Шта се може десити ако сипате погрешно гориво у аутомобил?

01.04.2024. 21:27
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Иако се не догађа тако често, у случају непажње може вам се десити да наточите погрешно гориво у возило, али да ли знате шта требате предузети уколико дођете у такву ситуацију?

Разлика између бензина и дизела

Како бисте схватили зашто није свеједно које гориво ћете сипати у аутомобил, неопходно је да увидите разлике између горива за бензинце и горива за дизелаше.

Иако технолошки гледано, оба горива имају идентичан циљ, они захтијевају различите процесе за његово постизање.

Тако је бензину потребна фино распршена смјеша, као и варница којом започиње процес сагоријевања,  с тим да он не подноси превелике притиске.

За разлику од њега, дизелу је неопходан виши ниво компресије, а како би се самозапалио без варнице.

Битно је знати да бензин може нанијети озбиљнију штету дизелашу, него дизел бензинцу, а чак и мале количине бензина могу да сперу танки филм који подмазује пумпу за убризгаваје горива у дизел моторе. Наиме, овај проблем настаје јер мазивна својства бензина нису једнака мазивним својствима дизела.

Наиме, бензин је запаљивији од дизела, што значи да ће се, у случају да доспије у резервоар дизелаша, детонирати брже, проузрокујући неравномијеран рад, трокирање, смањену снагу и лупање мотора, а можда и његово перманентно оштећење.

Оно што је занимљиво, како наводе стручњаци, теже је сипати дизел у бензинца, него бензин у дизелаша и то јер пиштољ за дизел не одговара отвору резервоара код бензинаца (али само код новијих модела), а то је у неку руку и одређени вид заштите, али, нажалост, не и незаобилазну препреку. Иначе, чак и смјеса од само пет одсто дизела може да нанесе скупу штету бензинском мотору и катализатору, под условом да се аутомобил дуже вози.

Шта можете урадити?

За почетак, најважније је да не паничите. Уколико сте овај проблем уочили на пумпи и нисте у међувремену покренули аутомобилу, тада је довољно само да испумпате постојеће гориво те оперете резервоар, а након тога, возило можете нормално користити. Међутим, ако сте ипак упалили мотор или чак прешли одређену километражу, тада можете имати озбиљан проблем.

Ако не примијетите на вријеме ову погрешку, те уколико се након дуге вожње угасио мотор, то вас може скупо коштати. У том случају, а поготово код новијих аутомобила,  можете рачунати на трошкове сервиса од хиљаду КМ, па и више.

У најгорем случају, може доћи до оштећења система за довод горива, филтера и пумпе горива, као и бризгаљки. Иначе, најскупљи, али и најрјеђи квар су бризгаљке док се, с друге стране, филтер горива скоро увијек требате замијенити уколико сте аутомобил возили са погрешним горивом.

Ево још неколико савјета:

- Уколико сте то схватили кад сте почели да сипате гориво, не паничите, јер ако је резервоар аутомобила напуњен дизелом са мање од пет одсто његовог укупног капацитета, остатак можете допунити бензином и нормално возити. Дизел се лако мијеша са бензином, па у овом случају не би требало да буде проблема. Но, ипак се препоручује да се дизел потпуно источи из резервоара, да би се избјегла било каква контаминација.

- Ако сте схватили тек кад сте га напунили, ситуација је и даље под контролом, а у случају када је више од пет одсто капацитета резервоара напуњено дизелом, веома је важно да мотор не покушавате покренути. Умјесто тога, много је боље да позовете шлеп службу која ће га одвести до најближег сервиса, јер ће му тамо у потпуности источити дизел и испрати резервоар за гориво, а онда га можете поново напунити бензином, а аутомобил ће бити спреман за полазак, без икаквих посљедица.

- Уколико сте покренули мотор, искључите га чим схватите, јер га тада треба одвести у сервис, испразнити резервоар и темељно испрати и њега и цијев за довод горива чистим бензином.

- Ако сте ипак неко вријеме возили аутомобил прије него што сте схватили, на сцену ступа најгори сценарио. Што прије зауставите аутомобил и угасите мотор те позовите помоћ на путу или шлеп службу, да би га одвезлии до најближег сервиса. Тамо ће му урадити исто, испрати резервоар и цијев за довод горива, као и промијенити филтер горива.

Коментари 0
Повезане вијести
Хоће ли се ускоро мијењати цијене горива у Српској? Хоће ли се ускоро мијењати цијене горива у Српској?
Не одлажите одлазак код вулканизера: Ево зашто зимске гуме нису добре љети Не одлажите одлазак код вулканизера: Ево зашто зимске гуме нису добре љети
У марту 9.023 возила регистрована први пут У марту 9.023 возила регистрована први пут
Најчитаније
  • Дан када је отишао Сена - „Кишни човјек“
    17h 1m
    4
  • Малобројни излетници на првомајском уранку у Источном Новом Сарајеву
    15h 56m
    3
  • Жену угризао поскок док је чупала млади лук
    10h 44m
    0
  • Утопио се отац деветоро дјеце
    11h 50m
    0
  • Међународни празник рада, 1. мај – симбол борбе за бољи и праведнији свијет
    20h 18m
    0