Пандуревић: Како „Павгорд“ која има 27 милиона промета купује фирму која има 300 милиона прихода?

29.07.2022. 14:38
6
ИЗВОР: katera.news

Члан Главног одбора СДС-а Александра Пандуревић изјавила је да је одлука Владе Републике Српске да на крајње нетранспарентан и сумњив начин прода потраживања Фабрике глинице “Бирач” у стечају предузећу „Павгорд“ из Фоче чисто криминално и вишеструко штетно дјело.

Позивамо директоре Пореске управе и Фонда здравственог осигурања, као и директоре Електро-Бијељине и Вода Српске, као и министра финансија Зору Видовић да не потпишу уговор о продаји потраживања – истакла је Пандуревићева на данашњој прес-конференција у Источној Илиџи.

Како је додала, два мјесеца пред изборе, Влада Српске се понаша пљачкашки и распродаје најдрагоцјеније ресурсе Републике Српске, Рудник жељеза Љубија, и Алумину из Зворника..

Пандуревићева је упитала како је могуће да фирма „Павгорд“  која има 27 милиона промета купује фирму која годишње има 300 милиона прихода.

- Одакле новац? Ко је Павгорду дао позајмницу да би добио банкарску гаранцију? Да ли је то легалан новац или има истине у тврдњама да је то новац Зорана Ћопића који је својевремено у Српској осуђен на четири године затвора због прања новца преко бијељинске „Шећеране“ и веза са Дарком Шарићем? – упутала је Пандуревићева.

Она је додала да из ове странке позивају министра Драгана Лукача да провјери поријекло новца намијењеног за куповину ових потраживања, поступи по поднијетим кривичним пријавама радника и дјелује превентивно.

- Подсјетићу вас да је „Павгорд“ купио и поменуту „Шећерану“ и продао је у старо гвожђе. На идентичан начин као и сада, купио је и бијељински „Житопромент“, обећао покретање производње и шта се десило? Дио је продао Кутјеву и дупло зарадио, а други дио је завршио на старом гвожђу. У Бијељини су чак срушили и Ванеков млин који потиче из доба Аустроугарске и под заштитом је државе, због чега је градоначелник Бијељине Љубиша Петровић поднио кривичну пријаву – изјавила је она.

Пандуревићева истиче да је недопустиво да се најзначајнији привредни ресурс у Републици Српској продаје пред изборе, на нетранспарентан начин, и то када је премијер Републике Српске Радован Вишковић на одмору.

Позивамо Вишковића и Додика који су на одмору, ваљда се измакавши, да се дигну са лежаљки, сиђу са јахти и зауставе сахрану цијеле бирчанске регије – упитала је Пандуревићева.

Према њеним ријечима, министар финансија Зора Видовић истиче да ће продајом потраживања радницима бити повезан радни стаж.

- Да би повезали радницима стаж треба „Павгорду“ да дају фирму виједну преко 500 милијарди – рекла је она.

Пандуревићева је истакла да ће из СДС-а учинити све да зауставе овај, према њеним ријечима, криминални акти, а потраживања након избора треба купити држава, јер сада има новца.

- Због инфлације, у овој години Влада Српске има вишак прихода 500 милиона и нема већег и национално одговорнијег потеза од тога да се златни ресурс сачува у окриљу Републике Српске. Од тих 500 милиона, може се издвојити 90 да се откупе потраживања повјерилаца – рекла је.

Такође, додала је, рјешење је да се потраживања продају радницима, јер нико од њих неће више и боље чувати фабрику од које живе, не само они, него и цијела регија Бирча.

Подсјећамо, Влада Републике Српске јуче је донијела одлуку да за 43 милиона КМ прода потраживања институција Републике Српске од Фабрике глинице “Бирач” у стечају предузећу „Павгорд“ из Фоче.

Коментари 6
  • Generic placeholder image
    Igrač 30.07.2022. 15:55
    Alal vjera posmatrač! To je pitanje za Šarovića jednako kao i za Dodika, ali i sve njihove patuljeste satelite. Svi su se oni napljačkali za ovih 30 godina.
  • Generic placeholder image
    Posmatrac 30.07.2022. 06:54
    Gospođo bolje da potrazite odgovor a što nas sve interesuje stanovnike ove regije kako su propala preduzeca nase regije ne jedno nego RAOP, FAMOS, Kapela, Lasta, Specijalna Vozila, Pretis, Unis, Unis Lezajevi ITD, ITD mozda nadjete odgovor u vasoj stranci kad vas interesuje "KAKO TO"?
  • Generic placeholder image
    Mirce 29.07.2022. 22:13
    Nego Skijaš može pitanjce. Porijeklo imovine gospodina Debe? Okle mu tolki novci?!!!
  • Generic placeholder image
    Nemanja 29.07.2022. 20:20
    Neka SDS za pocetak odgovori ko je ubio Bijelog Vuka i Rista Jugovica, pa cemo onda dalje..
  • Generic placeholder image
    Aa 29.07.2022. 17:39
    Ko o cemu ti o postenju... Nije te bilo dugo i sad pred izbore se pojavi??? Gdje si bila?
  • Generic placeholder image
    Skijaš 29.07.2022. 15:15
    Šta nije jasno? Pavgord posudio pare od Radomira Sladoja Debe.
Повезане вијести
Пандуревић: За вријеме мандата предсједнице Цвијановић пропале три банке Пандуревић: За вријеме мандата предсједнице Цвијановић пропале три банке
Пандуревић предала захтјев Суду БиХ да ван снаге стави Правилник о регистрацији возила Војина Митровића Пандуревић предала захтјев Суду БиХ да ван снаге стави Правилник о регистрацији возила Вој...
Пандуревић: Опструишу укидање акциза, а себи плате повећали за 600 КМ Пандуревић: Опструишу укидање акциза, а себи плате повећали за 600 КМ
Најчитаније
  • „Ако изађеш, бићеш заклан“: Исповијест Данила Берибаке који је преживио пакао Доборовољачке улице
    23h 34m
    13
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    22h 30m
    0
  • У недјељу народно весеље код Цркве Успења Пресвете Богородице у Палама
    22h 34m
    1
  • Фочански светац Будимир Соколовић - Дражин исповједник и Христов мученик
    19h 27m
    1
  • Ходочасници из Сокоца на Ђурђевдан полазе на петнаесто поклоњење моштима Светог Василија Острошког
    13h 18m
    1