Prepoznaju li psi dobre osobe?

07.08.2024. 20:21
0
IZVOR: nezavisne.com

Većina ljudi vjeruje u staru izreku da psi mogu nanjušiti kakva je neko osoba. Sigurno ste barem jednom vidjeli da pas na ulici laje i reži na osobu koja mu nije napravila ništa, a na druge ljude uopšte ne reaguje ili im prijateljski prilazi. Možda ste doživjeli i situaciju u kojoj vaš ljubimac ignoriše neke vaše prijatelje ili goste, a od nekih čak i bježi.

Postoje naučna istraživanja koja odgovaraju na pitanje zašto ljubimci to rade. Stručnjak za ponašanje pasa, "Stanley Coren", naveo je primjer svoje poznanice koja je primjetila da se njen pas čudno ponaša prema majci njenog muža. Pas ju je ignorisao i čak nije htio uzeti ni hranu od nje.

To se dogodilo zato što je vidio kako ona odbija da pomogne njegovoj vlasnici nakon što ju je zamolila za pomoć. To je pravi dokaz da psi dobro upijaju sve što se događa oko njih te se, nakon nepravde koju je uočio od neke osobe, prema istoj osobi ponaša kao prema neprijatelju. Nedavno su naučnici Univerziteta Kyoto u Japanu ispitivali pse kako bi dokazali ono što je  "Coren" tvrdio u svojoj priči.

U ispitivanju je učestvovalo 50 pasa i vlasnika, te tri glumca. Jedan je glumac imao ulogu osobe koja ne želi pomoći vlasniku u vađenju predmeta iz kutije, drugi je bio neutralan te je samo stajao sa strane, a treći glumac je pomogao vlasniku. Nakon toga, psi su mogli birati od kojeg će glumca uzeti hranu. Ljubimci su jednako prihvatali poslastice od neutralne osobe i pomagača.

Zaključili su da psi smatraju da je normalno pomoći drugima te da im takvo ponašanje nije posebno, pa zato nisu razlikovali neutralnog od pomagača. Ali, kada neko odbije da pomogne ljudima koji su im dragi, on krši "pseći moral" i to ostavlja negativan utisak na psa; od takve osobe pas neće uzeti hranu.

Komentari 0
Povezane vijesti
Da li stres vlasnika opterećuje psa? Da li stres vlasnika opterećuje psa?
Potvrđena optužnica protiv vlasnice čiji su psi izujedali ženu Potvrđena optužnica protiv vlasnice čiji su psi izujedali ženu
Priča o psima koji su položili život na Košarama (FOTO) Priča o psima koji su položili život na Košarama (FOTO)
Najčitanije
  • Slani mafini
    7h 48m
    0
  • Sudbinu Velikog rata tog dana odlučilo 62.000 Srba
    9h 43m
    0
  • Marina Blagojević: Cilj PDP-a Pale je pomoći mladima pri kupovini ili izgradnji prve stambene jedinice
    23h 48m
    0
  • Glas moguć za samo tri kandidata, teže do mandata sa niže pozicije na listi
    7h 37m
    0
  • Oštar odgovor Majdova nadležnima nakon suspenzije: Citirao Đokovića, pomenuo dvojicu sudija
    20h 46m
    3