Uništeni skoro svi spomenici na groblju u južnoj Kosovskoj Mitrovici

03.06.2023. 12:30
1
IZVOR: srna.rs

Srbi iz sjeverne Kosovske Mitrovice danas su, povodom Duhovskih zadušnica, obišli grobove svojih najmilijih na groblju u južnom dijelu grada gdje je uništeno ili oskrnavljeno više od 85 odsto spomenika.

Groblje je posjetilo nekoliko desetina građana, a okupljeni kažu da ih nikad nije bilo manje.

Jedan od građana rekao je da je za mali broj ljudi na groblju kriva trenutna situacija i strah koji osjećaju, te izrazio nadu da će groblje biti obnovljeno jednog dana.

U blizni groblja bila je tzv. kosovska policija, prenosi Kosovo onlajn.

Pravoslavni hrišćani danas obilježavaju Duhovske ili ljetne zadušnice, koje su uvijek u subotu pred Duhove /Silazak Svetog Duha/.

Ovaj dan pravoslavni hrišćani posvećuju svojim preminulim precima i prema tradiciji obilaze grobove, prislužuju svijeće i služe pomene.

Komentari 1
  • Generic placeholder image
    Hari 03.06.2023. 17:07
    Rušenje spomenika i grobova Srba na KIM je poslednja faza u etničkom čišćenju i počinjenom genocidu nad Srbima. Kao što su varvari i divljaci prtojerali pobili Srbe, rušili su im crkve i manastire sad na red su im došlo i grobovi. Tako se uništavaju tragovi postojanja Srba na KiM. Jer svaki umrli koji nema grob i spomenik kao da nikad nije ni postojao. Sa primitvnim divljacima koje obilato podržava tzv.demokratski Zapad nema mira i pomirenja. Ima da im se svo zlo počinjeno nad Srbima obije o glavu jednog dana. AMIN.
Povezane vijesti
U ponedjeljak veliki protestni skup Srba u Kosovskoj Mitrovici U ponedjeljak veliki protestni skup Srba u Kosovskoj Mitrovici
Stotine građana u redu za peticiju za smjenu nelegalnih vlasti Stotine građana u redu za peticiju za smjenu nelegalnih vlasti
Uhapšen zbog oštećenja spomenika na pravoslavnom groblju u Sarajevu Uhapšen zbog oštećenja spomenika na pravoslavnom groblju u Sarajevu
Najčitanije
  • Sutra obustava saobraćaja na području Policijske uprave Istočno Sarajevo
    5h 8m
    0
  • Jerej Vidak Vujadinović - Dječak
    16h 41m
    0
  • U Srednjoj školi „28. juni“ održan okrugli sto o značaju i zaštiti mentalnog zdravlja (FOTO)
    16h 22m
    0
  • Povelja opštine Istočna Ilidža Srednjoškolskom centru „Istočna Ilidža“
    21h 33m
    0
  • U subotu obilježavanje 32 godine od zločina u Dobrovoljačkoj
    23h 17m
    13