Симптоми који откривају од којег поремећаја сна патите

20.01.2020. 20:04
0
ИЗВОР: Lepotaizdravlje.rs

Ако сте често уморни или ошамућени током дана, или се не осјећате свјеже кад се пробудите, то може да значи да имате неки од поремећаја спавања. Али, и оно што радите током ноћи може да буде знак поремећаја.

- Под поремећајима у сну се мисли на проблеме у квалитету спавања, тајмингу и/или трајању - каже експерт за сан Крис Брантнер и додаје - Може да се деси да спавате довољно, али да је ријеч о спавању лошег квалитета. Или можда спавате одлично, али не можете да заспите на вријеме, што онда утиче на укупан број сати сна. Повремени проблеми се не сматрају поремећајима спавања -

Само када је ријеч о хроничним проблемима, онда се то сматра поремећајем.

- Неколико ноћи лошијег сна повремено су сасвим нормална ствар. Али, ако имате проблема са спавањем барем три ноћи недјељно сваке недјеље, и то се дешава дуже од три мјесеца, онда би требало да поразговарате са љекаром - каже клинички стручњак за сан Мартин Рид.

Доктор може да утврди о којем је тачно поремећају ријеч – инсомнији, апнеји спавања, синдрому немирних ногу… али и да вам каже шта да радите да бисте се боље осјећали и коначно се наспавали.

Ево неколико "ноћних навика" које могу да укажу на то да би требало да одете код љекара, тј. да имате неки од поремећаја спавања.

1. Лежите будни у кревету и бринете, превише размишљате

Готово свако од нас увече на тренутак, два помисли о дану који се завршава. Али, ако имате проблема да "искључите" мозак, лежите у кревету сатима забринути, то може да буде знак поремећаја сна.

- Уколико примјећујете да вам срце убрзано куца или да вам мозак претјерано ради кад легнете у кревет, могуће је да патите од несанице. Овакве реакције су знак да се у тијелу активира систем за узбуђеност као резултат неколико ноћи лошег сна. За многе људе који пате од инсомније, кревет је окидач стреса и будности, умјесто опуштања и спавања - каже Рид.

Код овог поремећаја, само лијегање у кревет може да буде окидач за мисли које не можете да умирите. И тешко ћете се изборити сами са овим поремећајем, због чега је веома важно да потражите помоћ стручњака.

2. Често лијежете у кревет веома рано

Сасвим је у реду ако понекад легнете у кревет сат-два раније него иначе – посебно ако се не осјећате добро или сте уморни. Али ако вам то прелази у навику, обратите пажњу.

- Као начин компензације за проблеме у спавању, многи људи који пате од несанице у кревет лијежу доста раније или остају у кревету дуже него иначе. Ако вам то звучи познато, обратите пажњу на то јер овакво 'маскирање' само погоршава несаницу - поручује Рид.

3. Изненада се разбудите

Да ли се дешава да сте поспани, а када легнете у кревет одједном се осјећате као да сте попили пет шоља кафе?

- Осјећај поспаности, одлазак у кревет, па изненадан осјећај будности могу да буду знак проблема у спавању - каже стручњак за сан Џинџер Хаустон. Тачније, то може да буде знак несанице.

- Многи од нас проводе вријеме у кревету читајући, гледајући ТВ или нешто слично, чиме мозгу дајемо до знања да кревет није мјесто за спавање. Затим, када легнемо да спавамо, наш мозак каже "не, то не би требало овдје да радим" - каже она.

Оно што је карактеристично за несаницу је и то да након неколико ноћи почињемо да бринемо због тога што не можемо да спавамо, покушавамо себе да присилимо на то и улазимо у зачарани круг инсомније. Хаустонова каже да се овај проблем може ријешити тако што ћете поново научити свој мозак да је кревет мјесто искључиво за спавање и секс.

4. Не можете да престанете да мрдате ноге

Нормално је да се још неколико тренутака мешкољите када легнете у кревет, док се намјестите и нађете удобан положај. Али, ако вас ноге сврбе, пецкају и једноставно не можете да престанете да их мрдате, могуће је да је ријеч о синдрому немирних ногу. Уколико имате ове симптоме, доктор може да вам помогне.

5. Често мијењате рутину

Уколико из ноћи у ноћ мијењате своју рутину пред спавање, не бисте ли навели себе да више спавате, све су шансе да имате поремећај спавања.

- Ако често мислите о спавању и мијењате рутину, то је чест симптом или навика међу онима које мучи несаница - каже Рид.

Код људи који немају оваквих поремећаја, спавање је уобичајен дио њиховог дана, због чега и не мисле о томе. Зато, ако сте веома фокусирани на спавање и константно се прилагођавате у покушају да се боље или више наспавате, добро би било да поразговарате са љекаром.

6. Партнер каже да хрчете

Уколико хрчете током ноћи, то може да буде знак поремећаја спавања – посебно ако хрчете толико да вас чују и комшије.

- Ако вам је партнер или неко други икада рекао да веома гласно хрчете или имате паузе у дисању током ноћи, могуће је да патите од апнеје спавача - каже Рид.

Други симптоми који указују на то су бол у грлу или суха уста ујутру, јутарње главобоље, ошамућеност након устајања из кревета, умор и поспаност током дана.

7. Заспите, па се пробудите

Дешава ли се да се током ноћи будите по неколико пута, немојте то да прихватите као нормалан дио живота. То је често знак неког дисбаланса у вашем тијелу, који вас спрјечава да се добро наспавате.

- Буђење по неколико пута, буђење рано ујутру или то што се не будите свјежи, може да значи да не спавате добро. Разлог за то може да буде ниво кортизола, хормона или стрес. Наш нормални циклус је да се будимо са сунцем, да имамо енергије током дана, а да се увече полако опуштамо – тај циклус је познат као циркадијални ритам - каже Рид.

8. Треба вам дуже од пола сата да заспите

Дефинитивно би требало да размислите зашто вам се дешава да сваке ноћи у кревету лежите будни дуже од 30 минута прије него што напокон заспите.

- Просјечној особи је потребно око 15 минута да заспи када легне. Ако вам редовно треба дуже од пола сата да утонете у сан, највјероватније је да постоји неки проблем - каже Брантнерова. Наравно, није ништа страшно ако се то понекад дешава, али ако се понавља из ноћи у ноћ, све су шансе да је ријеч о несаници.

9. Заспите истог тренутка

Са друге стране, и то што вам је потребно отприлике три секунде да заспите, такође може да буде знак поремећаја.

- Супер је то што брзо заспите, али већина људи не схвата да и то што сваке вечери заспи чим дохвати јастук, такође може да укаже на поремећај спавања. Врло је могуће да сте исцрпљени јер не спавате довољно квалитетно. Уколико сваке ноћи заспите за краће од пет минута, вјероватно имате проблем - инсистира Брантнер.

Без обзира на то да ли хрчете, заспите за секунд или сатима лежите будни, реците то свом љекару. Он може да утврди узрок и да ли заиста имате поремећај спавања, и наравно, да вам помогне да се коначно наспавате.

Коментари 0
Повезане вијести
Несаница генетски насљедна Несаница генетски насљедна
Најчитаније
  • „Ако изађеш, бићеш заклан“: Исповијест Данила Берибаке који је преживио пакао Доборовољачке улице
    17h 39m
    13
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    16h 35m
    0
  • У недјељу народно весеље код Цркве Успења Пресвете Богородице у Палама
    16h 39m
    1
  • Фочански светац Будимир Соколовић - Дражин исповједник и Христов мученик
    13h 32m
    1
  • Четрнаестогодишњи Милош са уживањем се брине о породичном имању
    15h 29m
    0