Препознају ли пси добре особе?

07.08.2024. 20:21
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Већина људи вјерује у стару изреку да пси могу нањушити каква је неко особа. Сигурно сте барем једном видјели да пас на улици лаје и режи на особу која му није направила ништа, а на друге људе уопште не реагује или им пријатељски прилази. Можда сте доживјели и ситуацију у којој ваш љубимац игнорише неке ваше пријатеље или госте, а од неких чак и бјежи.

Постоје научна истраживања која одговарају на питање зашто љубимци то раде. Стручњак за понашање паса, "Stanley Coren", навео је примјер своје познанице која је примјетила да се њен пас чудно понаша према мајци њеног мужа. Пас ју је игнорисао и чак није хтио узети ни храну од ње.

То се догодило зато што је видио како она одбија да помогне његовој власници након што ју је замолила за помоћ. То је прави доказ да пси добро упијају све што се догађа око њих те се, након неправде коју је уочио од неке особе, према истој особи понаша као према непријатељу. Недавно су научници Универзитета Кyото у Јапану испитивали псе како би доказали оно што је  "Coren" тврдио у својој причи.

У испитивању је учествовало 50 паса и власника, те три глумца. Један је глумац имао улогу особе која не жели помоћи власнику у вађењу предмета из кутије, други је био неутралан те је само стајао са стране, а трећи глумац је помогао власнику. Након тога, пси су могли бирати од којег ће глумца узети храну. Љубимци су једнако прихватали посластице од неутралне особе и помагача.

Закључили су да пси сматрају да је нормално помоћи другима те да им такво понашање није посебно, па зато нису разликовали неутралног од помагача. Али, када неко одбије да помогне људима који су им драги, он крши "псећи морал" и то оставља негативан утисак на пса; од такве особе пас неће узети храну.

Коментари 0
Повезане вијести
Да ли стрес власника оптерећује пса? Да ли стрес власника оптерећује пса?
Потврђена оптужница против власнице чији су пси изуједали жену Потврђена оптужница против власнице чији су пси изуједали жену
Прича о псима који су положили живот на Кошарама (ФОТО) Прича о псима који су положили живот на Кошарама (ФОТО)
Најчитаније
  • Слани мафини
    8h 13m
    0
  • Судбину Великог рата тог дана одлучило 62.000 Срба
    10h 8m
    0
  • Глас могућ за само три кандидата, теже до мандата са ниже позиције на листи
    8h 2m
    0
  • Оштар одговор Мајдова надлежнима након суспензије: Цитирао Ђоковића, поменуо двојицу судија
    21h 11m
    3
  • Група ходочасника са Романије кренула на поклоњење Чајничкој Красници
    9h 21m
    0