Од уносног бизниса до станова који „зјапе“ без гостију

29.03.2021. 09:53
1
ИЗВОР: Nezavisne

Станови на дан у БиХ, чије је изнајмљивање донедавно био бизнис у успону, због пандемије вируса корона која се не смирује све чешће остају празни, а цијене су неријетко и дупло ниже у односу на период прије ковида-19.

Како су изнајмљивачи ових станова у БиХ рекли за "Независне", гостију готово да и нема, због чега су били принуђени чак и станове на добрим локацијама изнајмљивати по доста нижим цијенама.

Тако цијене станова на дан, у зависности од квадратуре и локације, у Бањалуци варирају од 30 до 60 КМ, а велики број издавача нуди и опцију изнајмљивања стана за дневни боравак.

Саговорница "Независних", која је у Бањалуку са својом породицом стигла из Новог Сада, казала је да је стан у насељу Борик изнајмила за 120 КМ за три дана.

- Били смо јако задовољни станом у којем смо имали све што нам је потребно, а чак смо имали и паркинг-место - рекла је она, додајући да је и раније долазила у Бањалуку, али да никада није могла за ову цијену изнајмити тако велики стан.

Предраг Дудуковић, економски аналитичар SWОТ, казао је да, с обзиром на околности које имамо у посљедњих годину дана и немогућности путовања, јасно је да је број гостију увелико опао.

- Самим тим нема ни потребе за становима на дан, јер нема потражње због немогућности путовања - рекао је Дудуковић.

Додао је да ће ова ситуација потрајати док год су мјере на снази и док се поновно не отворе границе.

- Најгоре је што, како и сами можемо видјети, и након годину дана није дошло до помака. Не можемо да процијенимо када ће се ситуација стабилизовати и када би туристи опет могли долазити, те када би се ова дјелатност поново могла исплатити - закључио је Дудуковић.

Један од изнајмљивача станова на дан у Бањалуци је у разговору за "Независне" рекао да стан у центру града са гаражом изнајмљује за 40 КМ, те да је евидентно да су цијене пале.

- Гостију такорећи нема. Једини гости су нам људи који дођу у Бањалуку из других дијелова БиХ. Цијена ових станова је доста пала, али ми бисмо ту мању цијену некако и преживјели - највећи је проблем што немамо коме изнајмљивати станове - рекао је он.

Додао је да тренутно не размишља о томе да овај стан почне изнајмљивати дугорочно.

- То ми доноси више трошкова. Легално сам пријавио овај стан на дан и плаћам све дажбине за њега, али ако се ова ситуација настави размишљам да престанем изнајмљивати и затворим овај бизнис - навео је овај Бањалучанин.

За стан на дан у Источном Сарајеву морате издвојити око 40 КМ, док дневни боравак у граду кошта око 30 КМ, а саговорница "Независних" која се бави издавањем станова на дан у Источном Сарајеву, рекла је да је у једном периоду на почетку пандемије стан морала затворити.

- Веома мало људи сада зове и изнајмљује стан. Већина стан узима за дневни боравак. Почетком прошле године цијена истог стана нам је била 50 КМ, а сада је 35 КМ - навела је она.

Наида Ћеримагић, власница агенције за некретнине "Топ некретнине" Сарајево и предсједница Удружења учесника у промету некретнина у Привредној комори ФБиХ, казала је да је евидентно да је изнајмљивање ових станова смањено, због све мањег броја туриста.

- Мање је било улазака у БиХ, али чињеница је да је пала и рента станова на дугорочно изнајмљивање - рекла је Ћеримагићева.

Појаснила је да су изнајмљивачи неријетко исте станове у периоду пандемије ставили на дугорочно изнајмљивање.

- Повећао се број станова у понуди за дугорочно изнајмљивање, а потражња није толико велика, па је онда пала и цијена тих ренти - навела је Ћеримагићева.

Додала је да су цијене изнајмљивања ових станова на дужи период пале за 100 до 200 КМ.

- Стан који је био 300 КМ мјесечно сада је мало јефтинији, а цијена стана који се изнајмљивао за 1.300 КМ је знатно пала за 200 или чак 300 КМ - казала је Ћеримагићева.

Тако стан на дан у сарајевском насељу Пејтон кошта 50 КМ, а власник нам је рекао да изнајмљује више станова у овом граду, те да цијена зависи од локације.

- Цијена јесте пала, али ситуација код мене није тако лоша. Најчешће су ми станови заузети око 20 дана у мјесецу - казао је овај Сарајлија.

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Iznajmljivac 29.03.2021. 12:45
    Izdaje stan za 35KM? Pa bolje ga zakljucati. U zimskom periodu, cijena stana je neisplativa ispod 50KM, ljeto je vec druga prica. Dan grijanja košta oko 15KM, grijanje na struju. Gdje je tu, kupovina kafe i čaja, sredstava za čišćenje, pranje posteljine ... I plus voda, internet i TV... Strasno!!
Повезане вијести
Није прихваћен вето на Изборни закон и Закон о референдуму Није прихваћен вето на Изборни закон и Закон о референдуму
Обиљежавање Дана Игманске бригаде Војске Републике Српске Обиљежавање Дана Игманске бригаде Војске Републике Српске
Данас исплата социјалних давања Данас исплата социјалних давања
Најчитаније
  • Сјећање на Огњена Куљанина
    21h 54m
    0
  • Десанка Максимовић: Књижевна вила пјесникиња душе
    23h 27m
    0
  • Прича о Синиши и божијем чуду
    19h 53m
    1
  • На "Виберу" актуелна злоупотреба броја телефона
    22h 6m
    0
  • Партизан мијења име!
    12h 35m
    4