Шта то повезује сарајевска спомен-обиљежја?

05.03.2023. 13:07
4
ИЗВОР: katera.news

Шта је то заједничко што повезује ова спомен-обиљежја да их на Дан државности Босне и Херецеговине, 1. марта, посјећују државне, ентитетске, градске, кантоналне и општинске делегације и одају им почаст?

Ја не знам одговор на ово питање и зато јавно питам све оне који знају одговор на ово моје питање да га поставе као коментра испод овог мог текста!

На овим мјестима су спомен-обиљежја и мјеста гдје су сахрањене жртве, преминули, погинули и убијени у ратовима 1941-1945. и 1992-1995.година.

1. Шехидско мезарје Ковачи/Мезар Алије Изетбеговића. Овдје су сахрањени они који су умрли природном смрћу; они које су убили Бошњаци и они који су погинули у борби са Србима и Хрватима.

2. Спомен-обиљежје Вјечна ватра. Вјечна ватра је споменик ослободиоцима Сарајева у Другом свјетском рату.

3. Спомен обиљежје убијеним војницима и полицајцима тзв. Армије БиХ у Великом парку. Спомен-обиљежје убијеним војницима и полицајцима тзв. Армије БиХ које је убио Мушан Топаловић Цацо.

4. Спомен-обиљежје убијеној дјеци опкољеног Сарајева 1992-1995. година. Спомен- обиљежје убијеној дјеци опкољеног Сарајева 1992-1995.године, 521. убијено дијете од стране Срба.

5. Спомен-парк Враца. Погинули партизани и убијни антифашисти од старне фашиста, од 1941. до 1945. године.

6. Спомен-обиљежје испред зграде Општине Ново Сарајево, посвећено погинулим борцима, који су погинули у борбама са Хрватима и Србима и убијеним цивилима од стране Срба.

Темељни догађај за ово моје размишљање је Дан независности, 1.март, кога је Алија Изетбегоцић прогласио државним празником. (Упитно је је ли имао право да то уради 1995. године и јесу ли за њега гласали и други чланови предсједништва нпр. Татјана Љујић Мијатовић и Мирко Пејановић?)

Какве везе имају са Даном независности пролетери, партизани који су ослободили Сарајево, на Спомен-обиљежју Вјечна ватра , или погинули партизани и убијени антифашисти који су сахрањени на Спомен-парку Враца. Мислим да је то у служби идеје легенде, приче Бошњака да су се они борили против два фашизма Нијемци, Италијани, четници, усташе), оног из 1941-1945. и оног из 1992-1995. године (Војска Републике Српске и ХВО-а).

Њихову прославу повезују четири „антифашистичка спомен-обиљежја“ из 1992-1995. године, 1. Шехидско мезарје Ковачи/Мезар Алије Изетбеговић; 2. Спомен-обиљежје убијеној дјеци опкољеног Сарајева 1992-1995. година; 3. Спомен-обиљежје испред зграде Општине Ново Сарајево; 4. Спомен-обиљежје убијеним војницима и полицајцима тзв. Армије БиХ у Великом парку;

Није ми јасно зашто полажу цвијеће на Спомен-обиљежје убијеним војницима и полицајцима тзв. Армије БиХ у Великом парку; Је ли то Мушана Топаловића Цацу проглашавају фашистом из деведесетих година прошлог вијека? Немају аргумената и да Мушана Топаловића Цацу проглашавају фашистом, он је нешто друго. Морају се Бошњаци договорити да ли је он херој или злочинац!

Сарајево са тим обиљежавања, полагањем цвијећа и учењем фатихе шаље поруку да су се Бошњаци борили против три фашизма!

Мислим да нису у праву и могу једино да са оваквим протоколом славе и обиљежавају само 9. мај, Дан побједе над фашизмом, зна се којим и зна се на којим мјестима, на Спомен-обиљежју Вјечна ватра и Спомен парку Враца.

Увредљиво, недопустиво и далеко од истине је Србе из 1992-1995. године проглашавати фашистима.

Мој став је да онај ко хоће, може и треба слободно да обиљежава Дан независности, али га не може везати са борбом против фашизма. Предлажем да Дан независности ти субјекти обиљежавају; на мјесту гдје је највише сарајлија на Референдуми гласало за 1. марта 1992. године; на мјесту гдје поставе Спомен-обиљежје посвећено Дану независности Босне и Херцеговине или на мјесту гдје је предсједник Предсједништва (Р)БиХ Алија Изетбеговић потписао Закон о проглашењу 1. марта Даном државности Босне и Херцеговине.

Пише: Душан Шеховац

Коментари 4
  • Generic placeholder image
    Leo 05.03.2023. 22:39
    P.S.Dusane,na ovaj dodatak teksta važi ona CIJE OVCE TOGA I LIVADA ....a ako suvlasnik livade nece da se bori za nju...nema u njemu domaćina i njega će se potomci stiditi.
  • Generic placeholder image
    Leo 05.03.2023. 22:34
    Slažem se Dusane...treba direktno u SRZ...a nju mogu činiti mnoga pitanja,kao odgovor na ova tvoja pitanja, poput...
    -zašto se niko od političara ispred srba ni pozicije ni opozicije danima nije oglasio povodom slučaja Ilidza ili gdje već ona djeca "postradase" na sportskom terenu..niko hej..
    -sta i koliko su preduzeli potomci onih koji su "pravili" osnovu za neke od navedenih spomenika u tvom tekstu,a koje potomci uklesanih i dalje biraju za vodje..
    Do koga je....glasi pitanje umjesto zaključka...a o tome dodatno razmislimo u utorak i srijedu sad..kad nas bude kaznjavala komunalna inspekcija jer prodajemo karanfil kao znak ljubavi...pogledajmo kakvo obiljezje nose na akteditaciji,a onda se zapitajmo za koga ode nas srodnik 92 ili 95 ..da li nas je stid ako ga ne osvetimo i to možda baš taj dan tu na licu mjesta...mozda neko uklese i naše stope,kao što je Gavrilo svoje ostavio..
  • Generic placeholder image
    Dušan 05.03.2023. 19:15
    Leo ako misliš da sam "Snebivaš" da se ustežem,, uzdržavam, stidim, da se libim, suzdržavam, zazirem, skanjivam, oklevam, ili da se ustručavam , nisi u pravu jer se ne bojim, ne uzdržavam se da pišem o teškim nepopularnim temama.
    Ovo je bio pokušaj da izazovem i dobijem komentare o postavljenoj temi. Očito nisam uspio.
    Naravoučenje: Dušane kad pišeš o ovakvim temama udari u centar, u srž u fakte u istini i ne zaobilazi ko mačor oko vruče kaše!
    Leo, Hvala na komentaru, koji otvara, dijalog, polemiku dobru komunikaciju!
  • Generic placeholder image
    Leo 05.03.2023. 18:08
    Da ti ja kao"poturica",kako me prozivaju ovi da milozvucnim imenima vezanim za srpstvo odgovorom:
    SVAKI NORMALAN NAROD ZA VELIKE PRAZNIKE CE POSJETITI SVAKO IOLE BITNO MJESTO ZA TAJ NAROD,JOS AKO SE KROZ TE POSJETE MOZE DODATNO POJACATI ISTINA,POGOTOVO KAD JE ONA KLIMAVA,KAO STO IMA OSNOVA ZA DOSTA OVDJE POMENUTIH LOKACIJA..AKO,PAK JEDAN NAROD,NA OBILJEZAVANJE SVOG STRADANJA U PRVI PLAN ISTURI POLITICARE KOJI NEMAJU APSOLUTNO NIKAKVE VEZE SA DOGAĐAJEM TOG DANA,NEGO GA CAK I "MINIRAJU" SVOJIM RADOM I UZ TO JOS DODJU UZ ZVUKE SVIRENA ILI NEKOG DRUGOG "BARBARIZMA",ONDA JE LOGIČNO ,DA NI POLA NJIHOVE NACIJE NECE PODRZATI TAJ PRAZNIK...
    Nadam se da ti ne treba crtati,uvaženi autore teksta koji se " snebivas"..
Повезане вијести
Лазаревић: Посебна сједница НСРС - комедија за коју тек иде плаћање карте Лазаревић: Посебна сједница НСРС - комедија за коју тек иде плаћање карте
Мартовски погром - Нисмо заборавили Мартовски погром - Нисмо заборавили
DEUS EX MACHINA DEUS EX MACHINA
Најчитаније
  • Породица Крунић из Источног Сарајева добила кров над главом
    22h 28m
    5
  • Билборд у Палама: „Не псуј Бога“ (ФОТО)
    20h 3m
    7
  • Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
    6h 2m
    0
  • Деветоро жртава бомбардовања у Сурдулици у кући Милићевих
    4h 29m
    0
  • Прије 26 годинa срушен Жежељев мост преко Дунава
    6h 21m
    0