Сјеменке бундеве снижавају холестерол и шећер у крви

26.10.2020. 10:23
0
ИЗВОР: Nezavisne

Сјеменке бундеве снижавају количину лошег холестерола у крви, али треба их јести умјерено јер се у 100 грама скрива око 450 калорија.

Сјеменке бундеве здраве су грицкалице које гарантују физичко и ментално здравље појединца. Можете их јести самостално као здрави међуоброк или додати салатама, супама и бројним другим јелима.

1. Снижавају шећер у крви

Сјеменке бундеве садрже незасићене масне киселине које су корисне при регулисању количине шећера у крви, па се зато препоручују као корисна намирница и особама које пате од дијабетеса.

2. Чуварју срце

Истраживања су показала да сјеменке бундеве снижавају количину лошег холестерола, смањују ризик од настанка крвних угрушака те штите од болести срца и кардиоваскуларног система.

3. Засићују и потичу пробаву

 

У сто грама сјеменки бундева налази се чак 19 грама бјеланчевина. Намећу се као изврсна намирница за особе које не једу храну животињског поријекла, али и све оне који желе грицкати нешто здраво. Уз то садрже прехрамбена влакна, која потичу рад пробаве.

4. Чувају здравље кости

Сјеменке бундеве одличан су извор цинка, који је потребан за изградњу костију. Већ 30 грама ових сјеменки задовољава отприлике петину дневних потреба за овим минералом.

5. Антиупално дјеловање

Бундевине кошпице садрже спојеве које имају антиупално дјеловање. Управо зато препоручују се особама које имају артритис, али се сматрају и добром превенцијом против неких врста рака. Поврх свега, доказано побољшавају распложење.

Како припремити бундевине сјеменке?

Одстраните плод бундеве од сјеменки, оперите их у води и посушите папирним убрусима. Распрострите сјеменке на папир за печење, па ставите у претходно загријану рерну на 120 Целзијевих степени око 15 до 20 минута.

Коментари 0
Повезане вијести
Ојачајте имунитет у прелазном периоду Ојачајте имунитет у прелазном периоду
Шта је здравије - уље или свињска маст? Шта је здравије - уље или свињска маст?
Гојазност достигла размјере епидемије Гојазност достигла размјере епидемије
Најчитаније
  • Данас обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    9h 24m
    0
  • Мирном шетњом у Добровољачкој улици обиљежене 32 године од злочина
    6h 35m
    8
  • Власника воле више од себе: Топ 10 раса паса који су љековити за душу и мисли
    22h 21m
    1
  • Мушкарац се запалио испред суда (ВИДЕО)
    20h 43m
    0
  • У току потрага за несталим Миодрагом Цванићем
    5h 11m
    0