Представљена књига "Лаодикија" јеромонаха Серафима

10.05.2023. 21:59
0
ИЗВОР: srna.rs

На Палама је вечерас представљена књига "Лаодикија", јеромонаха Серафима Глигића, о стању цркве и вјери народа у будућности, као и како да хришћани преживе у најстрашнијим временима од постанка свијета.

- Тема на први поглед звучи страшно, али је оптимистички представљена јер човјек када воли Бога и вјерује у њега, онда му је све могуће, чак и она најтежа искушења се могу уз Божију помоћ превазићи - рекао је јеромонах Серафим новинарима прије промоције.

Он је навео да наслов књиге долази од једне историјске цркве која се налазила на територији Мале Азије, а прати живот људи разних узраста и профила, који траже излаз и рјешење у сукобу са новонасталим искушењима.

Поука читаоцима је да је уз Божију помоћ све могуће и да човјек, ако чини добра дјела, онда не треба да се плаши ничега јер је љубав јача од смрти.

Слика

Фото: srna.rs

Професор и један од рецензената књиге Владан Бартула рекао је да му је част била сарађивати са оцем Серафимом који открива богатсво духовног живота за којим онтолошки људи теже.

Бартула је навео да је роман по много чему занимљив јер припада, жанровски гледано, профетској књижевности са елементима нечега што би у историји књижевности рекли да је пророчког духа.

Према његовим ријечима, књига најављује будућа светолошка времена и о томе како и на који начин ће се самјеравати историја људског рода, те се у том контексту отац Серафим бави једним садржајем прототекста књиге "Откривења Јована Богослова".

Професор Зорица Никитовић рекла је да је роман исписан изузетно приповједачки и да су људима управо потребни путокази, знакови поред пута, у овом времену које је на мети спефицичних искушења.

Директор Културно-спортског центра Пале Славка Брезо и један од организатора "Мајских духовних свечаности" истакла је да Културни центар Пале на овај начин чува идентитет православне духовности у чијој суштини су вјера, милосрђе, мир, љубав и унутрашња радост.

У оквиру "Мајских духовних свечаности" сутра ће у 19.00 часова бити приказан филм "Ви идите, ја нећу" режисера Хаџи-Александра Ђуровића.

Монодрама "Бог" по тексту академика Матије Бећковића, а у извођењу глумца Рајка Вуковића, биће одиграна у петак, 12. маја, у 20.00 часова у сали Културног центра.

Промоција књиге "Чекамо васкрсење мртвих" аутора Бранка Станковића биће одржана у суботу, 13. маја, у 19.00 часова у сали Културног центра.

Посљедњег дана манифестације, у недјељу, 14. маја, професор Драга Мастиловић одржаће предавање о теми "Српско национално питање у 20. вијеку". Предавање ће бити одржано у сали Културног центра Пале у 19.00 часова.

Манифестацију организује Српска православна црквена општина Пале-Храм Сабора Светог архангела Гаврила у сарадњи са Културно-спортским центром и Хуманитарном организацијом "Срби за Србе".

Коментари 0
Повезане вијести
Мајске духовне свечаности од 9. маја у Палама Мајске духовне свечаности од 9. маја у Палама
Приказан филм "Достојан" о митрополиту Амфилохију Приказан филм "Достојан" о митрополиту Амфилохију
Најчитаније
  • Милан треба нашу помоћ – позови 17047
    16h 49m
    0
  • "Ђурђевдан" први пут запјеван у возу смрти
    6h 2m
    0
  • У уторак испраћај проте Воја Чаркића
    5h 33m
    1
  • Годишњица одбијања Венс-Овеновог плана
    5h 56m
    0
  • Побједник туцијаде у Палама Филип Илић
    20h 53m
    0