U vrijeme kad se sjećamo XIV ZOI: Pogledajte kako izgleda spuštanje niz oštećenu trebevićku bob stazu (VIDEO)

10.02.2023. 20:22
0
IZVOR: oslobodjenje.ba

Bob staza je čak i oštećena upotrebljiva, a tek uz određena ulaganja...

Ovo je period godine u kojem se, posebno one starije Sarajlije, sjećaju XIV zimskih olimpijskih igara koje su 1984. godine održane u bh. prijestonici.

Uz ona nostalgična podsjećanja kako je tada grad bio uređen, kako su svi "disali" za Olimpijadu, što su neosporne činjenice, povremeno se pojavljuju i snimci koji pokazuju koliko su zapravo kvalitetno rađeni olimpijski objekti namijenjeni takmičenjima.

Jedan od takvih objekata je i bob staza na Trebeviću. U vrijeme kada je izgrađena zvanično je proglašena najsigurnijom stazom na svijetu, jer je u takmičenjima u bobu u sankanju dozvoljavala razvijanje velikih brzina bez opasnosti po takmičare.

Istovremeno, bob staza je među objektima koji su najviše oštećeni u ratu. Ipak, i ovakva kakva je trenutno, ona je izuzetno potentna za korištenje, čak više ljeti nego zimi.

Naime, na društvenim mrežama su se pojavila dva video snimka. Na jednom od njih "snimatelj" je stavio mini kameru na kacigu, sjeo na sanke poput onih koje se koriste na takmičenjima, a koje su na sebi očigledno imale ugrađene točkove, i spustio se niz trebevićku bobn stazu. Druga osoba je učinila to isto samo na biciklu.

Nijedan od ova dva snimka nije nastao sada. Po sunčanom vremenu i zelenom lišću na okolnom drveću očito je da je nastao u drugačijim vremenskim prilikama u odnosu na aktuelne. Ali istovremeno pokazuje da se staza, čak i ovakva kakva je sada oštećena, može koristiti, a tek uz određena ulaganja zasigurno bi mogla predstavljati profitabilnu atrakciju. Uostalom, u to se možete uvjeriti gledajući video-snimke.


 

Komentari 0
Povezane vijesti
Sutra mirni skup na mjestu gdje je stradala Azra Spahić (FOTO) Sutra mirni skup na mjestu gdje je stradala Azra Spahić (FOTO)
Teška nesreća u Sarajevu: Jedna djevojka poginula, dvije teško povrijeđene Teška nesreća u Sarajevu: Jedna djevojka poginula, dvije teško povrijeđene
Gradonačelnica Sarajeva ugostila i nagradila pokret ekstremista Gradonačelnica Sarajeva ugostila i nagradila pokret ekstremista
Najčitanije
 • Dimljeni kozji delikates sir Marka Nikolića iz Sokoca (FOTO)
  22h 38m
  0
 • U sudaru autobusa i automobila povrijeđeno desetoro djece
  5h 28m
  1
 • Radnici Srpske zbog dugova ostali bez osiguranja
  9h 33m
  0
 • Anđela Vuković na papiru oživljava likove iz književnih djela (FOTO)
  8h 34m
  0
 • Služen parastos za 24 svirepo ubijena srpska civila
  6h 13m
  2