprodaji iznosi 0,25 KM po litri derivata.

Slika sa terena drugačija

Jovan Vasilić, predsjednik Udruženja za zaštitu potrošača „Zvono“ iz Bijeljine, kaže da se u velika tri trgovačka lanca u ovom gradu raspitivao o kampanji Ministarstva trgovine.

– Zaposleni uopšte nisu upoznati o tome. Jedino znaju o akcijama tih trgovina, i to je to. Ovo su informacije sa terena, ne znam kako je u drugim mjestima – navodi Vasilić.

Bez obzira na smanjenje inflacije, kako kaže, prehrambeni proizvodi uopšte nisu jefitiniji, izuzev pada cijene jestivog ulja.

– Vidimo da su se u Srbiji i Hrvatskoj angažovale vlade na smanjenju cijena prehrambenih proizvoda. Ne znam da li naše ministarstvo može više da uradi – navodi Vasilić.

Napominje da udruženja za zaštitu potrošača nemaju nikakav uticaj na cijene iako je u javnosti suprotno.

– Nemamo nikakav uticaj na cijene, izuzev kada se radi o cijenama komunalnih usluga, gdje učestvujemo u radu Savjeta. I tu možemo samo dati mišljenje, koje nije obavezujuće – objašnjava Vasilić.

Udruženja još mogu, po zakonu, da posreduju u rješavanju sporova između potrošača i trgovaca po reklamacijama proizvoda.

Komentari 0
Povezane vijesti
Firme bez radnika u Srpskoj ostvarile čak 92 miliona KM dobiti Firme bez radnika u Srpskoj ostvarile čak 92 miliona KM dobiti
Koliko je Ivanišević zaradio od saradnje s Đokovićem? Koliko je Ivanišević zaradio od saradnje s Đokovićem?
U decembru 91 proizvod i usluga skuplji nego u januaru U decembru 91 proizvod i usluga skuplji nego u januaru
Najčitanije
  • Sjećanje na majora Vuka Čvoru: Osam godina od smrti
    18h 7m
    9
  • Manje sklopljenih brakova, mladi sve kasnije stupaju u bračnu zajednicu
    18h 21m
    0
  • Sutra praznik Cvijeti
    18h 13m
    0
  • Danas Lazareva subota i Vrbica
    20h 38m
    0
  • U hramu u Vojkovićima služeno praznično večernje bogosluženje (FOTO)
    9h 2m
    0