Šta to povezuje sarajevska spomen-obilježja?

05.03.2023. 13:07
4
IZVOR: katera.news

Šta je to zajedničko što povezuje ova spomen-obilježja da ih na Dan državnosti Bosne i Herecegovine, 1. marta, posjećuju državne, entitetske, gradske, kantonalne i opštinske delegacije i odaju im počast?

Ja ne znam odgovor na ovo pitanje i zato javno pitam sve one koji znaju odgovor na ovo moje pitanje da ga postave kao komentra ispod ovog mog teksta!

Na ovim mjestima su spomen-obilježja i mjesta gdje su sahranjene žrtve, preminuli, poginuli i ubijeni u ratovima 1941-1945. i 1992-1995.godina.

1. Šehidsko mezarje Kovači/Mezar Alije Izetbegovića. Ovdje su sahranjeni oni koji su umrli prirodnom smrću; oni koje su ubili Bošnjaci i oni koji su poginuli u borbi sa Srbima i Hrvatima.

2. Spomen-obilježje Vječna vatra. Vječna vatra je spomenik oslobodiocima Sarajeva u Drugom svjetskom ratu.

3. Spomen obilježje ubijenim vojnicima i policajcima tzv. Armije BiH u Velikom parku. Spomen-obilježje ubijenim vojnicima i policajcima tzv. Armije BiH koje je ubio Mušan Topalović Caco.

4. Spomen-obilježje ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 1992-1995. godina. Spomen- obilježje ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 1992-1995.godine, 521. ubijeno dijete od strane Srba.

5. Spomen-park Vraca. Poginuli partizani i ubijni antifašisti od starne fašista, od 1941. do 1945. godine.

6. Spomen-obilježje ispred zgrade Opštine Novo Sarajevo, posvećeno poginulim borcima, koji su poginuli u borbama sa Hrvatima i Srbima i ubijenim civilima od strane Srba.

Temeljni događaj za ovo moje razmišljanje je Dan nezavisnosti, 1.mart, koga je Alija Izetbegocić proglasio državnim praznikom. (Upitno je je li imao pravo da to uradi 1995. godine i jesu li za njega glasali i drugi članovi predsjedništva npr. Tatjana Ljujić Mijatović i Mirko Pejanović?)

Kakve veze imaju sa Danom nezavisnosti proleteri, partizani koji su oslobodili Sarajevo, na Spomen-obilježju Vječna vatra , ili poginuli partizani i ubijeni antifašisti koji su sahranjeni na Spomen-parku Vraca. Mislim da je to u službi ideje legende, priče Bošnjaka da su se oni borili protiv dva fašizma Nijemci, Italijani, četnici, ustaše), onog iz 1941-1945. i onog iz 1992-1995. godine (Vojska Republike Srpske i HVO-a).

Njihovu proslavu povezuju četiri „antifašistička spomen-obilježja“ iz 1992-1995. godine, 1. Šehidsko mezarje Kovači/Mezar Alije Izetbegović; 2. Spomen-obilježje ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 1992-1995. godina; 3. Spomen-obilježje ispred zgrade Opštine Novo Sarajevo; 4. Spomen-obilježje ubijenim vojnicima i policajcima tzv. Armije BiH u Velikom parku;

Nije mi jasno zašto polažu cvijeće na Spomen-obilježje ubijenim vojnicima i policajcima tzv. Armije BiH u Velikom parku; Je li to Mušana Topalovića Cacu proglašavaju fašistom iz devedesetih godina prošlog vijeka? Nemaju argumenata i da Mušana Topalovića Cacu proglašavaju fašistom, on je nešto drugo. Moraju se Bošnjaci dogovoriti da li je on heroj ili zločinac!

Sarajevo sa tim obilježavanja, polaganjem cvijeća i učenjem fatihe šalje poruku da su se Bošnjaci borili protiv tri fašizma!

Mislim da nisu u pravu i mogu jedino da sa ovakvim protokolom slave i obilježavaju samo 9. maj, Dan pobjede nad fašizmom, zna se kojim i zna se na kojim mjestima, na Spomen-obilježju Vječna vatra i Spomen parku Vraca.

Uvredljivo, nedopustivo i daleko od istine je Srbe iz 1992-1995. godine proglašavati fašistima.

Moj stav je da onaj ko hoće, može i treba slobodno da obilježava Dan nezavisnosti, ali ga ne može vezati sa borbom protiv fašizma. Predlažem da Dan nezavisnosti ti subjekti obilježavaju; na mjestu gdje je najviše sarajlija na Referendumi glasalo za 1. marta 1992. godine; na mjestu gdje postave Spomen-obilježje posvećeno Danu nezavisnosti Bosne i Hercegovine ili na mjestu gdje je predsjednik Predsjedništva (R)BiH Alija Izetbegović potpisao Zakon o proglašenju 1. marta Danom državnosti Bosne i Hercegovine.

Piše: Dušan Šehovac

Komentari 4
  • Generic placeholder image
    Leo 05.03.2023. 22:39
    P.S.Dusane,na ovaj dodatak teksta važi ona CIJE OVCE TOGA I LIVADA ....a ako suvlasnik livade nece da se bori za nju...nema u njemu domaćina i njega će se potomci stiditi.
  • Generic placeholder image
    Leo 05.03.2023. 22:34
    Slažem se Dusane...treba direktno u SRZ...a nju mogu činiti mnoga pitanja,kao odgovor na ova tvoja pitanja, poput...
    -zašto se niko od političara ispred srba ni pozicije ni opozicije danima nije oglasio povodom slučaja Ilidza ili gdje već ona djeca "postradase" na sportskom terenu..niko hej..
    -sta i koliko su preduzeli potomci onih koji su "pravili" osnovu za neke od navedenih spomenika u tvom tekstu,a koje potomci uklesanih i dalje biraju za vodje..
    Do koga je....glasi pitanje umjesto zaključka...a o tome dodatno razmislimo u utorak i srijedu sad..kad nas bude kaznjavala komunalna inspekcija jer prodajemo karanfil kao znak ljubavi...pogledajmo kakvo obiljezje nose na akteditaciji,a onda se zapitajmo za koga ode nas srodnik 92 ili 95 ..da li nas je stid ako ga ne osvetimo i to možda baš taj dan tu na licu mjesta...mozda neko uklese i naše stope,kao što je Gavrilo svoje ostavio..
  • Generic placeholder image
    Dušan 05.03.2023. 19:15
    Leo ako misliš da sam "Snebivaš" da se ustežem,, uzdržavam, stidim, da se libim, suzdržavam, zazirem, skanjivam, oklevam, ili da se ustručavam , nisi u pravu jer se ne bojim, ne uzdržavam se da pišem o teškim nepopularnim temama.
    Ovo je bio pokušaj da izazovem i dobijem komentare o postavljenoj temi. Očito nisam uspio.
    Naravoučenje: Dušane kad pišeš o ovakvim temama udari u centar, u srž u fakte u istini i ne zaobilazi ko mačor oko vruče kaše!
    Leo, Hvala na komentaru, koji otvara, dijalog, polemiku dobru komunikaciju!
  • Generic placeholder image
    Leo 05.03.2023. 18:08
    Da ti ja kao"poturica",kako me prozivaju ovi da milozvucnim imenima vezanim za srpstvo odgovorom:
    SVAKI NORMALAN NAROD ZA VELIKE PRAZNIKE CE POSJETITI SVAKO IOLE BITNO MJESTO ZA TAJ NAROD,JOS AKO SE KROZ TE POSJETE MOZE DODATNO POJACATI ISTINA,POGOTOVO KAD JE ONA KLIMAVA,KAO STO IMA OSNOVA ZA DOSTA OVDJE POMENUTIH LOKACIJA..AKO,PAK JEDAN NAROD,NA OBILJEZAVANJE SVOG STRADANJA U PRVI PLAN ISTURI POLITICARE KOJI NEMAJU APSOLUTNO NIKAKVE VEZE SA DOGAĐAJEM TOG DANA,NEGO GA CAK I "MINIRAJU" SVOJIM RADOM I UZ TO JOS DODJU UZ ZVUKE SVIRENA ILI NEKOG DRUGOG "BARBARIZMA",ONDA JE LOGIČNO ,DA NI POLA NJIHOVE NACIJE NECE PODRZATI TAJ PRAZNIK...
    Nadam se da ti ne treba crtati,uvaženi autore teksta koji se " snebivas"..
Povezane vijesti
Lazarević: Posebna sjednica NSRS - komedija za koju tek ide plaćanje karte Lazarević: Posebna sjednica NSRS - komedija za koju tek ide plaćanje karte
Martovski pogrom - Nismo zaboravili Martovski pogrom - Nismo zaboravili
DEUS EX MACHINA DEUS EX MACHINA
Najčitanije
  • Više od dvije decenije od sramne arbitraže za Dobrinju
    22h 3m
    0
  • Krađa u Palama
    20h 21m
    0
  • Radnik pao sa zgrade, teško povrijeđen
    16h 48m
    0
  • Sa tržišta povučena ženska torba iz "Pepka"
    19h 36m
    0
  • Autobus sletio u provaliju kod Makarske (VIDEO)
    12h 57m
    0