Пред нама једна од најтежих јесени досад

07.09.2020. 20:34
0
ИЗВОР: Srpska.info

Јесен која је пред нама биће кудикамо тежа и неизвјеснија него ранијих година, чему је, у великој мјери, допринијела епидемија корона вируса, поручују наши саговорници.

Осим са стандардним трошковима за ово доба године, грађани се суочавају и са свакодневним поскупљењима, и то не само основних животних намирница, него и роба и услуга широке потрошње. Ситуацију додатно компликује чињеница да је, од проглашења епидемије на нашим просторима, хиљаде радника остало без посла, док су многима плате смањене, па преживљавају захваљујући минималцу.

Без обзира на то, сви они су и ове године морали опремити дјецу за школу, набавити огријев, направити или купити нешто зимнице.

С обзиром на актуелну ситуацију, јасно је да ће већина њих морати да се задужи како би, уз отказе или смањена примања, те пораст трошкова живота, сустигли све незаобилазне издатке.

Енормна поскупљења

Статистика показује да је, од 19. марта до 28. августа, без посла у Српској остало 11.780 радника. Њима, али и многим грађанима који од првог до првог преживљавају с платама које су далеко испод просјечне, посебан проблем су, свакако, честа поскупљења.

У односу на лани, највише су поскупјели сухомеснати производи, шећер, воће и поврће, али су скочиле и цијене риже, брашна, хљеба, тоалетног сапуна, детерџента за веш…

Трговци објашњавају да страх и неизвјесност грађане тјерају да купују само оно најосновније, како би сачували нешто новца за не дај боже. Наглашавају да грађани, уназад пар мјесеци, односно због епидемије, смањују потрошњу.

– Тако, и даље се углавном купују брашно, хљеб, шећер, уље и остале основне намирнице, док људи остало купују ријетко и у мањим количинама. Трговци, с друге стране, да би надокнадили губитке, иду са поскупљењима – рекао је раније за Српскаинфо Богдан Марјановић, предсједник Асоцијације самосталних трговинских радњи бањалучке регије.

Кућни буџет

У просјеку, седмична куповина је, у односу на лани, скупља за пет, а мјесечна за неких 20 КМ, што није мало, с обзиром на прилично ниске плате за које ради већина запослених у РС.

Цијене су подигли и угоститељи, па грађани скупље плаћају како напитке, алкохолна и безалкохолна пића, тако и пите, торте и колаче, те готова јела.

На сва ова поскупљења, многе породице, које имају два школарца, ових дана су морале да се „поздраве“ са око 900 КМ. У овај издатак су урачунати уџбеници, остали школски прибор, те нешто најосновније нове одјеће и обуће, као и опрема за физичко.

Само што су некако успјели да се снађу за то, на кућни буџет им се обрушио трошак за огријев, који се за десетак метара буковог дрвета креће око 900 КМ.    

Кредит

Славица К. из Бањалуке каже да одавно не памти тежи период.

– Док смо дјецу опремили у школу и набавили огријев, оде више од 1.500 КМ, које муж и ја не можемо да зарадимо за мјесец дана. Крајем прошлог мјесеца смо у једној МКО узели 2.000 КМ, јер платама нисмо могли да подмиримо ова два издатка. Наредних мјесеци ћемо се добро морати стиснути да то вратимо. Проблем је што сваки дан нешто поскупљује, а нама не да не расту плате, него у овим тешким временима свакодневно страхујемо од отказа – наглашава саговорница Српскаинфо.

Из удружења потрошача поручују да ће терет ове јесени на својој кожи осјетити многи грађани РС.

– Цијене уџбеника и огријева нису смањене, док је већина основних животних намирница поскупила. Одређен број људи је остао без посла или се суочава са смањењем плате, што је у доброј мјери погоршало њихов животни стандард. Такође, ове године нисмо могли да рачунамо на дијаспору, а многи наши грађани нису могли да раде сезонски у сусједним земљама, као што је био случај раније. Сада, да би сустигли све трошкове, мораће да се задужују, уз наду да ова кризна ситуација неће дуго потрајати – каже за Српскаинфо извршна директорка требињског Удружења грађана „Оаза“ Недељка Илијић.

Страх од отказа и смањења плате

У Савезу синдиката РС подсјећају да смо и током љета били у једној ванредној ситуацији, у којој се људи нису могли снаћи.

– Ситуација се погоршала, па постоји врло рационалан страх због којега купујемо само оно што је неопходно. На примјер, ако се нешто поквари у кући, људи не купују нову ствар, него поправљају, како би избјегли нови издатак – каже за Српскаинфо предсједница овог савеза Ранка Мишић.

Наглашава да се, како време пролази, људи све више плаше отказа, смањења зарада, те да ће завршити на најнижој плати.

– С друге стране, роба и услуге су поскупили, па код опремања дјеце у школу ове године није било еуфорије. Ишло се на што скромнију варијанту, не зато што људи нису жељели другачије, него зато што постоји страх и пад куповне моћи, а пада и БДП, привредна активност, извоз – објашњава Мишићева.

Упозорава да ће ова јесен бити веома тешка и неизвјесна.

– Чињеница је да грађани, чији је животни стандард ионако низак, нимало оптимистично не дочекују ову јесен – истиче Мишићева.

Коментари 0
Повезане вијести
“Случајна” грешка пуни касе трговаца “Случајна” грешка пуни касе трговаца
"Мраз": Одлука о технолошком вишку тешка, али једино могућа "Мраз": Одлука о технолошком вишку тешка, али једино могућа
Службеници ће морати раније на посао Службеници ће морати раније на посао
Најчитаније
  • Сутра обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    16h 7m
    0
  • Хуманитарна група „Вукови“ покренулa хуманитарну акцију за породицу Чечар са Пала
    14h 21m
    0
  • У току средњошколски хуманитарни базар у Источном Сарајеву (ФОТО)
    12h 11m
    0
  • Република Српска добила нови Изборни закон
    15h 26m
    0
  • У уторак бесплатни прегледи дојке у Источном Старом Граду
    10h 9m
    0