Митрополија прихватила понуду премијера Црне Горе за наставак преговора

05.03.2020. 16:03
0
ИЗВОР: Срна

Митрополија црногорско-приморска саопштила је данас да прихвата понуду предсједника Владе Црне Горе Душка Марковића за наставак преговора о спорном Закону о слободи вјероисповијести у сриједу, 11. марта, те да су позив очекивали и раније.

– Искрено говорећи, очекивали смо позив раније, будући да ће до наставка дијалога проћи скоро четири седмице од нашег посљедњег састанка, што је, у околностима у каквим се Црна Гора тренутно налази, изузетно дуг период – наводи се у одговору Митрополије на понуду Марковића за наставак преговора.

Митрополија у исто вријеме изражава забринутост чињеницом да је дискриминаторни Закон о коме треба да се говори, већ почео да се спроводи, имајући у виду обраћања јавности Управе за имовину, која у њима прејудицира исходе тих поступака, као и да се већ спроводе репресивне мјере према свештенству и монаштву.

– Такође не треба изгубити из вида честе и радикално антицрквене јавне наступе највиших државних званичника, који неправедно оптужују Цркву за наводну антидржавну дјелатност и подложност утицајима изван Црне Горе, што су ноторне неистине. То није добра атмосфера за разговор – наводи се у писму.

Из Митрополије изражавају наду да ће Влада Црне Горе стране учинити све што је потребно да се спријечи наставак таквог заоштравања са стране државе.

– Бог нам је свједок да Црква не жели нити подстиче никакву радикализацију – наводи Митрополија црногорско-приморска.

Одлуком Епископског савјета Српске православне цркве у Црној Гори Експертски тим за стручне преговоре у име Цркве чине протојереј-ставрофор Велибор Џомић, координатор Правног савјета Митрополије црногорско-приморске и чланови Правног савјета Митрополије и Епархије будимљанско-никшићке, те адвокати Драган Шоћ, Зоран Лазаревић, Владимир Лепосавић и Дамјан Ћулафић.

– Они имају надлежност да са тимом Владе воде стручне преговоре о предметном Закону, с тим да одлуке о коначним ставовима доноси Епископски савјет – наводи се у данашњем писму Митрополије упућеном Влади Црне Горе.

Састанак експертских тимова заказан је за сриједу, 11. март у 10.00 часова у Вили Горица у Подгорица, саопштено је из Митрополије црногорско-приморске.

Коментари 0
Повезане вијести
Одобрено: БиХ може да преговара о чланству у ЕУ Одобрено: БиХ може да преговара о чланству у ЕУ
Завршени преговори Путина и Ердогана у Сочију, трајали преко четири сата Завршени преговори Путина и Ердогана у Сочију, трајали преко четири сата
Пропали преговори о откупној цијени пшенице Пропали преговори о откупној цијени пшенице
Најчитаније
  • Годишњица срамне арбитраже за Добрињу
    22h 32m
    0
  • „Дом инвест“ гради дом за вас
    20h 1m
    0
  • Паљани на поклоничком путовању у манастир Хиландар
    14h 15m
    0
  • Џудисти из Српске дигли глас против актуелног руководства
    19h 19m
    1
  • Доктор Шупић обавио 42 прегледа у превентивној акцији у Источном Старом Граду
    10h 27m
    0