Potencijalno klizište u Sarajevu: Opština poslala upozorenje (FOTO)

07.10.2024. 21:56
0
IZVOR: nezavisne.com

Opština Stari Grad Sarajevo obavijestila je premijera Kantona Sarajevo, Federalnu upravu civilne zaštite, Kantonalnu upravu civilne zaštite i Opštinu Istočni Stari Grad o uočenim nasipima zemlje u Bistričkom potoku, kao i o premještanju stabala iskrčenog drveća u isti u vezi s gradnjom stambeno-poslovnog kompleksa "Trebević Hills" na Zlatištu, a u svjetlu trenutnih vremenskih prilika.

Opština je pozvala ove nadležne institucije na zajedničko djelovanje kako bi se riješili ovi problemi, navodi se na zvaničnoj stranici Opštine Stari Grad.

- Na lokalitetu na kojem se gradi kompleks "Trebević Hills" iskrčena je velika površina drveća, a koji graniči s naseljenim područjem, što može povećati rizik od klizišta ukoliko nisu ispunjeni svi zahtjevi odgovarajuće struke.

Takođe, nasipi zemlje unutar Bistričkog potoka, usljed obilnih padavina, mogu uzrokovati izlivanje vode.

U tom smislu, Opština je uputila dopis nadležnim institucijama, ukazujući na potencijalne probleme i složenost situacije po pitanju nadležnosti, s obzirom na to da se gradnja odvija u Republici Srpskoj, dok su potencijalno ugroženi objekti u blizini Bistričkog potoka smješteni na teritoriji Federacije Bosne i Hercegovine.

Danas su predstavnici Opštinske inspekcije, u suradnji s Kantonalnom upravom za inspekcijske poslove i Federalnom upravom za inspekcijske poslove, izvršili uviđaj na licu mjesta. Nakon sagledavanja cjelokupne situacije, poduzet će se dalji koraci u skladu s utvrđenim nadležnostima.

U cilju zaštite života ljudi i imovine, zbog potencijalnog krčenja šume u području kamenoloma na Opštini Stari Grad Sarajevo, obaviješten je i premijer KS Nihad Uk.

Opština Stari Grad Sarajevo poduzeće dalje korake prema nadležnim institucijama.

Važno je napomenuti da Opština čisti dio Bistričkog potoka u Starom Gradu, ali to nije dovoljno da se spriječe katastrofe ukoliko se ne djeluje u Istočnom Starom Gradu - navodi se u njihovom saopštenju.


 

Komentari 0
Povezane vijesti
U Istočnom Starom Gradu obilježen Dan Treće sarajevske pješadijske brigade U Istočnom Starom Gradu obilježen Dan Treće sarajevske pješadijske brigade
Na Sokocu i u Istočnom Starom Gradu sutra obilježavanje dana Treće sarajevske pješadijske brigade Na Sokocu i u Istočnom Starom Gradu sutra obilježavanje dana Treće sarajevske pješadijske br...
Otvorena izložba "Srpska crkvena štampa u BiH u 19. i 20. vijeku" Otvorena izložba "Srpska crkvena štampa u BiH u 19. i 20. vijeku"
Najčitanije
  • Manja zapošljava: Oglas za posao u Istočnom Sarajevu
    12h 38m
    0
  • Ko su izborni pobjednici u Srpskoj?
    15h 26m
    0
  • Svijet nije vidio "luđeg" diktatora
    15h 50m
    5
  • Za njih nisu glasali ni rodbina ni komšije
    5h 48m
    2
  • U kući pronađeno beživotno tijelo žene
    13h 35m
    0