У току санација Саборне цркве у Мостару, звона још нису покренута

10.01.2023. 13:21
0
ИЗВОР: glassrpske.com

У Саборној цркви у Мостару у току је санација девастираних електроинсталација које су почупане и уништене прије мјесец дана.

Према ријечима мостарског пароха Душка Којића, средства за санацију пристигла су од Републике Српске, Града Мостара и Јеврејске заједнице Мостар, а очекује се помоћ и од Владе ФБиХ те Владе Херцеговачко-неретванског кантона.

- Мајстори раде већ преко двадесет дана. Успјели смо да покренемо сатове и тада смо примијетили да је са звонима наступио неки већи проблем код електрификације, тако да сад нисмо у могућности да покренемо звона. Покушавамо да оспособимо свјетла па ћемо се онда опет вратити да пробамо оспособити звона - рекао је за Фену парох Којић.

Додао је како се штете на електроинсталацијама још увијек збрајају.

- Сваки дан откријемо нешто ново, као што је проблем са звонима. Сад смо утврдили да нам је потребно поново вратити скелу у храм да би се дошло до неких инсталација које тренутно нису доступне мајсторима, а и та скела сама по себи је поново нека инвестиција, тако да још немамо неки прецизан износ колика је штета - рекао је парох.

Нада се да ће до краја овог мјесеца успјети да врате свјетла, а да ће у току године ријешити и проблем са звонима.

У свему томе, како додаје, охрабрило их је добро расположење људи да им буду на услузи, да их подрже топлом ријечју, те да им пруже финансијску и сваку другу помоћ.

- Из тог лошег што се десило, десило се много добрих ствари, много добрих порука грађана Мостара и читаве државе. То је охрабрило и мене, а вјерујем и све нас православне који живимо у овој заједници - поручио је парох мостарски Душко Којић, преносе Независне.

Коментари 0
Повезане вијести
Васкршња литургија у Саборној цркви Свете Тројице у Мостару Васкршња литургија у Саборној цркви Свете Тројице у Мостару
Санација крова у Бесаровића улици у Источној Илиџи Санација крова у Бесаровића улици у Источној Илиџи
Божовић присуствовао литургији у Саборном храму Свете Тројице (ФОТО) Божовић присуствовао литургији у Саборном храму Свете Тројице (ФОТО)
Најчитаније
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    11h 52m
    0
  • Сјећање на Миломира Јањића Зеку
    11h 16m
    0
  • Преминуо Војислав Чаркић - наш добри прота Војо
    2h 50m
    6
  • Годишњица смрти предсједника СФРЈ Јосипа Броза Тита
    9h 31m
    12
  • Годишњица херојске погибије пилота Миленка Павловића
    11h 10m
    0