Регистровани први случајеви грипа у Српској

18.01.2020. 10:55
0
ИЗВОР: Srpska.info

Током прошле седмице, домови здравља у Републици Српској пријавили су 3.216 акутних респираторних инфекција (ARI), док је обољења сличних грипу (ILI) регистровано 484.

У болницама у РС у овом периоду пријављено је деветоро обољелих од тешке акутне респираторне инфекције (SARI), саопштили су из Института за јавно здравство РС.

– У другој седмици ове године тестирана су два SARI и један ILI узорак, од којих су SARI узорци били негативни на вирусе грипа, док је ILI узорак био позитиван на вирус инфлуенце тип А, а подтипизација је у току. Од почетка сезоне, од узетих узорака од обољелих од ових група инфекција у РС, ово је други узорак позитиван на вирус инфлуенце. Прошле сезоне је, у овој седмици, било четири пута више позитивних узорака – каже начелница Службе за епидемиологију у ИЈЗ Нина Родић Вукмир.

Од почетка сезоне, у Српској је укупно пријављено 52.294 ARI инфекција, 8.141 ИЛИ инфекција, док је SARI инфекција од почетка укупно регистровано 158.

– С обзиром на период све веће циркулације респираторних вируса типичних за овај дио године, можемо очекивати уобичајен пораст оболијевања од поменутих инфекција. Такође, значајно је учвршћен надзор над све три врсте инфекција, тако да све здравствене установе ревносније пријављују случајеве ових група инфекција, јер је увиђен значај спровођења овакве врсте надзора у РС – наглашава Родић Вукмирова.

Додаје да је, због већег боравка у затвореном простору и мјестима гдје бораве веће групе људи, неопходно примјењивати мјере личне, а посебно респираторне хигијене, као и хигијене простора.

Трајање посјета у болницама и домовима за старе треба свести на минимум, а у посјету ићи само ако смо сигурни да немамо неку респираторну инфекцију, те избјегавати близак контакт с обољелим.

Коментари 0
Повезане вијести
Намирнице које враћају енергију послије грипа Намирнице које враћају енергију послије грипа
У Српској сутра почиње вакцинација против грипа У Српској сутра почиње вакцинација против грипа
У БиХ oко 90 дјеце годишње оболи од малигних болести У БиХ oко 90 дјеце годишње оболи од малигних болести
Најчитаније
  • На данашњи дан рођен Филип Вишњић
    7h 11m
    0
  • Аутобус слетио у провалију код Макарске (ВИДЕО)
    21h 25m
    0
  • Снијег поново забијелио БиХ
    19h 32m
    0
  • Славиша Мазић кандидат СДС за начелника Власенице
    18h 20m
    0
  • На планинарском походу на Романији очекује се око 200 учесника
    4h 47m
    0