Природна превенција против грипа и прехладе

06.02.2021. 21:42
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Како изрека каже, оно си шта једеш. Витамини, минерали и антиоксиданси - они чине ваш имуни систем јаким, а без њих, осјетљивији сте на вирусе и инфекције.

Гутање таблета и лијекова није баш увијек најбоље или једино рјешење које имате пред собом. Од кашљања и кихања па све до упале синуса и малаксалости - постоје одређене намирнице које ће вам послужити као природни борци против симптома прехладе. Неки од њих ће чак и оснажити ваш имунолошки систем тако да тијело убудуће одради што бољи посао у борби против болести!

Банане

Ово моћно воће има неколико предности приликом борбе с болестима. Богате су магнезијумом, електролитом који помаже против болова, а доказано је како чак помажу и у борби против злогласних мигрена.

Банана је препуна калијума, који је лако пробављив те неће узнемирити надражени желудац. Ово воће помаже и код спуштања повишене температуре те надокнађује електролите који организам губи појачаним знојењем, проливом или повраћањем.

Брокула

Ова намирница је пуна витамина К и Ц, хрома и фолне киселине, што све повољно дјелује на симптоме. Ови познати витамини су од изузетне помоћи када је борба против инфекција у питању, па је на прве знаке прехладе пожељно повећати њихов унос тако што ћете јести више бобичастих плодова, цитруса, воћа, папаје, брокула и црвених паприка, који помажу заштитити од упала. Иако се може миксати у пире, пећи у сложенцима и кувати у супама, зелена краљица зиме најздравија је скувана на пари и преливена маслиновим уљем.

Спојеви из брокуле дјелују попут природних чистаћа токсина из организма. Осим што помажу у избацивању отрова, они и неутрализирају штетно дјеловање.

Батат

Када се рвемо с неком болешћу, бијела крвна зрнца су на губитку јер су управо она заслужна за борбу с вирусима. Баш зато треба да им помогнете и олакшате како год можете. Мрква и слатки кромпир намирнице су богате витаминима А и Ц те нутријентима који оснажују имунолошки систем.

Бундевине сјеменке

Када сте прехлађени ваше тијело треба што више цинка. Иако за уобичајену прехладу нема неког посебног лијека, доказано је како ће цинк помоћи у смањењу њеног трајања.

Бијели лук

Ово поврће не додаје само укус јелу, него ће обогатити ваш организам витаминима и минералима. Бијели лук је незаобилазан код прехладе јер убија и вирусе и бактерије, а садржи алицин, сумпорно једињење које производи снажне антиоксидансе када се разгради те има способност блокирања инфекције. Истраживања су показала да су људи који су јели редовно суплементе бијелог лука у периоду између новембра и фебруара рјеђе имали прехладу. Појединци који су се разбољели из групе која је конзумирала лук брже су се опорављала од прехладе у односу на оне који нису.

Коментари 0
Повезане вијести
Ојачајте имунитет у прелазном периоду Ојачајте имунитет у прелазном периоду
Шта је здравије - уље или свињска маст? Шта је здравије - уље или свињска маст?
Гојазност достигла размјере епидемије Гојазност достигла размјере епидемије
Најчитаније
  • „Ако изађеш, бићеш заклан“: Исповијест Данила Берибаке који је преживио пакао Доборовољачке улице
    19h 37m
    13
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    18h 33m
    0
  • У недјељу народно весеље код Цркве Успења Пресвете Богородице у Палама
    18h 37m
    1
  • Фочански светац Будимир Соколовић - Дражин исповједник и Христов мученик
    15h 30m
    1
  • Четрнаестогодишњи Милош са уживањем се брине о породичном имању
    17h 27m
    0