Сваки четврти становник БиХ има дијабетес

14.11.2020. 18:48
0
ИЗВОР: СРНА

БиХ на хиљаду становника има око 270 обољелих од шећерне болести, а процјењује се да скоро 100 обољелих још не зна да имају ову болест, подаци су Интернационалне дијабетолошке федерације (ИДФ) и Свјетске здравствене организације (СЗО).

Поводом Свјетског дана борбе против дијабетеса, који се обиљежава 14. новембра, из Института за здравље и безбједност хране Зеница подсјетили су да су симптоми шећерне болести претјерана жеђ и знојење, учестало мокрење, замор и дрхтавица, замагљеност пред очима, вртоглавица и збуњеност, посјекотине или ранице које веома споро зарастају.

- Уколико имате дијабетес треба да избјегавате пржену и масну храну, слаткише, једете више свјежег воћа, вјежбате или шетате 30 минута сваки дан, одржавате тјелесну тежину у границама нормале, јавите се сваке године очном љекару ради контроле, сваки дан пратите и прегледајте стопала ради евентуалних промјена и никад не ходајте боси и да не конзумирате дуван и алкохол- наводе из Института.

Важни фактори ризика за настанак шећерне болести су старија животна доб изнад 60 година, мушки пол, претходна појава хипергликемије у току трудноће, насљедни фактор, висок крви притисак, недостатак физичке активности, прекомјерна тјелесна тежина.

Превенција шећерне болести подразумијева регулисање тјелесне тежине и њено свођење на оптималне вриједности што има значајан утицај на смањење ризика оболијевања од дијабетеса и правовремено упућује на потенцијално повећање ризика.

У свијету је регистровано око 387 милиона особа са дијабетесом, што представља 8,3 одсто свјетске популације. У Европи је обољело око 55 милиона становника или 6,7 одсто популације.

Годишње се у свијету код око 80.000 дјеце открије шећерна болест, а процјене су да ће до 2035. број лица са дијабетесом у свијету достићи 592 милиона.

Свјетски дан борбе против дијабетеса обиљежава се у више од 170 држава свијета још од 1991. године као одговор на пораст броја обољелих и пријетњу неконтролисаног ширења болести, напоменули су из зеничког Института.

Коментари 0
Повезане вијести
Удружење „Побиједимо дијабетес“ броји тридесет троје обољеле дјеце (ФОТО) Удружење „Побиједимо дијабетес“ броји тридесет троје обољеле дјеце (ФОТО)
Удружење „Побиједимо дијабетес“ обиљежава Свјетски дан борбе против дијабетеса Удружење „Побиједимо дијабетес“ обиљежава Свјетски дан борбе против дијабетеса
Свјетски дан дијабетеса: Здравствене установе прошле године регистровале 460 новообољелих Свјетски дан дијабетеса: Здравствене установе прошле године регистровале 460 новообољелих
Најчитаније
  • Преминуо кошаркаш Небојша Еркић
    21h 52m
    0
  • Ухапшено лице из Источног Новог Сарајева код којег је пронађен кокаин
    3h 27m
    0
  • Млади кошаркаш Славије каријеру наставља у Меги
    20h 1m
    0
  • Жене не могу у затвор у Војковићима
    8h 42m
    0
  • Двојац пао због крађе, у њиховим кућама пронађен арсенал оружја
    6h 28m
    0