"Праштајте синови српски"

08.01.2024. 18:00
7
ИЗВОР: katera.news

Праштајте синови српски

Што смо вашу младост уградили у ровове и грудобране. Што смо од ваших мртвих тијела подигли војничка гробља, а од откинутих удова границе српске правили. Што смо вашом крвљу пошкропили свету земљу прађедова и што смо вас заборавили. Што смо ваша имена уклесали на споменике које не облазимо. Што смо преживјели тамо гдје сте ви заувијек пали.

Праштајте мртва браћо

Што смо дозволили да нас побједе издајници и дезертери. Што смо пустили да нас гори од нас купују за мале паре, а онда да продају и распродају све што је српско. Што више вјерујемо ратним профитерима него својим очима. Што се кунемо у нељуде, дупеувлакаче и сјецикесе. Што постојимо овакви какви смо на земљи коју сте ви створили. Што се клањамо фукарама вјерујући да су бољи од нас. Што се склањамо с пута гњидама и вашкама и кунемо се у њих за биједну кору хљеба. Што смо дозволили да нас покраду и направе од нас сиротињу. Што смо постали овакви никакви.

Праштајте мајке јединака

Што су ваши синови својим тијелима и крвљу нахранили ову проклету земљу на којој више није свето Србин бити. Што их се сјећамо само кад нама треба и што сте остале саме у свијету вуцибатина и нељуди који су њихове животе добрано уновчили. Што им на гробље доводимо шверцере о Видовдану и што их оплакујемо само кад их се ви сјетите. Праштајте нама који смо остали живи и који све то гледамо и не говоримо ништа. Што ћутимо пред неписменима и склањамо се пред лоповима. Што мирно посматрамо како крчме и ово мало што је остало крстећи се тек о крсној слави. Што постојимо док ваших синова нема.

Праштајте српски синови

Што смо вас узидали у заборав и што вас никада неће бити у уџбеницима историје. Што сте погинули да би живјели они који образа немају. Што у ваше име лажу и куну се само кад то њима треба. Што су нас зајахали и не силазе са грбаче, а ми им све то допуштамо. Што смо слаби, јадни и престрашени. Што се више бојимо српских главешина него ви метака на које сте јуришали. Што сте погинули два пута, једном од метка а други пут у нашим успоменама. Што смо вас издали ми који смо преживјели и што смо се на вашим костима опет и поново подијелили на наше и њихове. Што су нас завадили они које сте бранили да би натрпали своје дубоке џепове. Праштајте и ви који нисте иза себе оставили никога и ви чији потомци служе и кулуче код фукара. Што вас никада нико неће оплакати онако и онолико колико сте заслужили. Што сте узалуд погинули. Што сте ви то што јесте а ми ово што јесмо.

Праштајте српски синови јер Бог нам опростити неће.

Аутор: Горан Врачар

Коментари 7
  • Generic placeholder image
    Citalac 09.01.2024. 08:30
    Prastajte sinovi srpski sto nam nasu i vasu Republiku Srpsku danas pedalj po pedalj otimaju oni protiv kojih ste se morali boriti a sto im ovi danas svojom alavoscu i trkom za novcem omogucavaju kroz masovnu prodaju stanova I time im stvaraju uslove da zive rame uz rame sa nama koji smo imali srece da prezivimo.Zalosno!!
  • Generic placeholder image
    Aaa 09.01.2024. 07:04
    Bilo bi bolje da se borcima posveti vise paznje, tim istim borcima koji su zivot i zdravlje dali za republiku... Bilo bi lijepo a ne da ih se samo sjetie kad su izbori... Boracke organizacije kad god sta organizuju samo guzonje se okupe i dezerteri a boraca nigdje,tuzno je to...
  • Generic placeholder image
    Nikola 08.01.2024. 20:46
    Sutra je Dan naše prelijepe Republike koju su stvorili najhrabriji sinovi Republike Srpske i srpskog naroda. Prema tone treba slaviti tj dan a ne na taj dan širiti pesimizam i razdor među narodom. Političari su prolazni a Republika Srpska je vječna. Trebamo pjesnike kao što je Matija Bećković.
  • Generic placeholder image
    Skijaš 08.01.2024. 20:00
    @Petar, majmune glupi!
  • Generic placeholder image
    Iskreno422 08.01.2024. 19:28
    Nažalost, ali ovo je naša istina. Hvala svim borcima, posebno onim štu su živote dali za Republiku Srpsku.
  • Generic placeholder image
    Panova frula 08.01.2024. 18:55
    Petre, šta ti misliš (ako uopšte i misliš) da je Autor ovog teksta pogrešno rekao/napisao/mislio?? Hajde mudra glavo, reci ti svima nama šta u ovom tekstu ne valja?
    To što si ti napisao samo svoje mišljenje je ok (imaš pravo na to - logično), ali zato si ti tu i gdje jesi (sa te "tvoje" strane), a Autor je tu gdje mu je i mjesto! Svaka čast Gorane za tekst.
  • Generic placeholder image
    Petar 08.01.2024. 18:34
    Narikača. Mudrokurac.
Повезане вијести
Праштајте синови српски Праштајте синови српски
Врачар: Надам се бољем развоју културе у Источном Сарајеву Врачар: Надам се бољем развоју културе у Источном Сарајеву
Горану Врачару уручена награда “Растко Петровић” за поезију Горану Врачару уручена награда “Растко Петровић” за поезију
Најчитаније
  • Радник пао са стуба и погинуо
    6h 59m
    0
  • Радно вријеме за предстојеће републичке празнике у Источној Илиџи
    8h 14m
    0
  • Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
    14h 5m
    0
  • Деветоро жртава бомбардовања у Сурдулици у кући Милићевих
    12h 32m
    0
  • Прије 26 годинa срушен Жежељев мост преко Дунава
    14h 24m
    0