Svaki četvrti stanovnik BiH ima dijabetes

14.11.2020. 18:48
0
IZVOR: SRNA

BiH na hiljadu stanovnika ima oko 270 oboljelih od šećerne bolesti, a procjenjuje se da skoro 100 oboljelih još ne zna da imaju ovu bolest, podaci su Internacionalne dijabetološke federacije (IDF) i Svjetske zdravstvene organizacije (SZO).

Povodom Svjetskog dana borbe protiv dijabetesa, koji se obilježava 14. novembra, iz Instituta za zdravlje i bezbjednost hrane Zenica podsjetili su da su simptomi šećerne bolesti pretjerana žeđ i znojenje, učestalo mokrenje, zamor i drhtavica, zamagljenost pred očima, vrtoglavica i zbunjenost, posjekotine ili ranice koje veoma sporo zarastaju.

- Ukoliko imate dijabetes treba da izbjegavate prženu i masnu hranu, slatkiše, jedete više svježeg voća, vježbate ili šetate 30 minuta svaki dan, održavate tjelesnu težinu u granicama normale, javite se svake godine očnom ljekaru radi kontrole, svaki dan pratite i pregledajte stopala radi eventualnih promjena i nikad ne hodajte bosi i da ne konzumirate duvan i alkohol- navode iz Instituta.

Važni faktori rizika za nastanak šećerne bolesti su starija životna dob iznad 60 godina, muški pol, prethodna pojava hiperglikemije u toku trudnoće, nasljedni faktor, visok krvi pritisak, nedostatak fizičke aktivnosti, prekomjerna tjelesna težina.

Prevencija šećerne bolesti podrazumijeva regulisanje tjelesne težine i njeno svođenje na optimalne vrijednosti što ima značajan uticaj na smanjenje rizika obolijevanja od dijabetesa i pravovremeno upućuje na potencijalno povećanje rizika.

U svijetu je registrovano oko 387 miliona osoba sa dijabetesom, što predstavlja 8,3 odsto svjetske populacije. U Evropi je oboljelo oko 55 miliona stanovnika ili 6,7 odsto populacije.

Godišnje se u svijetu kod oko 80.000 djece otkrije šećerna bolest, a procjene su da će do 2035. broj lica sa dijabetesom u svijetu dostići 592 miliona.

Svjetski dan borbe protiv dijabetesa obilježava se u više od 170 država svijeta još od 1991. godine kao odgovor na porast broja oboljelih i prijetnju nekontrolisanog širenja bolesti, napomenuli su iz zeničkog Instituta.

Komentari 0
Povezane vijesti
Udruženje „Pobijedimo dijabetes“ broji trideset troje oboljele djece (FOTO) Udruženje „Pobijedimo dijabetes“ broji trideset troje oboljele djece (FOTO)
Udruženje „Pobijedimo dijabetes“ obilježava Svjetski dan borbe protiv dijabetesa Udruženje „Pobijedimo dijabetes“ obilježava Svjetski dan borbe protiv dijabetesa
Svjetski dan dijabetesa: Zdravstvene ustanove prošle godine registrovale 460 novooboljelih Svjetski dan dijabetesa: Zdravstvene ustanove prošle godine registrovale 460 novooboljelih
Najčitanije
  • Godišnjica smrti sarajevskih Romea i Julije
    8h 15m
    6
  • Kandidat za gradonačelnika ubijen na predizbornom skupu!
    21h 57m
    0
  • Studenti sa Elektrotehničkog fakulteta pokazali su da znaju dobro i sa loptom
    21h 25m
    0
  • Zakazana sjednica o pravilniku za utvrđivanje minimalca
    20h 16m
    0
  • Vozač kamiona poginuo u sudaru sa autobusom
    6h 17m
    0