Скрнављење српских гробаља је рефлексија односа према живим Србима

29.10.2023. 11:38
1
ИЗВОР: srna.rs

Скрнављење српских гробаља на Косову и Метохији и у Федерацији БиХ еклатантан је примјер дрског покушаја затирања чињеница које свједоче о вјековном постојању једног народа на том простору, те недвосмислено представљају рефлексију мржње и односа према живим Србима, рекао је социолог из Источног Сарајева Владимир Васић.

- Скрнављење православних гробаља је још један у низу примјера који недвосмислено говоре о лицемјерству и лажи данашњих идеолога и промотера такозваних људских права, културних вриједности и заштите историјског насљеђа. Гробља су, нарочито стара православна, не само доказ нашег вјековног битисања у Сарајеву и Косову и Метохији већ су културно-историјско и духовно насљеђе - нагласио је Васић.

Он је навео да му је познато да се и тамо и овамо покушава затријети било какав траг који упућује на Србе, али да историјске чињенице ипак говоре супротно.

Васић је истакао да сметају мртви Срби јер су живе протјерали, што је срамотна чињеница новије цивилизације и ере лажних људских права, вриједности, културе и идеологије.

- Немамо ништа од тога ако само констатујемо нечије варварство и дрско опхођење према светињи, већ морамо лично ми, данашњи овдашњи Срби, да предузмемо конкретне кораке како би очували културно-историјско насљеђе, јер тиме не чувамо странице прошлости, већ исписујемо дневник будућности - да би нас било ако нас буде! - рекао је Васић.

У Федерацији БиХ до сада је оштећено или оскрнављено око 1.000 православних гробаља, а остану недирнута само малобројна стара православна почивалишта која су удаљена и на изолованим мјестима, рекао је недавно Срни предсједник Одбора за заштиту Срба у ФБиХ Ђорђе Радановић.

Радановић је навео да је скрнављење гробаља у Хрватској, такође, свакодневна појава, само што вијести о томе не долазе до медија.

Багером је ове седмице заорано православно гробље на црквеном земљишту у сјеверном дијелу Косовске Митровице, старо више стотина година, које се налази у непосредној близини цркве Светог Димитрија.

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Citalac 29.10.2023. 22:12
    Jadna nemocna I iskompleksirana fukara!!
Повезане вијести
Више од двије деценије од срамне арбитраже за Добрињу Више од двије деценије од срамне арбитраже за Добрињу
Годишњица срамне арбитраже за Добрињу Годишњица срамне арбитраже за Добрињу
Идентификовани жена и дијете пронађени у кориту Миљацке Идентификовани жена и дијете пронађени у кориту Миљацке
Најчитаније
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    11h 20m
    0
  • Сјећање на Миломира Јањића Зеку
    10h 44m
    0
  • Годишњица смрти предсједника СФРЈ Јосипа Броза Тита
    8h 59m
    12
  • Преминуо Војислав Чаркић - наш добри прота Војо
    2h 18m
    5
  • Годишњица херојске погибије пилота Миленка Павловића
    10h 38m
    0