U vrijeme kad se sjećamo XIV ZOI: Pogledajte kako izgleda spuštanje niz oštećenu trebevićku bob stazu (VIDEO)

10.02.2023. 20:22
0
IZVOR: oslobodjenje.ba

Bob staza je čak i oštećena upotrebljiva, a tek uz određena ulaganja...

Ovo je period godine u kojem se, posebno one starije Sarajlije, sjećaju XIV zimskih olimpijskih igara koje su 1984. godine održane u bh. prijestonici.

Uz ona nostalgična podsjećanja kako je tada grad bio uređen, kako su svi "disali" za Olimpijadu, što su neosporne činjenice, povremeno se pojavljuju i snimci koji pokazuju koliko su zapravo kvalitetno rađeni olimpijski objekti namijenjeni takmičenjima.

Jedan od takvih objekata je i bob staza na Trebeviću. U vrijeme kada je izgrađena zvanično je proglašena najsigurnijom stazom na svijetu, jer je u takmičenjima u bobu u sankanju dozvoljavala razvijanje velikih brzina bez opasnosti po takmičare.

Istovremeno, bob staza je među objektima koji su najviše oštećeni u ratu. Ipak, i ovakva kakva je trenutno, ona je izuzetno potentna za korištenje, čak više ljeti nego zimi.

Naime, na društvenim mrežama su se pojavila dva video snimka. Na jednom od njih "snimatelj" je stavio mini kameru na kacigu, sjeo na sanke poput onih koje se koriste na takmičenjima, a koje su na sebi očigledno imale ugrađene točkove, i spustio se niz trebevićku bobn stazu. Druga osoba je učinila to isto samo na biciklu.

Nijedan od ova dva snimka nije nastao sada. Po sunčanom vremenu i zelenom lišću na okolnom drveću očito je da je nastao u drugačijim vremenskim prilikama u odnosu na aktuelne. Ali istovremeno pokazuje da se staza, čak i ovakva kakva je sada oštećena, može koristiti, a tek uz određena ulaganja zasigurno bi mogla predstavljati profitabilnu atrakciju. Uostalom, u to se možete uvjeriti gledajući video-snimke.


 

Komentari 0
Povezane vijesti
Obilježavanje 32 godine od zločina nad pripadnicima JNA Obilježavanje 32 godine od zločina nad pripadnicima JNA
Proslava Vaskrsa u Sarajevu kroz vijekove: Privrženi vjeri i u najtežim vremenima Proslava Vaskrsa u Sarajevu kroz vijekove: Privrženi vjeri i u najtežim vremenima
Potvrđena optužnica protiv vlasnice čiji su psi izujedali ženu Potvrđena optužnica protiv vlasnice čiji su psi izujedali ženu
Najčitanije
  • Više od dvije decenije od sramne arbitraže za Dobrinju
    17h 55m
    0
  • Krađa u Palama
    16h 13m
    0
  • Radnik pao sa zgrade, teško povrijeđen
    12h 40m
    0
  • Sa tržišta povučena ženska torba iz "Pepka"
    15h 28m
    0
  • Autobus sletio u provaliju kod Makarske (VIDEO)
    8h 49m
    0