Скрнављење српских гробаља је рефлексија односа према живим Србима

29.10.2023. 11:38
1
ИЗВОР: srna.rs

Скрнављење српских гробаља на Косову и Метохији и у Федерацији БиХ еклатантан је примјер дрског покушаја затирања чињеница које свједоче о вјековном постојању једног народа на том простору, те недвосмислено представљају рефлексију мржње и односа према живим Србима, рекао је социолог из Источног Сарајева Владимир Васић.

- Скрнављење православних гробаља је још један у низу примјера који недвосмислено говоре о лицемјерству и лажи данашњих идеолога и промотера такозваних људских права, културних вриједности и заштите историјског насљеђа. Гробља су, нарочито стара православна, не само доказ нашег вјековног битисања у Сарајеву и Косову и Метохији већ су културно-историјско и духовно насљеђе - нагласио је Васић.

Он је навео да му је познато да се и тамо и овамо покушава затријети било какав траг који упућује на Србе, али да историјске чињенице ипак говоре супротно.

Васић је истакао да сметају мртви Срби јер су живе протјерали, што је срамотна чињеница новије цивилизације и ере лажних људских права, вриједности, културе и идеологије.

- Немамо ништа од тога ако само констатујемо нечије варварство и дрско опхођење према светињи, већ морамо лично ми, данашњи овдашњи Срби, да предузмемо конкретне кораке како би очували културно-историјско насљеђе, јер тиме не чувамо странице прошлости, већ исписујемо дневник будућности - да би нас било ако нас буде! - рекао је Васић.

У Федерацији БиХ до сада је оштећено или оскрнављено око 1.000 православних гробаља, а остану недирнута само малобројна стара православна почивалишта која су удаљена и на изолованим мјестима, рекао је недавно Срни предсједник Одбора за заштиту Срба у ФБиХ Ђорђе Радановић.

Радановић је навео да је скрнављење гробаља у Хрватској, такође, свакодневна појава, само што вијести о томе не долазе до медија.

Багером је ове седмице заорано православно гробље на црквеном земљишту у сјеверном дијелу Косовске Митровице, старо више стотина година, које се налази у непосредној близини цркве Светог Димитрија.

Коментари 1
 • Generic placeholder image
  Citalac 29.10.2023. 22:12
  Jadna nemocna I iskompleksirana fukara!!
Повезане вијести
Жени одузет ауто - за казне дугује више од 15.000 КМ Жени одузет ауто - за казне дугује више од 15.000 КМ
Тежак живот српских повратника у селу Горњи Тишковац Тежак живот српских повратника у селу Горњи Тишковац
Аутом слетио у корито Миљацке Аутом слетио у корито Миљацке
Најчитаније
 • Четнички војвода Бранислав Гавриловић Брне
  16h 59m
  6
 • Како су Срби оставили велики траг у историји Русије
  2h 31m
  1
 • Преминуо српски ММА репрезентативац Стефан Савић
  23h 13m
  0
 • Тужна судбина „фрушкогорске виле“
  17h 24m
  2
 • Здравствено стање генерала Младића веома тешко
  14h 36m
  2