Pandurević: Kako „Pavgord“ koja ima 27 miliona prometa kupuje firmu koja ima 300 miliona prihoda?

29.07.2022. 14:38
6
IZVOR: katera.news

Član Glavnog odbora SDS-a Aleksandra Pandurević izjavila je da je odluka Vlade Republike Srpske da na krajnje netransparentan i sumnjiv način proda potraživanja Fabrike glinice “Birač” u stečaju preduzeću „Pavgord“ iz Foče čisto kriminalno i višestruko štetno djelo.

Pozivamo direktore Poreske uprave i Fonda zdravstvenog osiguranja, kao i direktore Elektro-Bijeljine i Voda Srpske, kao i ministra finansija Zoru Vidović da ne potpišu ugovor o prodaji potraživanja – istakla je Pandurevićeva na današnjoj pres-konferencija u Istočnoj Ilidži.

Kako je dodala, dva mjeseca pred izbore, Vlada Srpske se ponaša pljačkaški i rasprodaje najdragocjenije resurse Republike Srpske, Rudnik željeza Ljubija, i Aluminu iz Zvornika..

Pandurevićeva je upitala kako je moguće da firma „Pavgord“  koja ima 27 miliona prometa kupuje firmu koja godišnje ima 300 miliona prihoda.

- Odakle novac? Ko je Pavgordu dao pozajmnicu da bi dobio bankarsku garanciju? Da li je to legalan novac ili ima istine u tvrdnjama da je to novac Zorana Ćopića koji je svojevremeno u Srpskoj osuđen na četiri godine zatvora zbog pranja novca preko bijeljinske „Šećerane“ i veza sa Darkom Šarićem? – uputala je Pandurevićeva.

Ona je dodala da iz ove stranke pozivaju ministra Dragana Lukača da provjeri porijeklo novca namijenjenog za kupovinu ovih potraživanja, postupi po podnijetim krivičnim prijavama radnika i djeluje preventivno.

- Podsjetiću vas da je „Pavgord“ kupio i pomenutu „Šećeranu“ i prodao je u staro gvožđe. Na identičan način kao i sada, kupio je i bijeljinski „Žitoproment“, obećao pokretanje proizvodnje i šta se desilo? Dio je prodao Kutjevu i duplo zaradio, a drugi dio je završio na starom gvožđu. U Bijeljini su čak srušili i Vanekov mlin koji potiče iz doba Austrougarske i pod zaštitom je države, zbog čega je gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović podnio krivičnu prijavu – izjavila je ona.

Pandurevićeva ističe da je nedopustivo da se najznačajniji privredni resurs u Republici Srpskoj prodaje pred izbore, na netransparentan način, i to kada je premijer Republike Srpske Radovan Višković na odmoru.

Pozivamo Viškovića i Dodika koji su na odmoru, valjda se izmakavši, da se dignu sa ležaljki, siđu sa jahti i zaustave sahranu cijele birčanske regije – upitala je Pandurevićeva.

Prema njenim riječima, ministar finansija Zora Vidović ističe da će prodajom potraživanja radnicima biti povezan radni staž.

- Da bi povezali radnicima staž treba „Pavgordu“ da daju firmu vijednu preko 500 milijardi – rekla je ona.

Pandurevićeva je istakla da će iz SDS-a učiniti sve da zaustave ovaj, prema njenim riječima, kriminalni akti, a potraživanja nakon izbora treba kupiti država, jer sada ima novca.

- Zbog inflacije, u ovoj godini Vlada Srpske ima višak prihoda 500 miliona i nema većeg i nacionalno odgovornijeg poteza od toga da se zlatni resurs sačuva u okrilju Republike Srpske. Od tih 500 miliona, može se izdvojiti 90 da se otkupe potraživanja povjerilaca – rekla je.

Takođe, dodala je, rješenje je da se potraživanja prodaju radnicima, jer niko od njih neće više i bolje čuvati fabriku od koje žive, ne samo oni, nego i cijela regija Birča.

Podsjećamo, Vlada Republike Srpske juče je donijela odluku da za 43 miliona KM proda potraživanja institucija Republike Srpske od Fabrike glinice “Birač” u stečaju preduzeću „Pavgord“ iz Foče.

Komentari 6
  • Generic placeholder image
    Igrač 30.07.2022. 15:55
    Alal vjera posmatrač! To je pitanje za Šarovića jednako kao i za Dodika, ali i sve njihove patuljeste satelite. Svi su se oni napljačkali za ovih 30 godina.
  • Generic placeholder image
    Posmatrac 30.07.2022. 06:54
    Gospođo bolje da potrazite odgovor a što nas sve interesuje stanovnike ove regije kako su propala preduzeca nase regije ne jedno nego RAOP, FAMOS, Kapela, Lasta, Specijalna Vozila, Pretis, Unis, Unis Lezajevi ITD, ITD mozda nadjete odgovor u vasoj stranci kad vas interesuje "KAKO TO"?
  • Generic placeholder image
    Mirce 29.07.2022. 22:13
    Nego Skijaš može pitanjce. Porijeklo imovine gospodina Debe? Okle mu tolki novci?!!!
  • Generic placeholder image
    Nemanja 29.07.2022. 20:20
    Neka SDS za pocetak odgovori ko je ubio Bijelog Vuka i Rista Jugovica, pa cemo onda dalje..
  • Generic placeholder image
    Aa 29.07.2022. 17:39
    Ko o cemu ti o postenju... Nije te bilo dugo i sad pred izbore se pojavi??? Gdje si bila?
  • Generic placeholder image
    Skijaš 29.07.2022. 15:15
    Šta nije jasno? Pavgord posudio pare od Radomira Sladoja Debe.
Povezane vijesti
Pandurević: Za vrijeme mandata predsjednice Cvijanović propale tri banke Pandurević: Za vrijeme mandata predsjednice Cvijanović propale tri banke
Pandurević predala zahtjev Sudu BiH da van snage stavi Pravilnik o registraciji vozila Vojina Mitrovića Pandurević predala zahtjev Sudu BiH da van snage stavi Pravilnik o registraciji vozila Voj...
Pandurević: Opstruišu ukidanje akciza, a sebi plate povećali za 600 KM Pandurević: Opstruišu ukidanje akciza, a sebi plate povećali za 600 KM
Najčitanije
  • Istočna Ilidža: Radnik firme pronevjerio veću količinu novca
    19h 48m
    0
  • Pale: Uzeo motocikl, nije dostavio rezanu građu u zamjenu
    19h 55m
    3
  • Vlasnik firme iz Novog Sada doveo zaposlene u rodno Nevesinje
    16h 37m
    0
  • Studenti sa Elektrotehničkog fakulteta pokazali su da znaju dobro i sa loptom
    11h 15m
    0
  • Kandidat za gradonačelnika ubijen na predizbornom skupu!
    11h 47m
    0