Потенцијално клизиште у Сарајеву: Општина послала упозорење (ФОТО)

07.10.2024. 21:56
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Општина Стари Град Сарајево обавијестила је премијера Кантона Сарајево, Федералну управу цивилне заштите, Кантоналну управу цивилне заштите и Општину Источни Стари Град о уоченим насипима земље у Бистричком потоку, као и о премјештању стабала искрченог дрвећа у исти у вези с градњом стамбено-пословног комплекса "Trebević Hills" на Златишту, а у свјетлу тренутних временских прилика.

Општина је позвала ове надлежне институције на заједничко дјеловање како би се ријешили ови проблеми, наводи се на званичној страници Општине Стари Град.

- На локалитету на којем се гради комплекс "Trebević Hills" искрчена је велика површина дрвећа, а који граничи с насељеним подручјем, што може повећати ризик од клизишта уколико нису испуњени сви захтјеви одговарајуће струке.

Такође, насипи земље унутар Бистричког потока, усљед обилних падавина, могу узроковати изливање воде.

У том смислу, Општина је упутила допис надлежним институцијама, указујући на потенцијалне проблеме и сложеност ситуације по питању надлежности, с обзиром на то да се градња одвија у Републици Српској, док су потенцијално угрожени објекти у близини Бистричког потока смјештени на територији Федерације Босне и Херцеговине.

Данас су представници Општинске инспекције, у сурадњи с Кантоналном управом за инспекцијске послове и Федералном управом за инспекцијске послове, извршили увиђај на лицу мјеста. Након сагледавања цјелокупне ситуације, подузет ће се даљи кораци у складу с утврђеним надлежностима.

У циљу заштите живота људи и имовине, због потенцијалног крчења шуме у подручју каменолома на Општини Стари Град Сарајево, обавијештен је и премијер КС Нихад Ук.

Општина Стари Град Сарајево подузеће даље кораке према надлежним институцијама.

Важно је напоменути да Општина чисти дио Бистричког потока у Старом Граду, али то није довољно да се спријече катастрофе уколико се не дјелује у Источном Старом Граду - наводи се у њиховом саопштењу.


 

Коментари 0
Повезане вијести
У Источном Старом Граду обиљежен Дан Треће сарајевске пјешадијске бригаде У Источном Старом Граду обиљежен Дан Треће сарајевске пјешадијске бригаде
На Сокоцу и у Источном Старом Граду сутра обиљежавање дана Треће сарајевске пјешадијске бригаде На Сокоцу и у Источном Старом Граду сутра обиљежавање дана Треће сарајевске пјешадијске бр...
Отворена изложба "Српска црквена штампа у БиХ у 19. и 20. вијеку" Отворена изложба "Српска црквена штампа у БиХ у 19. и 20. вијеку"
Најчитаније
  • Мања запошљава: Оглас за посао у Источном Сарајеву
    12h 42m
    0
  • Ко су изборни побједници у Српској?
    15h 30m
    0
  • Свијет није видио "луђег" диктатора
    15h 54m
    5
  • За њих нису гласали ни родбина ни комшије
    5h 52m
    2
  • У кући пронађено беживотно тијело жене
    13h 39m
    0