Срби из Вухана, послије двије недеље карантина у Француској, стигли кући

17.02.2020. 09:26
0
ИЗВОР: Blic.rs

На београдски аеродром “Никола Тесла” синоћ је, нешто прије поноћи, допутовало четворо држављана Србије, који су из кинеског Вухана, жаришта епидемије корона вируса, пребачени у Француску, гдје су провели двије недеље у карантину.

Српски држављанин Александар Калаба је у име осталих захвалио свима који су им пружили подршку, а посебно Министарству спољних послова и амбасади Србије.

– Петогодишња кћерка ми је спремила бар 12 цртежа да ме дочека – рекао је Александар.

Како је додао, карантин је за њих изгледао као “мало лакши затвор”.

– Били смо у 200 са 100 метара квадратних. Имали смо сок, воду, кафу, али нисмо имали шта да радимо. Покушали смо да убијемо ту досаду на наш, балкански начин, због чега су се Кинези који су били са нама мало уплашили – рекао је Александар Калаба.

Они су у Београд допутовали редовним летом из Француске након двонедјељног карантина у Екс-он-Провансу, у близини Марсеја.

Немају никакве симптоме вирусне инфекције.

Повратак за Александра Калабу, Ненада Нешковића, Душана Ђелића и Стефан Војнића организовало је Министарство спољних послова Србије у сарадњи са француским властима.

Српски држављани су тестирани и нису имали никакве симптоме вирусне инфекције.

“Нисмо били уплашени ниједног тренутка”

Стефан Војнић, који је пола године на студијама у Вухану, прича за Тањуг да је у тренутку када је град и званично затворен за све због епидемије коронавируса, већ знао да је затворен за владине службенике и здравствене раднике тако да је претпостављао да ће се то десити. Страх није осјећао, али није очекивао да ће епидемија овако дуго трајати, без назнака за смиривање.

– Чудна ситуација је била. Нисам ни пар дана прије тога излазио, није ми било пријатно да се крећем у маси људи”- прича Стефан који је Вухан, када је први пут након затварања изашао напоље, видио тотално другим очима.

Како каже, тек је тада у ствари видио сам град јер је “до тада на улицама увиек била гужва”.

– Улице су биле празне, можда једна кола прођу и то ми је било занимљиво, чак сам и снимио пар клипова” – присјећа се он.

Евакуација је била извјесна, прича Стефан који је то закључио јер је већ чуо да се евакуишу Британци, Американци и да постоји француски авион, на основу чега је претпоставио да ће бити евакуације за грађане из свих европских држава.

Није му се журило да изађе из Вухана, а ишчекивање је први пут осјетио када је евакуација била извјесна, али се није знао тачан дан када ће бити и обављена, па није био сигуран да ли и колико треба намирница да набави.

Без обзира што им је у карантину у Француској, надомак Марсеља, било ограничено кретање, Стефан је казао да је позитивно изненађен, а најјачи утисак који носи из карантина јесу звијезде на небу које су послије дуже времена успјели да виде, с обзиром да је Вухан веома загађен.

– Нас четворица нисмо осјећали страх да ће тестови показати да смо заражени. Били смо и најслободнији у карантину што се тога тиче за разлику од неких који су били у страху и нису излазили из соба. Кинези су се жалили на нас и на то што не носимо маске све вријеме – испричао је Стефан.

У Кину се, уколико овај семестар буде могао да заврши онлајн, неће враћати прије септембра, али ако то не буде случај, повратак га очекује у априлу. Али, у случају да до априла буде само растао број заражених, размислићу добро да ли ћу се враћати – навео је Стефан.

Коментари 0
Повезане вијести
Након више од 30 година: Од сутра из Београда до Мостара за 50 минута Након више од 30 година: Од сутра из Београда до Мостара за 50 минута
Нацистичка Њемачка прије 83 године бомбардовала Београд Нацистичка Њемачка прије 83 године бомбардовала Београд
На данашњи дан почињен највећи покољ над Србима На данашњи дан почињен највећи покољ над Србима
Најчитаније
  • Сутра обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    18h 19m
    0
  • Хуманитарна група „Вукови“ покренулa хуманитарну акцију за породицу Чечар са Пала
    16h 33m
    0
  • У току средњошколски хуманитарни базар у Источном Сарајеву (ФОТО)
    14h 23m
    0
  • Власника воле више од себе: Топ 10 раса паса који су љековити за душу и мисли
    6h 48m
    0
  • У уторак бесплатни прегледи дојке у Источном Старом Граду
    12h 21m
    0