Vojska Republike Srpske rušila avione Alijanse

15.04.2022. 09:53
1
IZVOR: srna.rs

Vojska Republike Srpske /VRS/ pogodila je na današnji dan 1994. godine kod Goražda francuski avion "etander" koji je, teško oštećen, uspio da se vrati na nosač aviona "Klemanso" u Jadranu.

Avioni NATO pakta počeli su 10. aprila 1994. godine bombardovanje vojnih i civilnih srpskih ciljeva kod Goražda.

Duga je istorija sukoba Protivvazdušne odbrane /PVO/ VRS i NATO avijacije. Tako je srpska raketa maja 1994. godine oborila američki avion iz 555. lovačke eskadrile 31. lovačkog puka. On je doletio u zonu borbenog djelovanja radi napada na VRS.

Pogodak i uništenje cilja bilo je na daljini 15 kilometara i visini od 5,5 kilometara. Poslije eksplozije bojeve glave prve rakete cilj se raspolovio, a druga raketa je pogodila jedan od dijelova aviona.

Ostaci aviona su pali na dvije lokacije udaljene oko 1,5 kilometara u oblasti Vaganca. Pilot je uspio da se katapultira.

U SAD su poslije snimili film o spasavanju svoga pilota, ali su cijeli događaj, kao i srpsku vojsku, predstavili u sasvim dugom kontekstu.

NATO bombardovanje Republike Srpske, nazvano kao operacija "Namjerna sila" od 30. avgusta do 20. septembra 1995. izvedeno je zbog navodnog zločina u Sarajevu poznatog kao "Markale dva".

Par dana prije tog "masakra", vrh Republike Srpske javno je saopštio da postoje izvještaji obavještajaca da se priprema insceniranje novog zločina na Markalama.

Avijacija NATO-a bombardovala je položaje Vojske Republike Srpske u tzv. zonama bezbjednosti UN /Sarajevo i Goražde/, ali i druge položaje VRS i relejne uređaje /Banjluka, Ozren, Pale.../.

U toku NATO bombardovanja ubijena su 153 civila. Ukupan broj bačenih bombi na položaje VRS iznosio je 1.026, od čega 708 vođenih bombi. Ukupna težina bačenog eksploziva bila je oko 10.000 tona.

Prilikom vazdušnih napada na Republiku Srpsku, NATO je koristio municiju punjenu osiromašenim uranijumom.

I tokom te akcije NATO-a, PVO Srpske oborila je avion Zapadne alijanse.

Francuski "miraž 2000K" oboren je u septembru raketom zemlja-vazduh 20 kilometara jugoistočno od Pala. Pilot je uhvaćen i kasnije pušten na osnovu političkih pregovora.

Komentari 1
 • Generic placeholder image
  Vojvoda 16.04.2022. 08:53
  Miraž je pogođen raketama Šilo i Strela 2 M sa položaja na Kalovitim brdima i Pribanj, a ne 20 km od Pala. Zarobljena su 2 pilota,kasnije puštena na intervenciju predsednika Srbije Miloševića u Zvorniku.
Povezane vijesti
Godišnjica ubistva dvogodišnjeg Marka Godišnjica ubistva dvogodišnjeg Marka
Pilot nestalog aviona Švajcarac, putnici državljani Njemačke i Hrvatske Pilot nestalog aviona Švajcarac, putnici državljani Njemačke i Hrvatske
NATO odgovorio na tužbe oboljelih od kancera kao posljedice bombardovanja NATO odgovorio na tužbe oboljelih od kancera kao posljedice bombardovanja
Najčitanije
 • Izvučeni dobitnici karata za koncert Dragane Mirković
  12h 0m
  0
 • U prvi razred osnovne škole u Kalinoviku upisano pet đaka
  9h 2m
  1
 • Nestao Neđo Cvijetinović
  2h 4m
  0
 • Konferencija beba u Rogatici – Pavle Bojat predsjednik (FOTO)
  3h 38m
  1
 • Prevoznici gase kamione zbog visokih cijena goriva
  11h 18m
  0