U vrijeme kad se sjećamo XIV ZOI: Pogledajte kako izgleda spuštanje niz oštećenu trebevićku bob stazu (VIDEO)

10.02.2023. 20:22
0
IZVOR: oslobodjenje.ba

Bob staza je čak i oštećena upotrebljiva, a tek uz određena ulaganja...

Ovo je period godine u kojem se, posebno one starije Sarajlije, sjećaju XIV zimskih olimpijskih igara koje su 1984. godine održane u bh. prijestonici.

Uz ona nostalgična podsjećanja kako je tada grad bio uređen, kako su svi "disali" za Olimpijadu, što su neosporne činjenice, povremeno se pojavljuju i snimci koji pokazuju koliko su zapravo kvalitetno rađeni olimpijski objekti namijenjeni takmičenjima.

Jedan od takvih objekata je i bob staza na Trebeviću. U vrijeme kada je izgrađena zvanično je proglašena najsigurnijom stazom na svijetu, jer je u takmičenjima u bobu u sankanju dozvoljavala razvijanje velikih brzina bez opasnosti po takmičare.

Istovremeno, bob staza je među objektima koji su najviše oštećeni u ratu. Ipak, i ovakva kakva je trenutno, ona je izuzetno potentna za korištenje, čak više ljeti nego zimi.

Naime, na društvenim mrežama su se pojavila dva video snimka. Na jednom od njih "snimatelj" je stavio mini kameru na kacigu, sjeo na sanke poput onih koje se koriste na takmičenjima, a koje su na sebi očigledno imale ugrađene točkove, i spustio se niz trebevićku bobn stazu. Druga osoba je učinila to isto samo na biciklu.

Nijedan od ova dva snimka nije nastao sada. Po sunčanom vremenu i zelenom lišću na okolnom drveću očito je da je nastao u drugačijim vremenskim prilikama u odnosu na aktuelne. Ali istovremeno pokazuje da se staza, čak i ovakva kakva je sada oštećena, može koristiti, a tek uz određena ulaganja zasigurno bi mogla predstavljati profitabilnu atrakciju. Uostalom, u to se možete uvjeriti gledajući video-snimke.


 

Komentari 0
Povezane vijesti
Jedno lice ranjeno u pucnjavi u Sarajevu, napadač uhapšen Jedno lice ranjeno u pucnjavi u Sarajevu, napadač uhapšen
Izgorio automobil, nije bilo povrijeđenih Izgorio automobil, nije bilo povrijeđenih
Na ambasadi Srbije u Sarajevu osvanuo natpis "genocidaši" Na ambasadi Srbije u Sarajevu osvanuo natpis "genocidaši"
Najčitanije
 • Sjećanje na Predraga Pekija Lasicu: Čovjek pobjedničkog kova
  4h 24m
  6
 • Prevrnuo se ringišpil, ima povrijeđenih
  16h 35m
  0
 • Zbrinuta četiri djeteta povrijeđena u prevrtanju ringišpila
  15h 50m
  2
 • Pokrenuta istraga protiv stranke Rame Isaka
  16h 28m
  6
 • Sud BiH odbio žalbu SNSD-a: Glasački listić PDP važeći
  20h 14m
  1