Проглашено ванредно стање у израелском граду послије немира

12.05.2021. 09:42
0
ИЗВОР: Срна

Израел је прогласио ванредно стање у централном граду Лод послије немира у којима су учествовали арапски грађани поводом интензивирања сукоба између израелских снага и палестинских милитаната.

Током сукоба у Лоду, које је градоначелник описао као грађански рат, запаљени су аутомобили и повријеђено је 12 људи, пренио је Би-Би-Си.

Палестински милитанти испалили су стотине ракета на Израел, а та земља је извршила жестоке ваздушне ударе на Газу. Погинуло је најмање 40 људи у највећем насиљу у посљедњих неколико година.

Арапски становници покренули су протесте у Лоду, недалеко од Тел Авива, а демонстранти су бацали камење на полицију, која је одговорила шок-бомбама.

Протести су избили послије сахране једног Арапина из Израела који је погинуо у немирима у граду дан раније.

Полиција је саопштила да се ситуација у граду погоршала током ноћи. Израелски медији пренијели су да су запаљене синагоге и неколико радњи, а Ројтерс је извијестио да су Јевреји камењем гађали аутомобил који је возио један арапски становник.

Премијер Бењамин Нетањаху прогласио је ванредно стање у Лоду, а израелска гранична полиција пребачена је у овај град са Западне обале.

Лист "Харец" пренио је да је Нетањаху ноћас обишао Лод и осудио "анархију" на улицама, нагласивши да "без владавине права у земљи не остаје ништа". Он је позвао становнике да дозволе полицији, снагама безбједности и војсци да ријеше ситуацију умјесто да узимају закон у своје руке.

Немира је било и у осталим градовима са већим арапским популацијама, као и у источном Јерусалиму и на Западној обали.

Коментари 0
Повезане вијести
Дио мјештана поново протестовао против изградње депоније у Козјој Луци Дио мјештана поново протестовао против изградње депоније у Козјој Луци
Ана Њего: Вођа побуне против лифераната 1917. године Ана Њего: Вођа побуне против лифераната 1917. године
Рагиб Халиловић – Херој са Грбавице Рагиб Халиловић – Херој са Грбавице
Најчитаније
  • Годишњица срамне арбитраже за Добрињу
    8h 1m
    0
  • Приказан филм о одбрани Српске Илиџе
    20h 1m
    7
  • Рели однио седам живота, погинула и дјевојчица
    21h 35m
    0
  • „Дом инвест“ гради дом за вас
    5h 30m
    0
  • Џудисти из Српске дигли глас против актуелног руководства
    4h 48m
    0