Макрон: Наполеон је дио нас

05.05.2021. 21:57
0
ИЗВОР: СРНА

Предсједник Француске Емануел Макрон положио је данас вијенац на гроб Наполеона Бонапарте, поводом 200 година од смрти цара који је срушио Републику и започео ширење царства крвавим биткама широм Европе.

Бројни прошли предсједници избјегавали су да одају почаст једном од највећих француских вођа, али у говору на Институту Француске /Институт де Франце/, који је успоставио Наполеон на обали ријеке Сене, Макрон је рекао да се са историјом треба суочити.

Наполеон је за неке био војни геније, модернизатор и национални херој. За друге је био империјалиста, ратнохушкач и човјек који је поробио многе народе.

- Годишњица је вријеме за просвјетљену комеморацију, мада не и прославу -  рекао
је Макрон.

Он је описао Наполеонову одлуку да врати ропство као издају, али је похвалио човјека који је помогао да се обликује модерна Француска.

- Његов сјај опире се ерозији времена, то је зато што његов живот у сваком од нас носи одјекује блискошћу. Наполеон је дио нас -  рекао је Макрон.

Наполеон је власт преузео пучем 1799. године, свргавајући новонасталу демократију која је свргнула монархију. Побједе на бојном пољу прошириле су његову моћ широм Европе прије његовог пораза од Британаца код Ватерлоа.

Он је опозвао нека установљена права жена и обновио је ропство у француским колонијама, док су се Француска и Енглеска бориле за превласт у трговини шећером у области западно индијских острва /West Indies/.

Мајстор управитељ, он је осмислио француски кривични закон, као и административни систем префекта и средњих школа односно лицеја, који и данас постоје.

- Живот Наполеона је ода политичкој вољи. Пут дјечака из Ајачија, који је постао вођа Европе показује јасно да један мушкарац може да промијени курс историје - рекао је Макрон.

Ова годишњица је постала дубоко политизована у земљи коју година дана дијели од предсједничких избора.

Лидер крајње деснице Марин Ле Пен, критиковала је предсједника због тога што није прославио наслијеђе "вјечног француског хероја".

Коментари 0
Повезане вијести
У суботу обиљежавање 32 године од злочина у Добровољачкој У суботу обиљежавање 32 године од злочина у Добровољачкој
Обиљежена годишњица страдања Недељка Лиздека и Сретена Кнежевића Обиљежена годишњица страдања Недељка Лиздека и Сретена Кнежевића
Војна болница „Коран“ – свједок надљудских напора медицинског особља Војна болница „Коран“ – свједок надљудских напора медицинског особља
Најчитаније
  • Данас обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    6h 35m
    0
  • Мирном шетњом у Добровољачкој улици обиљежене 32 године од злочина
    3h 46m
    3
  • Власника воле више од себе: Топ 10 раса паса који су љековити за душу и мисли
    19h 32m
    0
  • Мушкарац се запалио испред суда (ВИДЕО)
    17h 54m
    0
  • У понедјељак обиљежавање Дана одбране Илиџе
    20h 8m
    3