U toku sanacija Saborne crkve u Mostaru, zvona još nisu pokrenuta

10.01.2023. 13:21
0
IZVOR: glassrpske.com

U Sabornoj crkvi u Mostaru u toku je sanacija devastiranih elektroinstalacija koje su počupane i uništene prije mjesec dana.

Prema riječima mostarskog paroha Duška Kojića, sredstva za sanaciju pristigla su od Republike Srpske, Grada Mostara i Jevrejske zajednice Mostar, a očekuje se pomoć i od Vlade FBiH te Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona.

- Majstori rade već preko dvadeset dana. Uspjeli smo da pokrenemo satove i tada smo primijetili da je sa zvonima nastupio neki veći problem kod elektrifikacije, tako da sad nismo u mogućnosti da pokrenemo zvona. Pokušavamo da osposobimo svjetla pa ćemo se onda opet vratiti da probamo osposobiti zvona - rekao je za Fenu paroh Kojić.

Dodao je kako se štete na elektroinstalacijama još uvijek zbrajaju.

- Svaki dan otkrijemo nešto novo, kao što je problem sa zvonima. Sad smo utvrdili da nam je potrebno ponovo vratiti skelu u hram da bi se došlo do nekih instalacija koje trenutno nisu dostupne majstorima, a i ta skela sama po sebi je ponovo neka investicija, tako da još nemamo neki precizan iznos kolika je šteta - rekao je paroh.

Nada se da će do kraja ovog mjeseca uspjeti da vrate svjetla, a da će u toku godine riješiti i problem sa zvonima.

U svemu tome, kako dodaje, ohrabrilo ih je dobro raspoloženje ljudi da im budu na usluzi, da ih podrže toplom riječju, te da im pruže finansijsku i svaku drugu pomoć.

- Iz tog lošeg što se desilo, desilo se mnogo dobrih stvari, mnogo dobrih poruka građana Mostara i čitave države. To je ohrabrilo i mene, a vjerujem i sve nas pravoslavne koji živimo u ovoj zajednici - poručio je paroh mostarski Duško Kojić, prenose Nezavisne.

Komentari 0
Povezane vijesti
Vaskršnja liturgija u Sabornoj crkvi Svete Trojice u Mostaru Vaskršnja liturgija u Sabornoj crkvi Svete Trojice u Mostaru
Sanacija krova u Besarovića ulici u Istočnoj Ilidži Sanacija krova u Besarovića ulici u Istočnoj Ilidži
Božović prisustvovao liturgiji u Sabornom hramu Svete Trojice (FOTO) Božović prisustvovao liturgiji u Sabornom hramu Svete Trojice (FOTO)
Najčitanije
  • „Ako izađeš, bićeš zaklan“: Ispovijest Danila Beribake koji je preživio pakao Doborovoljačke ulice
    20h 34m
    13
  • Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
    19h 30m
    0
  • U nedjelju narodno veselje kod Crkve Uspenja Presvete Bogorodice u Palama
    19h 34m
    1
  • Fočanski svetac Budimir Sokolović - Dražin ispovjednik i Hristov mučenik
    16h 27m
    1
  • Četrnaestogodišnji Miloš sa uživanjem se brine o porodičnom imanju
    18h 24m
    0